Nils Krister Larsen

288    605

Diagnose

Jeg er en alminnelig borger. Jeg har ingen psykologisk utdannelse. Jeg har aldri snakket med en psykiater. Jeg har derfor kanskje ingen rett til å uttale meg. Jeg prøver likevel

Publisert: 27. apr 2012 / 1958 visninger.

Jeg hører i dag at nestor innenfor norsk psykiatri Einar Kringlen har skiftet mening. ABB er likevel tilregnelig:- Brevik opptrer adekvat i retten. Det gjør ikke de paranoid- schizofrene.

Den siste uken har jeg lest referater fra Breiviks uttalelser i tyske aviser. Som det lille barnet i eventyret om Keiserens nye klær himler folk flest jeg møter med øynene når saken blir omtalt.. Det ser ut til å være vanskelig å fatte at all den ondskapen og alle de vrangforestillingene denne mannen besitter slippes ut i det offentlige rom. I Tyskland  ( og sikkert i media over hele verden) sitter skredderne (fagfolket) og diskuterer. Vi får innsikt i psykiatriens mangslungne tabeller og metoder for kategorisering av den menneskelige psyke.

I dag er det igjen Einar kringlens tur. Han mener nå at ABB likevel ikke er paranoid schizofren. Ære være Kringlen for det. Mitt spørsmål blir likevel: kan vi derved friskmelde ABB? Det skal nå være enighet blant psykiatriens nestorer om at ABB blir vurdert tilregnelig. Kanskje hører ikke ABB stemmer, kanskje har han ikke en angst så stor at han ikke tør håndhilse en eneste juristhånd, kanskje har han ikke de vanlige fobiene som passer inn i behandlingsapparatets lister. Men hva så? Mannen er like gal som keiseren i eventyret er naken. Om det ikke passer psykiatrien å bruke betegnelsen psykotisk så bruk heller ordet ødelagt. Vi står her foran et ødelagt menneske. Så ødelagt at det finner det for godt å ødelegge mange andres liv. I ren hevnlyst. Fenomenet er kanskje ikke kjent fra psykiatrien, men i høyeste grad fra litteraturens verden. Der finnes uendelig mye stoff i kriminallitteraturen om seriemordere. Motivene kan være mange. Sår fra barndommen er ofte utløsende faktor. Forfatteren Colin Wilson skriver mye,også teoretisk, om fenomenet.

I stedet for å spørre oss selv om ABB er psykotisk burde man heller undre seg over hvorfor noen skadeskutte mennesker går til et så alvorlig skritt at de vil ha med seg et hav av mennesker inn i døden, mens andre ydmykt velger selvmordet. Nobelprisvinneren Elias Canetti filosoferer en del over dette i boken ”Masse und Macht”,

 Mange varianter av ABB’s kategori fikk utfolde seg under naziveldet. Mange fikk utfolde seg i Vietnam eller nå i Afghanistan. Det ville være å ønske at psykiatrien i større grad la sine diagnoseskjemaer til side og gikk inn i den virkeligheten som ABB for lengst har flyttet ut av.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Olav Rune Ekeland Bastrup

95 innlegg  2613 kommentarer

Tilkortkommenhet på flere områder

Publisert over 5 år siden

Bra innlegg. Uansett utfall vil diskusjonen om Breiviks psyke fortsette i lang tid etter dom er falt, og i mer uoverskuelig fremtid vil den garantert vende tilbake med jevne mellomrom.

Psykiatrien er en kvantitativ vitenskap (etter min mening er den dog ingen vitenskap i det hele tatt, men benytter for enkelhetens skyld betegnelsen her likevel) - dvs at den ikke er en presisjonsvitenskap, men at diagnoser settes på grunnlag av mengde og hyppighet av bestemte symptomer som opptrer hos mange nok mennesker til at man kan lage en diagnosekategori av det.

Da støter man nødvendigvis på problemer når det dukker opp kasus med en patologi som ikke uten videre lar seg innordne i det klassiikasjonssystemet psykiatrien opererer med. Jeg har selv ingen psykovitenskapelig kompetanse, jeg kjenner disse fagdisiplinene først og fremst gjennom å ha studert deres historie, deres samspill med normer og forestillinger i samfunnet til enhver tid, deres funksjon som normative og disiplinerende instrumenter  etc. Etter å ha fulgt rettssaken noen dager fresmtår det for meg som at Breivik scorer på en rekke symptomer som peker mot ganske mange uforenlige diagnoser. Det er nemlig ikke gitt at det finnes en diagnose for ethvert psykopatologisk tilfelle. For å bruke et bilde jeg har benyttet ofte i ulike sammenhenger: At 999 kråker er svarte betyr ikke at kråke nr 1000 ikke kan være hvit.

Det som har forundret meg, er at ingen har nevnt autisme, nærmere bestemt Asbergers syndrom, i kombinasjon med virkningen av anabole steroider, som en mulig diagnose. Men da er vi over i en diagnostisk verden som psykiatrien i liten grad befatter seg med, men som psykologer i mye større grad har blikket åpent for. Når det gjelder Asberger, er det nemlig de kommunikative og sosiale funksjonsevner, mottagelighet for inntrykk fra omverden og måten disse forstås og innordnes på, som er det sentrale. Saken illustrerer i det hele tatt godt forskjellen på psykiatriens vs psykologiens tilnærmingsmåter, og der psykiatrien med sin ensidige medisinske og biologiske tilnærming viser seg å ha få kort å spille på.

Endelig: Under rettssaken er det kommet frem en rekke forhold som jeg betviler at det finnes noen kompetanse i Norge til å forstå. Slik jeg ser det er det en rekke forhold rundt Breivik som stemmer klokkerent med den psykopatologi vi kan finne hos andre kjente terrorister. Terrorisme som psykopatologisk fenomen er neppe en disiplin mange i Norge har særlig kunnskap om. Her beveger vi oss nemlig ut av psykiatriens verden og må ta i betraktning ideers og forestillingers sykdomsfremkallende potensial.

Likeså er det kommet frem at Breivik identifiserer seg med gamle japanske krigeridealer - idealer som fortsatt er høyst levende i den japanske kulturelle underbevissthet, og hvis subtilitet er genialt beskrevet i den japanske forfatter Yokio Mishimas bøker. I hvilken grad dette virkelig er noe internalisert i Breiviks forestillingsverden og ikke spillfekteri for å gjøre seg interessant, vet vi ikke noe om. Uansett finnes det neppe mye kompetanse på dette feltet i vårt lille land. Sånn sett kan jeg faktisk forstå Breiviks krav om å bli undersøkt av utenlandske rettspsykiatere, og da fortrinnsvis japanske.

Svar
Kommentar #2

Nils Krister Larsen

288 innlegg  605 kommentarer

Veien går videre

Publisert over 5 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Terrorisme som psykopatologisk fenomen er neppe en disiplin mange i Norge har særlig kunnskap om.

Her beveger vi oss nemlig ut av psykiatriens verden og må ta i betraktning ideers og forestillingers sykdomsfremkallende potensial.

Dette er spennende setninger som gir oss en innfallsvinkel når vi forsøker å forstå de handlinger som blir begått av mennesker som i en eller annen ideologis navn begår grusomme handlinger. Det er forsatt en gåte for meg hvordan oppegående mennesker kunne gi seg hen til for eksempel naziideologien og faktisk bifalle onde handlinger - medisinske eksperimenter, tortur, henrettelser, mord, utryddelse. 

De som bifalt kunne like gjerne være psykiatre som filosofer , som forfattere ,som leger ( skremmende mange navn) som helt vanlige mennesker ( som var med på det meste) Det er vel ikke tvil om at ideene i for eksempel naziideologien var sterkt sykdomsframkallende.

Svar
Kommentar #3

Morten Christiansen

18 innlegg  10369 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Det som har forundret meg, er at ingen har nevnt autisme, nærmere bestemt Asbergers syndrom,

Det er nevnt.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/artikkel.php?artid=10076612

Link over

Svar
Kommentar #4

Gulla Nyheim Gramstad

9 innlegg  105 kommentarer

Norges ensomste mann

Publisert over 5 år siden

 

Nils Krister, helt frisk tror jeg ikke Breivik er, selv om han skulle bli erklært tilregnelig. Asperger, som er nevnt i kommentarene, er en utviklingsforstyrrelse. Hvis det skulle være det han lider av, er det ikke en tilstand som har inntruffet nylig, slik navnet indikerer. Om Breivik har drept i hevnlyst, har jeg ingen ide om. Men som kjent, massevis av mordere har opp i gjennom historien myrdet millioner i en eller annen sak/ideologis navn. 

    Om Breivik lider av Aspergers syndrom må fagfolkene finne ut av. Men når en ser han sitte der, tilsynelatende uberørt, i alle fall med en ubegripelig selvkontroll, må en lure på om ikke mannen nettopp har symptomer på Asperger. Vel svarer han adekvat på tiltale - og aspergere kan jo være normalt utrustet intellektuelt - men han virker ofte fjern, mangler mimikk og han reagerer merkelig/uvanlig på det han hører i salen. Han smiler når moren forteller om sine vettskremte barn som opplevde bomben på nært hold, selv om det er når hun forklarer at mennesker gjør slikt på grunn av syke tanker, at han trekker på smilebåndet.

    Vanlige mennesker ville bryte sammen av å sitte dag etter dag under et slikt umenneskelig press som han utsettes for. Særlig når lidelsene til mennesker han har skadet blir fortalt time etter time. Akkurat det er jo det som kjennetegner en med det syndromet. De mangler evnen til å vise empati overfor andre. Og de har gjerne særinteresser som de kan gå oppi med enestående glød. Derfor har vi fått firma i Norge som ansetter folk med Asperger, for eksempel enkelte datanerder, (alle datanerder lider absolutt ikke av syndromet) nettopp fordi de er svært dyktige og går 100 % inn for jobben sin. Men en må ikke forlange at de skal kunne fungere sosialt optimalt sammen med andre ansatte. Det makter de dårlig. 

    Jeg berøres svært sterkt av fortellingene fra ofrene og de pårørende, men jeg berøres også sterkt av å se denne mannen, som kommer inn i salen med et lite smil på leppene. Som med vitende og vilje og med sine vel planlagte drap har satt seg selv utenfor samfunnet. Som aldri skal kunne leve et normalt liv slik som andre menn på hans alder. Jeg har medynk med han. Han må være Norges ensomste mann.  

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
2 minutter siden / 324 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
8 minutter siden / 493 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
9 minutter siden / 493 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
19 minutter siden / 493 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
23 minutter siden / 493 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
24 minutter siden / 439 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
29 minutter siden / 1674 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 493 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1674 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 439 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 552 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 493 visninger
Les flere