Verdidebatt

Dommen i det hinsidige?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gud kan ikke gjøre det onde.  Men hvordan handler Gud midt i terrorens og helvetes uhygge?  Gud kommer med håp, støtte, styrke og med bud om frelse til de som lider.  Han kommer med sin enorme kjærlighet.

Aleksander Wat, en polsk poet som ble kastet i et bur sammen med 50 andre fanger og måtte stå månedsvis i en pøl av menneskelige ekskrementer, hadde en visjon om «djevelen i historien». «Det var der,» skriver han i Other World, «at jeg begynte å bli troende.» Alexander Wat ble troende, overlevde helvetet og ondskapen med helsen i behold.  Han kom til tro - og ble reddet fra helvetet til livet.  Gud var der og hjalp de svakeste - de reddeste - de som fryktet for sin eksistens.

Alexander Wat beskriver da han merket djevelen i all sin grusomhet, da begynte han å bli en troende.

Hvorfor finner noen mennesker Gud midt i det ondes gjerninger.   I nærheten av slutten på sin eksistens.  Da mennesket kjenner dødrikts og djevelens krefter, finner mange mennesker troen på Gud.

Hvor er Gud i grusomhetene?  Grusomhetene som er det ondes ansvar og gjerninger.  Hvordan virker Gud hos mennesker i sorg, midt i tragedien?  Hvor er kjærligheten da det onde herjer med mennesker?

Gud er kjærlighet og kan bare gjøre det gode.  I grusomhetene i det ondes gjerning kommer Gud med trøst og styrke.  Gud kommer til de som lider under ondskapen med ordene om og lovnadene om frelse og et evig liv i himmelen.  Der kommer den treene med hvile fra grusomhetene, til trøst å styrke og med sin kjærlighet.

"Du kan bare se klart med hjertet, det essensielle er skjult for øyet"

Gud forteller i Jesaja 57,15 om hvor Han bor:

Den som er knust og nedbøyd i ånden

15 Så sier han som er høy og opphøyd,
          han som troner evig,
          Den hellige er hans navn:
          I det høye og hellige bor jeg
          og hos den som er knust og nedbøyd i ånden.
          Jeg vil gi ånden liv hos dem som er bøyd ned,
          gi hjertet liv hos dem som er knust

For min egen del, min egen historie og erfaringer har jeg valgt det gode, etter 30 år som ateist.  Jesus Kristus seiret over den ultimate ondskap, ved å stå opp fra døde.

Jeg holdt selv på å dø, jeg selv var i dødsriket. Der fikk jeg selv oppleve Guds enorme fred og den rene kjærlighet.  Legene hadde gitt opp alt håp om redning.

Jeg fant først troen igjen, da alvoret - ja dødsalvoret - sto klart for meg.  Jeg ropte i nød etter hjelp fra Gud, nærmest dagen lang i 14 dager.  Jeg som hadde glemt hvordan jeg skulle be.

Ingen andre kunne hjelpe, men jeg ble reddet av Gud for 15 år siden.  Jeg kan ikke annet enn elske Gud med hele mitt hjerte - all min sjel - all min forstand - all min fornuft.

Jeg elsker den treene Gud som frelste meg fra døden og til et liv i tro og i Guds nærhet.

"For de fleste av dem som har overlevd totalitære konsentrasjonsleire, eksisterer djevelen. Ondskap er ikke et tema for filosofisk akrobatikk, den er en evig, iboende kraft i den menneskelige historie."

Joh 3, 14 - 18

14 Og slik Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik må Menneskesønnen bli løftet opp, 15 for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. 16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. 17 Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham. 18 Den som tror på ham, blir ikke dømt.

Gud er kjærlighet - nåde - barmhjertighet - godhet.  Vi mennesker kjenner hver eneste dag den gode og den onde kraft på og i kroppen.    Det burde ikke være så vanskelig å erkjenne at det finnes to krefter i den åndelige virkelighet, Gud kjærlighetens kraft - djevelen, det ondes kraft.

 "Du kan bare se klart med hjertet, det essensielle er skjult for øyet"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt