Verdidebatt

Rød-grønt surr om surrogati

Trodde du at rød-grønne partier stilte opp for kvinner og kjempet mot utnytting av andre mennesker? Da må du tro om igjen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Spørsmålet er nemlig så vanskelig at det er til utredning i regjeringen, og ingen kan si hvor de lander. I den rød-grønne verden så er det nemlig slik at det bør være forbudt å avtale med en kvinnelig arbeidstaker at hun helt frivillig skal jobbe 11 timer overtid i løpet av en uke. For selv om det er frivillig så kan det jo være utnytting. Men å kjøpe seg tilgang til kroppen hennes ved å betale henne for å gå gravid med andres barn i 9 måneder… Det er rett og slett for vanskelig til å ta stilling til. Hva skal vi med sånne politikere?

Forrige uke fremmet jeg en interpellasjon om surrogati. Det var første gang Stortinget hadde en egen debatt om surrogati. På bakgrunn av tidligere uttalelser var jeg rimelig trygg på at debatten ville vise at det var bred tverrpolitisk enighet om å si nei til surrogati. Jeg tok feil. Selv om ingen tok til orde for å tillate surrogati så har de rød-grønne funnet at dette er så vanskelige avveininger mellom ulike interesser og hensyn, at de må utrede og tenke seg om i lang tid fremover. De vet ikke hva de mener.

Her er tre sitater fra de rød-grønne partiene:

  • Christina Ramsøy (Senterpartiet): " Bioteknologiloven er under evaluering, som flere har vært inne på. Da vil spørsmålet om å tillate både eggdonasjon og igjen, kanskje, surrogati fort bli diskutert. Det er naturlig at dette er spørsmål som kommer opp i den forbindelse. Senterpartiet har hatt en restriktiv holdning til mange slike typer spørsmål, men hvordan en skal forholde seg til debatten videre, må partiet ta stilling til."
  • Lene Vågslid (Arbeiderpartiet): " Debatten om surrogati er ikkje ein enkel debatt. Det er ein stor og nyansert debatt, og eg synest heller ikkje at ei klar løysing peikar seg ut som den perfekte."
  • Statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV): "Bioteknologiloven er, som kjent, under evaluering i Helse- og omsorgsdepartementet. I den forbindelse vil spørsmålet om å tillate eggdonasjon, som er en forutsetning for surrogati, bli vurdert. Vi er for øvrig i gang med en bredere utredning av spørsmål knyttet til surrogati og eventuelle nye lovbestemmelser om dette."

Hva har skjedd med det gamle Arbeiderpartiets instinkter mot utnyttelse av andre mennesker? Hva har skjedd med SVs kvinnepolitiske sjel? Og hvor har det blitt av Senterpartiets verdikonservative grunnholdning?

Hva har skjedd i regjeringspartiene? Daværende barneminister Audun Lysbakken sa til Klassekampen 21. juni i 2010 at «Jeg vil sterkt advare norske borgere mot å reise utenlands for å få barn på denne måten. Surrogati er forbudt i Norge, og norske myndigheter kan ikke garantere at det i framtida blir mulig å omgå dette ved å reise til andre land». Han sa også at ”Det er ikke uten grunn at surrogati er forbudt i nesten alle europeiske land. Det er store etiske og moralske problemer ved at rike mennesker i Vesten kjøper seg tilgang til barn ved å leie kroppen til fattige kvinner. Det er mange eksempler på at dette fører til en utnyttelse og fornedring av fattige kvinner.”

Det er vel slik vi venter å høre SV. Men ikke nå lenger..

I debatten spurte jeg barneminister Thorkildsen om hun er enig i Lysbakkens uttalelser. Hun unngikk å svare på det.

Hvor er barneperspektivet når man ikke ser at surrogati endrer synet på barn og menneskesynet? Når man i bioteknologiens tidsalder ikke ser at dette er en produksjon som medfører kvalitetskrav, utvelgelse av egenskaper som rammer toleransen og mangfoldet? Når man ikke ser at surrogati rammer de svakeste?

Noe av forklaringen ligger kanskje i Håkon Hauglis (Ap) innlegg: ”Debatten om surrogati handler om voksnes behov, sa forrige taler. Ja, handler ikke det å få barn alltid om voksnes ønsker og behov?”

Så enkelt kan det sies. Hva skal vi med barneperspektiv da??

Det er alltid flere hensyn å ta i politikkens verden. Det er derfor vi har politikere. For å gjøre valg - Og for å si at den ene interessen veier tyngre enn den andre. Å si nei til surrogati handler om å si ja til menneskeverdet. Det å velge barnas side. Det er å ta opp kampen mot utnyttelse kvinner.

Så får de rød-grønne utrede videre. I en tilsynelatende bevisstløs ideologisk tilstand. Så får vi se hvor de lander til slutt...

Om du vil lese alt de rødgrønne og andre sa i debatten, så kan du lese hele debatten her (Siste sak, til slutt i dokumentet): http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Referater/Stortinget/2011-2012/120417/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt