Verdidebatt

Hva er viktigst: Salmevalg og askespreding eller likeverd og inkludering?

Skal man tro media, handlet årets kirkemøte stort sett om askespreding og salmevalg. Samtidig gjorde Kirkemøtet et historisk vedtak som forplikter kirken på alle plan til å arbeide for likeverd for og inkludering av mennesker med utviklingshemning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med forbehold om at jeg ikke har lest aviser og nettsteder, inkl Vårt Land, grundig nok, kan jeg ikke si at denne saken har vært behandlet som annet enn en bagatell og en parantes i media sammenlignet med om "Til ungdommen" skulle med i salmeboken og om prester skulle medvirke ved askespredning. Det er her jeg savner et visst perspektiv.

Kirkemøtet har ved sitt vedtak i sak 9/12: "Likeverd, inkludering og tilrettelegging. Mennesker med utviklingshemning i Den norske kirke" løftet dette opp fra å være en interesse for spesielt interesserte til å være et anliggende for både den lokale, regionale og sentrale kirke. Vedtaket uttrykker viktigeten av at alle er med for at fellesskapet skal bli helt og understreker utviklingshemmedes tro og livserfaring som impulser til hele fellesskapet.

Kirkemøtet understreker at alle kirkelige organer skal sikre at mennesker med utviklingshemning får en reell mulighet til å delta i sin lokale menighet evt. tilbud om tiltettelagte tilbud om store fellesskap er for vanskelig. Vedtaket innebærer arbeid for å styrke personellressurser som fagstillinger og diakoner, store utfordringer til utdanningsinstitusjonene og kirkelige opplæringsprogram og et rapporteringsansvar både for menigheter og bispedømmer. Alt dette er ting det hadde vært interessant om media hadde fulgt opp: Hvordan tenkes dette gjort i praksis?

I Den norske kirke er det ansatt fem integreringsrådgivere som skal arbeide spesielt med inkludering av mennesker med utviklingshemning. De siste ble ansatt for snart 10 år siden og det hadde vel nå vært på tide om kirken fullførte dette ved å sørge for at hvert av de 11 bispedømmene hadde en slik fagperson. Når en ser på hva skolen har av ressurspersoner i forhold til tilrettelegging for barn og unge med særskilte behov, blir det nokså puslete at kirken med sitt store trosopplæringsprogram ikke en gang kan ha en person i hvert bispedømme med spesialkompetanse på dette.

Kirkemøtet har gjort et meget sterkt vedtak som skal sikre inkludering og likeverd i kirken. Nå gjelder det at dette ikke støver ned i en krok.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt