Sara Azmeh Rasmussen

57    546

Sidedørene i moskéene må låses. Portene gjøres vide

En viktig sak for muslimer i Europa bør være å åpne bønnehallen for kvinner. Det handler om likestilling, men først og fremst om fornyelse og humanisering av islam.

Publisert: 30. apr 2012 / 3136 visninger.

I går besøkte jeg den vakre ishavskatedralen i Tromsø. Jeg gikk gjennom hovedinngangen, og den gamle, gode opplevelsen jeg fikk da jeg gikk inn i en kirke i Damakus kom til meg. Verdighet. Å bli som kvinne ansett som likeverdig, ikke bare gjennom ord og bortforklaringer, men ved at det hellige rommet var åpent for meg på lik linje med både menn og prester. Jeg fikk lyst til å legge ut dette utdraget fra min nyutgitte selvbiografiske roman Skyggeferden. Her beskriver jeg mitt første besøk til moskeen.

Dette er ikke ment som favorisering av en religion. Kristendommen har mange mørke flekker på sin kappe og det er først i nyere tid at den er blitt human og inkluderende. Med visse viktige unntak.

Islam har sine utfordringer. Slik jeg ser det er hovedutfordringen for dagens muslimer å skille mellom sin religion og den stivnede sharia, settet med regler og tolkninger. Mannlige teologer som levde i en fjern tid , mange av dem for over ett tusen år siden, bør ikke fortsette å styre religionens ferd og muslimers gjøren og laden i en moderne tid. Deres religiøse og juridiske dommer hører også til fortiden. De må granskes med et kritisk blikk.

 

Her følger utdragsteksten.

 

Moskeens hvite, blanke steinvegger hadde en glødende farge i ettermiddagslyset. Jeg stoppet foran porten. Det var flere år siden sist jeg gikk over denne terskelen.

Jeg var liten. Jeg ville se minareten, hvordan den så ut fra innsiden, hva som var gjemt der og som fikk duene til å samle seg på dens topp. Mormor tok et hvitt slør ut av vesken. Før vi gikk inn i moskeen, la hun sløret på hodet mitt og knyttet det dobbelt under haken. Kantene på sløret var lange. De nådde nesten ned til knærne mine.

Jeg tok sløret ut av håndvesken min, la det på hodet og knyttet det under haken.

Jeg ville ikke ta av meg skoene. Det var veldig mange sko i gangen. Hvis jeg satte skoene mine blant dem, kom jeg aldri til å finne dem igjen. Jeg ville ikke gå ut på gaten barbeint. Mormor sa at jeg måtte ta av meg på beina. ”Men hvorfor det?” spurte jeg. Hun svarte at Guds hus måtte holdes rent. Jeg sa at jeg kunne gni skoene mine med våte servietter på sidene og over og under, og mens jeg snakket og forklarte og viftet med armene, bøyde hun seg, tok av meg skoene og satte dem ved siden av skoene sine i et hjørne.

I gangen var det fullt av sko på hyllene og på gulvet. Jeg tok av skoene mine og satte dem i et hjørne.

Mormor holdt hånden min og vi gikk gjennom en trang dør, opp en trapp til et rom med tomme vegger. Et rødt teppe dekket hele gulvet. På teppet var det malt morsomme stolper, mange stolper, og buer mellom dem. Det gikk an å hoppe mellom stolpene på ett bein. Når jeg misset, måtte jeg krabbe på ti buer. Mormor tok tak i meg, dro meg dit hun satt, og sa at jeg måtte være rolig, helt rolig.

Jeg gikk gjennom døren i enden av gangen og opp trappen til galleriet. Mange jenter satt midt på gulvteppet og ventet på sjeiken.

Jeg klarte ikke å sitte rolig lenge, og reiste meg igjen. Plutselig la jeg merke til et stort, grått forheng på den ene siden av rommet. Hvem var det som gjemte seg der? Kanskje Gud! Han ville ikke bli sett. Han gjemte seg i moskeen eller bak skyene. Mamma hadde sagt at han var større enn pappa, mye større enn pappa. Kanskje var det derfor forhenget var så høyt. Kanskje nådde hodet hans helt opp til taket. Jeg listet meg på tærne. Hjertet mitt banket fort. Jeg trakk kanten forsiktig til side, og ble med det samme slått av en overraskende strøm av luft og lys. Nede var det et kjempedigert rom! Det var høye stolper, sånn ekte stolper! Og massevis av tegninger på veggene, farger, masse farger! Det var mange menn med hvite luer på hodet. Var Gud en av dem? Men de var alle små! De var alle mindre enn pappa.

Det var ikke tid for fellesbønn. Jeg hadde aldri deltatt i fellesbønn. Jeg var vant til å ha luft rundt meg når jeg vendte meg til Gud, og følge mitt eget tempo. Jeg følte ikke for å sette meg ned, så jeg gikk bort til enden av galleriet og dro forhenget en anelse til side. Nede i den sterkt belyste, store bønnehallen satt mennene spredt med Koranen eller bønnekjeder i hendene. Noen lente ryggen mot marmorstolpene. Andre satt i sirkler hvor den ene holdt en Koran og viftet lett med en hånd innimellom. Blikket mitt vandret mellom prekestolen med treskjæring, den vidunderlige mosaikken på de høye veggene, kuppelen med arabisk grafikk langs kantene. Jeg ble alltid betatt av arabisk grafikk, og i moskeen var den guddommelig!

En hånd holdt i kanten av forhenget over hodet mitt og dro det foran øynene mine. Fargene forsvant og det ble grått. Jeg vendte meg og så på henne. En gammel kvinne med stramme lepper og et strengt blikk. Hun sa ikke noe. Jeg gikk og satte meg ned ved siden av mormor.

Jeg hørte sjeikens fredshilsen og slapp tak i forhenget. Det tunge stoffet falt tilbake og dannet en fold mot den hvite veggen. Jeg gikk og satte meg ned sammen med jentene, lengst bak.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Tommelen opp for denne artikkelen!!

Svar
Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Alevismen

Publisert over 5 år siden

er jo en slags fornyelse, eller islams svar på unitarisme kanskje....Der ber kvinner og menn i lag, på sitt eget språk. Gud er i mennesket, tror de også forresten, så de samles ved å sitte i gruppe og se inn i hverandres ansikter.

Uansett, hyggelig at du likte Ishavskatedralen, Sara, her oppe i det kalde nord :).....

Svar
Kommentar #3

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Sufismen

Publisert over 5 år siden

i islam er vel en mykere retning, som i større grad likestiller kvinner og menn.

Der bare menn får råde, blir det ofte ikke liv laga. Der er det hårde bud og maktutøvelse.

Kvinner er vel generelt mere religiøse enn menn. Vi står nærmere livskreftene, på en måte.

Det er kanskje derfor menn må oppfodres til å gå i moskeen, mens det ville vært naturlig for kvinner å tilbe Gud. 

Inntil videre får kvinnene kjempe sin modige kamp og søke sin Gud i sitt hjerte. 

Svar
Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

La meg få bare tilføye at

Publisert over 5 år siden

alevismen er utsprunget av sjia-islam OG sufismen, blant flere.....Enig med deg Lilli forresten, kvinner er ofte mer KLOKE enn menn, i mangel av ett bedre ord......

Svar
Kommentar #5

Solveig A. Wahl

20 innlegg  2667 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Vakkert skrevet. Ja, steng sidedørene i moskéene og gjør portene vide. Tenk når det skjer at kvinner og menn kneler og ber skulde ved skulder.

Vet du, før Gud ble mann var det den store Gudinnen som tok vare på livet. På Kreta beholdt Gudinnen sin suverene posisjon lenge etter at hun for eksempel i Egypt (Isis) og Babylonia (Ishtar) hadde blitt redusert til kone eller mor til nye krigerske mannsguder. Så overtok én Gud det hele – og det ble ikke mindre krigersk av det.

Jeg tror ikke at det blir virkelig fred (ikke å forveksle med konfliktfri tilværelse) før kvinner har overtatt styringen og jobbet for forandring i minst 10 generasjoner.

 

Takk for at du delte dine tanker.

Svar
Kommentar #6

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Hva er Bibelen

Publisert over 5 år siden

delt opp i? Jo, det gamle testamentet og det nye testamentet......Det gamle testamentet er jo basically Tanakh........men har mesteparten av verdens jøder tatt imot Jesus som Gud?

Nei, de har ikke det, derfor tror jo de på en måte på en annen Gud enn vanlige kristne gjør?....Og dermed tror jo muslimer også på en annen Gud..... Hvor mange guder finnes det egentlig i vår verden eller univers?

