Nils Krister Larsen

288    605

Et gammelt tempel

Nå skal det være godt med en kopp kaffe.

Publisert: 29. apr 2012 / 945 visninger.

Jeg står like ved Pantheon. En gjeng norske ungdommer stopper opp.

”Her er det templet vi snakket om”, sier læreren.

Elevene ser forvirret ut. De er så slitne og "hvor er iskrembaren de ønsket å besøke?". ”Dere kan gå inn her”, sier læreren etter at guiden har fortalt dem om Pantheon. ”Dere har et kvarter!” Læreren sier til den lokale guiden: ”Nå skal det bli godt med kaffe, jeg setter meg der borte”. Og læreren forsvinner bort på nærmeste kafé. Elevene er imponerende fulle av energi. De forsvinner i alle sidegater på ellevill souvenirjakt.

Tjue minutter senere er læreren ferdig med sin kaffe da guiden kommer alene tilbake fra Pantheon. Elevene kommer etter hvert. De har raskt fått kjøpt enda mer og handleposene er blitt tunge av kostbare merkevarer. Noen har rukket en is også. Shopping i Roma er veldig gøy. Gruppen vandrer videre. Pantheon står sørgmodig, glemt og forlatt tilbake. Ingen nordmenn hadde tid til å besøke det 2000 år gamle templet denne ettermiddagen.

 Ti minutter senere kommer en fransk skoleklasse forbi. Alle elevene tar opp et ark med en tegning av Pantheon. Læreren går gjennom spørsmålene. En elev spør om de må svare på alle spørsmålene.

”Ja, dere må svare på alle spørsmålene”.

Elvene forsvinner inn i kirken. Jeg går inn og setter meg. Flere av elevene dveler lenge under åpningen i taket. Flere står foran Rafaels grav andre stopper ved minnestenen for kong Vittorio Emanuele. Jeg hører dem undre seg over at de er gravlagt her. Godt i bakgrunnen følger jeg elevene ut av kirken. Læreren venter dem. Han snakker lenge til dem. Jeg hører at han gir dem en halv time fri. De fleste av elevene går inn i kirken igjen.

 For en uke siden var jeg i Dresden. Jeg besøkte Zwinger palasset og ”de gamle mestrenes galleri”. Et fantastisk galleri. Jeg går rundt omkring og støter overalt på barn som blir undervist av dyktige museumspedagoger. De små barna rekker ivrig opp sine hender og viser tydelige tegn på begeistring når de kjenner igjen figurer fra gresk mytologi. Jeg blir litt misunnelig. Og tenker på hvor lite barna hjemme får anledning til å boltre seg i slike kunstskatter. Jeg tror ikke mine ører eller øyne når jeg hører alle barna i kor rope navn som Peter Paul Rubens og Rembrandt, som svar på hvem kunstneren er. Ivrig gjør læreren dem oppmerksom på små detaljer i maleriet og stolte og glade løper barna fram for å se nærmere på bildet – en drister seg til forsiktig å legge en finger på lerretet. Læreren brøler ikke, men løfter forsiktig barnets finger vekk og sier at bildet er mange hundre år gammelt. Nesten fire hundre år. Det er veldig gammelt, sier barnet. Den lille ønsket kun å kjenne på morens hender. De nesten usynlige hendene som Rembrandt har malt helt nederst i sitt majestetiske maleri om ørnen som har stjålet en baby og flyr høyt med sitt bytte i et lendeklede. Barnehageflokken er unisont enige om at moren strekker hendene opp i ren fortvilelse fordi hun har mistet barnet sitt. ”Hun er så lei seg” sier han som nettopp har kjent på lerretet. Å forstå kunst, er å åpne øynene. Disse barna, 4-5 år gamle, har vidåpne øyne og møter maleriene fordomsfritt, med stor innlevelse og engasjement. De vet ennå ikke hvilken rikdom de vil ha med seg videre.

 Tankene går til barna hjemme som vokser opp uten de store museer og 2000 år gamle kirker eller templer. Av og til sitter man kanskje på lærerværelset og diskuterer: "Kanskje skulle vi tatt en tur til Bergen, Oslo eller Trondheim. Det hadde vært så bra"

Det ender helst med klar beskjed fra rektor: ”Vi har ikke midlene. Hvor i budsjettet skulle vi hente dette fra – i neste uke skal flere av dere på kurs. Så må gi gjennomføre de nasjonale prøvene. Kunnskapsløftet har sin pris”.

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
1 minutt siden / 392 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
3 minutter siden / 392 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
21 minutter siden / 345 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 345 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 345 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1618 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 345 visninger
Robin Tande kommenterte på
Straff som fortjent
rundt 2 timer siden / 988 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 345 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 3 timer siden / 2066 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 345 visninger
Les flere