Shema Yisrael, Adonaj Eloiheino, Adonaj Echad, er for meg det viktigste verset, og setningen jeg noen ganger har lest!

Derfor, mener JEG personlig, at Gud er for alle mennesker her i verden, uansett tro eller bakgrunn......Ja, jeg mener GT's  Gud er den riktige for meg, dvs en Gud som ikke er sanselig, men allikevel allmektig......Men jeg mener også at mennesker i hele verden, må få lov til å finne sin vei til Gud......Om det er å tro f eks på Jesus som Gud.....okay,det er supert det!

Men jeg vil ikke presse annerledes troende til å tro på min tro, selv om jeg mener at Bibelens Gud er den rette for meg......Derfor tror jeg at Gud er for alle, og at den dagen man forlater denne verden, så blir alle GODE mennesker frelst, først pga rett handling, og så deretter pga rett tro.....

Kanskje naivt??? Jeg synes ikke det, og dessuten, det får jeg nok vite den gang når jeg er borte fra DENNE verden.......forhåpentligvis :).......

 

Svar
Kommentar #7

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Gå ikke i FELLA

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Derfor, mener JEG personlig, at Gud er for alle mennesker her i verden, uansett tro eller bakgrunn......Ja, jeg mener GT's

Jeg er enig at Gud er glad i alle mennsker - ;Med GUD ER IKKE DUM. Det er derfor han har laget denne nøkkelen - slik at du vet at du har den rette Guden - Denne nøkkelen er unik - det finnes ingen andre religion som har en slik nøkkel.

Løgnen om at vi har den samme Guden.

Svar
Kommentar #8

Sara Azmeh Rasmussen

57 innlegg  546 kommentarer

Kvinner skaper ikke fred alene

Publisert over 5 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror ikke at det blir virkelig fred (ikke å forveksle med konfliktfri tilværelse) før kvinner har overtatt styringen og jobbet for forandring i minst 10 generasjoner.

Takk for et viktig historisk tilbakeblikk til modergudinnene.

men jeg er ikke enig i betraktningen her. Kvinner og menn blir like mye styrt av rigide fortolkninger av religion. De kan forsvare dem like innbitt og aggressivt. Jeg har en annen erfaring av kvinnner enn at de er det "myke" kjønnet som kan skape fred.

Det handler om å spre de gode tankene, ikke sette et kjønn til side. Menn og kvinner har like forutsetninger for å skape fred.

Svar
Kommentar #9

Solveig A. Wahl

20 innlegg  2667 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Rudi Wara. Gå til den siterte teksten.

Jeg er enig at Gud er glad i alle mennsker - ;Med GUD ER IKKE DUM. Det er derfor han har laget denne nøkkelen - slik at du vet at du har den rette Guden - Denne nøkkelen er unik - det finnes ingen andre religion som har en slik nøkkel.

Ja, hvor mange guder finnes det egentlig i vår verden eller univers?

@Rudi Wara: Når jeg leser dette da forstår jeg det dithen at kristne har sin treenige Gud,  jøder har sin Gud, muslimer har sin Gud Allah og alle andre sin - som f.eks "den store Ene" (som hverken er av mann- eller kvinnekjønn). Det må bli trangt der oppe i himmelen. Håper alle Gudene holder bedre fred med hverandre enn menneskene her på jorden.

Svar
Kommentar #10

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

La meg presisere,

Publisert over 5 år siden

som unitar tror jeg først og fremst på EN Gud.......Det jeg først og fremst ikke får til å stemme er tre-enigheten.......Det nye testamentet for meg, oppløser pakten fra det gamle testamentet....

Det vil si at jeg tror på Gud, i lys av det nye testamentet, altså ikke en "hevngjerrig" og "ond" Gud, som mange vil ha det til......Jeg skal ikke gå inn på flere detaljer, fordi for meg er tro en privatsak.....

Men som sagt, som unitar, tror jeg også at alle mennesker finner sin vei til Gud. Derfor tror jeg at "nøkkelen" til Gud er Jesus, og det betyr at alle mennesker i denne verden står fritt til å velge denne "nøkkelen".....Så der Wara, er vi på en måte enige  ;)...........Again, det er tre-enigheten jeg først og fremst har problemer med...... Men nå kom vi litt ut av sporet her.......

Svar
Kommentar #11

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sara Azmeh Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

Det handler om å spre de gode tankene, ikke sette et kjønn til side. Menn og kvinner har like forutsetninger for å skape fred.

Men og kvinner kan alrdi skape fred. Det er Kun Jesus som kan skape fred. Det er en utopi og tro at mennekse kan skape fred. Man roper fred , fred - men det blir ikke fred - det har hele historien fortalt oss. Og det blir ikke fred før Jesus setter sine føtter på oljeberget i Jerusalem - da kommer det til å skje noe.

Svar
Kommentar #12

Solveig A. Wahl

20 innlegg  2667 kommentarer

Publisert over 5 år siden

@Sara :'Det handler om å spre de gode tankene, ikke sette et kjønn til side. Menn og kvinner har like forutsetninger for å skape fred.' Du har helt rett! Skal prøve senere å forklare meg bedre.

God natt.

Svar
Kommentar #13

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Again, det er tre-enigheten jeg først og fremst har problemer med...... Men nå kom vi litt ut av sporet her....

Det er forståelsen av trrenigheten du må komme til. Jesus er GDUS sønn - DHÅ er den som er snet til de troende. Dette er nøkklene. HVER MENNESKE SOM FORNEKTER JESUS SOM GUDS SØNN HAR ANTIKRISTENS ÅND I SEG. Det er det denne verden prøver å gjøre - de sier hja vi tror på gud, da er alle enige - men NÅR JESUS NAVN BLIR NEVNT - da blir det problemer.

Det finnes en ånd der ute saom nå overbeviser mennesker om at det er bare en Gud - og at alle tror på dene samme Guden. Ja det er bare en Gud - men den guden kan du bare kome tilhvist du tror på Jesus som Guds sønn. Fronekter du Jesus da gornekter du også Gud.

Dette må de kristne begynne å se - det er en forførende ånd der ute.

Tror du ikke på treenighten - vel da har du heller ikke Faderen.

Svar
Kommentar #14

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

For meg er igjen,

Publisert over 5 år siden

tro en privatsak.....Så jeg tror vi holder oss til trådens tema.....La meg dog bare si at jeg ikke har fornektet Jesus som Guds sønn....Det er en av  hovedtros-prinsippene til den transylvanske unitar-kirken, forresten hvis man skal følge den opprinnelige troserklæringen fra 1782 , som jo den norske unitarkirken på flere måter tilhører ......Resten av min Gudstro er privat.....:)

Svar
Kommentar #15

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12804 kommentarer

"Steng alle dører"

Publisert over 5 år siden

Du er en mester i totale avsporinger, Rudi Wara!  Kan du ikke legge bort vekkelsespredikanten i deg for en stakket stund - og holde deg til tema?

Svar
Kommentar #16

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sara Azmeh Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

I går besøkte jeg den vakre ishavskatedralen i Tromsø. Jeg gikk gjennom hovedinngangen, og den gamle, gode opplevelsen jeg fikk da jeg gikk inn i en kirke i Damakus kom til meg. Verdighet. Å bli som kvinne ansett som likeverdig, ikke bare gjennom ord og bortforklaringer, men ved at det hellige rommet var åpent for meg på lik linje med både menn og prester.

Vakkert sagt. Veldig vakkert.

Men husk vi er noen hard core ateister også. Som syns hva du sier er vakkert. Men som også sier noe helt annet. Vakkert de også, visst.

Vi gikk under stjernehimmelen. Vi fant hverandre dér. Som dyr har vi en helt spesiell forståelse. Vi var under stjernehimmelen, men vi var sammen.

(Det var poesi.)

***

Hva du sier er talende: sidedørene må låses. Jeg tror hva du sier er riktig. All religion skal åpne seg for verden. Så kan eller kunne religion bli noe stort.

(Her får jeg noen venner på mine skuldre. Men de må vite at det skal være plass for religion. Poenget var bare at det var Abraham. I ekte forstand kom messianisiteten gjennom. Jødene har en god tidsforståelse.)

Jeg må reise til Damaskus. Men så er det også slutt med Midtøsten som dårlig sentrum?

Elsk                                                                                                      

Svar
Kommentar #17

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sara Azmeh Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

Det handler om å spre de gode tankene, ikke sette et kjønn til side. Menn og kvinner har like forutsetninger for å skape fred.

Støttes fullt ut, dette siterte. Det er rett og slett tankene, og sikkert også personlighet som teller - i langt større grad enn kjønn.

Det er vel nettopp også denne eldre kvinnen, i din egen beretnig; med "stramme lepper og strengt blikk" et godt eksempel på. Kvinner som henne, synes å tenke som så: hva jeg ikke selv fikk del i, skal sannelig ingen andre heller få komme lettvint til!

Også synes jeg Johannessen har et ganske godt poeng i sitt svar til Wara. Noen bidrar rett og slett til å stenge alle dører. Sikkert mer og mindre bevisst og med varierende motiver.

Svar
Kommentar #18

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Også synes jeg Johannessen har et ganske godt poeng i sitt svar til Wara. Noen bidrar rett og slett til å stenge alle dører. Sikkert mer og mindre bevisst og med varierende motiver.

Ja hvist du virkelig tror at de finnes to utveier etter det fysiske live, da ville du vist hva jeg snakker om. Den nye forførelsen er KRISLAM, og den omfanges av humanismen - med åpne armer. Det er ok å snakke om Gud - men bare ikke nevn navnet Jesus. Da stikker det i dem. Så når jeg sier steng døren - da sier jeg nei til antikristens ånd - som er her. De som sier de tror på Gud men ikke på Jesus.

Svar
Kommentar #19

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Rudi Wara. Gå til den siterte teksten.

Ja hvist du virkelig tror at de finnes to utveier etter det fysiske live, da ville du vist hva jeg snakker om

Jeg tror nok det, Rudi, at vi er enige i dette du skriver i det siterte, men jeg mener likevel at man kan stenge dører ved å dure frem med sitt budskap i enhver sammenheng. Jeg har sagt før at jeg tror bestemt at du er en som mener godt. Det tror jeg fortsatt, men jeg tror du mener så godt at du ikke alltid greier å se hva folk egentlig ønsker å fokusere på i sine innlegg, fordi du ivrer så sterkt etter å dele det du selv har funnet. Da kan viktige dører stenges, slik jeg ser det. For kommunikasjon er helt avhengig av at dørene i det minste står på gløtt. Og dette innebærer å ha en genuin respekt for at også andre kan være like overbevist om det de tror på, som en selv.

Nå er jo det Azmeh Rasmussen skriver om, i en litt annen gate enn dette du selv skriver om her i tråden. Hennes fokus, som går på likhet innfor Gud (ikke minst i Gudstjeneste-sammenheng) er av stor viktighet.  Dette tror jeg du selv også helt sikkert vil støtte. Eller?

Har du forresten lest hennes barndoms-erfaring - i hovedinnlegget?

Svar
Kommentar #20

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

`Støttes fullt ut, dette siterte. Det er rett og slett tankene, og sikkert også personlighet som teller - i langt større grad enn kjønn.` (Johansen) Enig.

Jeg kan se Solveigs poeng - eller spissformulering - men kom på noe annet som involverer kvinner. Ikke til sammenligning med religion i akkurat denne sammenhengen. Så det blir en digresjon (!!)  altså;

Kan kvinner være terrorister? Ja. Det finnes mange eksempler på kvinner som tyr til voldelig terrorisme - akkurat som menn gjør det. Slik jeg har lært det så kan kvinner bli like brennende, ensidig opptatt av en sak som det menn kan bli det. Det har vært flere kvinner involvert i den palestinske (terror) frigjøringskamp, bombingen i Moskvas undergrund for noen år tilbake - og gisseltaking i teater - en bok man kan lese om dette er `shoot the women first`- skrevet av en kvinne. Kvinner kan godt bli `radikaliserte`, ja. Nå er det jo testosteron og hormoner inne i bildet når vi snakker om menn - men det er tydeligvis ikke bare det som bestemmer..  

Svar
Kommentar #21

Sten André Fagermo

59 innlegg  1339 kommentarer

Min far som er

Publisert over 5 år siden

drosje-sjåfør, pleier å si at kvinner har ett ekstra gen, som menn ikke har:  nemlig holde helvete-genet!

Men det er mest når de er full dog.......Ikke at jeg tror hans definisjon er riktig, tror nok man kan skylde mest på alkoholen der......

Svar
Kommentar #22

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror nok det, Rudi, at vi er enige i dette du skriver i det siterte, men jeg mener likevel at man kan stenge dører ved å dure frem med sitt budskap i enhver sammenheng. Jeg har sagt før at jeg tror bestemt at du er en som mener godt. Det tror jeg fortsatt, men jeg tror du mener så godt at du ikke alltid greier å se hva folk egentlig ønsker å fokusere på i sine innlegg, fordi du ivrer så sterkt etter å dele det du selv har funnet. Da kan viktige dører stenges, slik jeg ser det. For kommunikasjon er helt avhengig av at dørene i det minste står på gløtt. Og dette innebærer å ha en genuin respekt for at også andre kan være like overbevist om det de tror på, som en selv.

Jeg er enig med deg at du ikke kan dure frem i enhver sammenheng - hlet ening med deg der. Jeg oppfatten dette innleget som en glorifisering - og hun gjør det i beste mening. Det er lurt å gå i kjærlighet - innrømmer den jeg. 

Svar
Kommentar #23

Sara Azmeh Rasmussen

57 innlegg  546 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Interessante refleksjoner fra Sissel Johansen og Elisabeth Hoen om kvinner som aktive deltakere i sosiale systemer som virker kvinneundertrykkende.

Jeg vil gjerne komme med en utdypning.

En interessant artikkel som var basert på ny forskning om kvinner i islamistiske bevegelser sto på trykk i en nederlandsk avis i mai 2007. Artikkelen var bestilt av det nederlandske innenriksdepartementet og skrevet av sosiolog Jolande Withuis.

Withuis mente at kvinnelig deltakelse i patriarkalske bevegelser ikke var en selvmotsigelse, men et rasjonelt valg tatt i betraktning mangel av bedre alternativer for disse kvinnene. I Nederland, Spania, Belgia og andre europeiske land er antall kvinner som verver seg i islamistiske nettverk økende. Noen havner i ekstremistiske miljøer, til og med, i terrornettverk.

I intervjuer med kvinner fra slike grupper kom det frem at de bidro aktivt til å fremme og spre den radikale, al-takfir og al-hijra-ideologien, en separatistisk ideologi som går ut på å ha minst mulig kontakt med verden utenfor sekten, en verden som blir betraktet som uren og styrt av de vantro. Kvinnene oversatte bøker og tekster fra arabisk og andre språk og hadde en fremtredende rolle i dawa, rekrutteringen av medlemmer og spredningen av budskapet.

Kvinnelige medlemmer i karismatiske bevegelser har tendens til å bli enda mer radikale enn sine mannlige kampkamerater. Dette er et kjent fenomen fra historien. Kvinner som var ekskludert fra det politiske livet og ansett som mindre rasjonelle, mindre modige og mindreverdige av omgivelsene, måtte bevise gjennom sitt engasjement at de var i stand til gjøre en minst like god innsats for saken som mennene. Dette mønsteret var tydelig blant både katolske nonner og kvinner som tilhørte venstreradikale bevegelser i Europa. Dette kjennetegner også mange islamistiske kvinner i dag.

Deltakelse i islamistiske bevegelser bryter ofte med samfunnets tradisjonelle former for kvinnelighet og femininitet. Kvinner slutter å oppføre seg slik samfunnet forventer av dem, være utelukkende mødre og hustruer, og påtar seg en politisk rolle. Men for å bli akseptert kreves det lojalitet mot gruppens ideologi. Dette innebærer å underordne seg de mest radikale og konservative tolkningene av islam, inkludert en enda strengere tildekning som niqab, og polygami, mennenes rett til å ta flere koner.

 Kvinnene får gjennom denne selvvalgte underkastelsen en følelse av overlegenhet. De føler seg ikke lenger styrt av familiens krav og de sosiale normene, men individer som har fri vilje. Deres følelse av selvrespekt styrkes. Familiens makt svekkes.

Så det finnes kvinner i alle leire, og det har sine ulike komplekse forklaringer.

Svar
Kommentar #24

Sara Azmeh Rasmussen

57 innlegg  546 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Og tilbake til hovedtemaet for tråden: nødvendigheten av å strebe etter nytolkninger som skiller mellom historisk-bestemte sosiale ordninger og det som er kjernen i det hellige budskapet.

Problemer knyttet til kvinnerettigheter i muslimske land skyldes en nærmest stans i teologisk refleksjon på det kjønnsmessige området. Alt har nesten stått stille i mange hundre år. Samfunnsutvikling har ikke ført til nevneverdige tilpasninger. De viktigste punktene som bør jobbes med i islamsk teologi:

-Mannens rett til polygami.

-Ulike rettigheter i forhold til ekteskaps- og skillsmisseprosedyrer og omsorg for barna.

-Det lovpålagte lydighetskravet i ekteskapet.

-Distinksjon mellom menn og kvinner når det gjelder inter-religiøse ekteskap (mannen kan gifte seg med en kristen eller jøde. Kvinnen kan kun gifte seg med en muslim).

-Differensiering i arverett (kvinnen får halvparten).

-Restriksjoner på politisk deltakelse.

Det er også verdt å merke seg at kvinner juridisk ikke blir betraktet som myndige individer (det kreves to kvinner for ett vitnemål, Blodpenger er halvparten av en mann når den drepte er kvinne).

-I mange sammenhenger er kvinner avhengige av en mannlig formynder, for eksempel for å få en reisetillatelse.

 

Kvinner i kirken har bidratt sterkt til å humanisere kristendommen gjennom sin tilstedeværelse og forståelse av skriften. Derfor er det viktig at hovedporten i moskeen åpnes for kvinner. I en streben etter å skille mellom det tidsbestemte og det allmenngyldige i budskapet, kan ikke den samme feilen begås, menn tenke alene rundt disse spørsmål som angår BÅDE kvinner og menn.

Kvinner kan ikke sitte og vente på å bli invitert inn i hovedhallen. De må kreve det. Ikke bare fordi de har rett til det, men desto viktigere, fordi de har en plikt overfor sine medsøstre, sitt samfunn og sin religion.

Svar
Kommentar #25

Sara Azmeh Rasmussen

57 innlegg  546 kommentarer

Hvor er muslimene?

Publisert over 5 år siden

Dette er en sak som angår dem/ oss. Dette sier jeg uten på noen måte å mene å ekskludere noen andre. Alle bidrag er like viktige. Men hvor er muslimene?

Jeg antar at det finnes muslimske lesere i Verdidebatt. For en stund siden skrev daglig leder i Minotenk om aktive kvinner i islamsk tradisjon. Lena Larsen, tidligere leder i Islamsk Råd har sagt i et dialogmøte at det måtte kjempes for kvinners rettigheter.

Spørsmålet er: hva mener liberale muslimske kvinner om kampens natur og rekkevidde? Aksepterer de likevel den marginale plassen i moskeen, med dens følger for deres religiøse og sosiale status? Vil de undervurdere dens betydning med henvisning til Bluferdighet? Eller vil de ha sin rettsmessige plass ved siden av mannen? I et av de viktigste shariafakultetene i verden, som ligger i Saudi-Arabia, og hvor morgendagens teologer blir undervist i islam er det 1200 studenter. ALLE er menn. Ikke en eneste kvinnelig student. Det Europeiske Rådet for Fatwa som er det høyeste organet for islam i Europa er alle 32 medlemmer menn. Ingen kvinner. Listen er lang, veldig lang, dessverre.

Det er positivt at muslimske kvinner tar høyere utdanning, men det medfører ikke automatisk bevissthet om egne rettigheter. Religiøs tradisjon blir ikke tilpasset tiden uten medvirkning fra grupper som diskrimineres av den. Menn kommer neppe til å rette på skjevheten.

Muslimske jenter og kvinner må begynne å stille spørsmål. Og de må begynne å lete etter svar uten å slå opp i de tykke tafsir-bøkene. Fornuft er et redskap. Rettferdighet er en tråd. 

Svar
Kommentar #26

Elisabeth Hoen

48 innlegg  2947 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Ja, tilbake til hovedtma for tråden;

jeg leste en kronikk i Aftenposten i går (debatt sider) om akkurat kjønnsegregering under religiøse møter (Sergio Manzetti). Han skriver at han mener Shabana Rehman angriper muslimer når hun kaller segregeringen for apartheid. Han sier videre; `segregeringen av kjønn i religiøse møter er en måte muslimene utfører sine religiøse møter der kvinnenes og mennenes erfaring og opplevelse av Allah..er separerte`. Her hopper forfatteren glatt over det faktum at det ikke er snakk om likeverdig segregering i moskeene. Hvis det kun er segregering som er poenget så trenger jo ikke kvinnene å måte sitte bak en gardin/bakerst. Da deler man rommet i to - slik detkan gjøres i en kirke - med kvinner på ene siden og menn på andre siden.

Apartheid er en god beskrivelse av moskeenes innretning. Det får man tåle å høre. Sarah Azhmed Rasmussen - hadde likt å lese et tilsvar fra deg i Aftenposten ang. Manzettis oppfatninger :)  

Svar
Kommentar #27

Solveig A. Wahl

20 innlegg  2667 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Min Utopi er genuint Partnerskap; ikke å sette et kjønn til side!

Kvinnelige medlemmer i karismatiske bevegelser har tendens til å bli enda mer radikale enn sine mannlige kampkamerater. Dette er et kjent fenomen fra historien. Kvinner som var ekskludert fra det politiske livet og ansett som mindre rasjonelle, mindre modige og mindreverdige av omgivelsene, måtte bevise gjennom sitt engasjement at de var i stand til gjøre en minst like god innsats for saken som mennene. Dette mønsteret var tydelig blant både katolske nonner og kvinner som tilhørte venstreradikale bevegelser i Europa. Dette kjennetegner også mange islamistiske kvinner i dag.’ (Sara #24)

 Hele innlegg #24 (og de påfølgende) er en sylskarp beskrivelse av årsak og virkning og som kan begrunne min påstand om at jeg ikke tror at det virkelig kan bli fred (ikke å forveksle med konfliktfri tilværelse) ”før kvinner har overtatt styringen og jobbet for forandring i MINST 10 generasjoner.” Vel, ”overtatt styringen” bør tolkes som: ”minst 51 % andel kvinner i alt styr og stell” – altså en overvekt av kvinner. Når vi får med oss alle de menn som jobber for en forandring og så må trekke fra alle de kvinner som vil ha status quo, kunne det forhåpentlig bli et flertall for en god prosess. Nytolkning og revisjon av gamle skrifter kunne bli en realitet. Det betyr jevnt og trutt jobbing basert på kritisk debatt og dialog. Det må tåles sinne, fortvilelse, glede (latter), sorg – kort sagt alle de følelser vi menneskene er utstyrt med.

På det beste har samarbeid mellom mann og kvinne frembrakt kreative, ivaretaende resultater. Det er min erfaring. Hvor fort den sosiale arven vi drasser på kan snus til en ny sosial arv til neste generasjoner, er jeg usikker på. Vi har levd så lenge i denne strukturen, selv her i Norge. TTT (Ting Tar Tid). Men det er min Utopi at det vil la seg gjøre ved Partnerskap mellom kvinne og mann. Hm, det var dagen preken :-)

Flg sitat kan avslutte mitt innlegg i dag: ’Muslimske jenter og kvinner må begynne å stille spørsmål. Og de må begynne å lete etter svar uten å slå opp i de tykke tafsir-bøkene. Fornuft er et redskap. Rettferdighet er en tråd.’(Sara #26)

 

Svar
Kommentar #28

Solveig A. Wahl

20 innlegg  2667 kommentarer

Partnerskap!

Publisert over 5 år siden

For den nysgjerrige: Angående kvinne historie, krigerske guders overtakelse (med mer) og Partnerskap:

Riane Eisler (1988). The Chalice and the Blade: Our History, Our Future. Amazon.com.

Svar
Kommentar #29

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Ironisk nok inneholder bibelen mye kjønnsdiskriminering i diverse leveregler og tekster som hever mannen over kvinnen.

Bibelen er guds ord sier dere, men hvorfor velger dere bare de tekstene som passer for dere og overser de som ikke gjør det?

Heldigvis går samfunnet fremover... og religionen(e) dilter etter. Islam er nok ikke kommet like langt som kristendommen.

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 73 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 73 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 76 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 270 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
14 minutter siden / 2171 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 1 time siden / 211 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 1 time siden / 2171 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Tor Albertsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1080 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Vantro.
rundt 2 timer siden / 1216 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 3 timer siden / 1080 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
"Rett" til å dø?
rundt 3 timer siden / 516 visninger
Oddvar Tveito kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Drikkeukulturen
rundt 3 timer siden / 334 visninger
Les flere