Verdidebatt

Religion blir diskriminert

Kristendommen er knapt representert i listen over Norges dokumentarv. - Historieforfalskning, sa kirkehistoriker Bernt Oftestad til Vårt Land nylig. Professor Ola Tjørhom sa det var et tegn i tiden at den religiøse dimensjon er vekk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Beskrivelsene av situasjonen er treffende. Eksemplene på tilsidesettelse av religion er mange.

I et innlegg i Aftenposten påpekte jeg at avisen har omfattende dekning av de fleste temaer unntatt kristendom/religion. Den profil har avisen rett til å ha, men mange av oss beklager det siden det gjelder en ledende avis..

Som et typisk eksempel nevnte jegspalten de har ukentlig om ulike land. Den har interessant informasjon, men aldri så langt jeg har registrert, noe om religionenes stilling i landene, slik reisehåndbøker og leksika vanligvis har.

Tynt i leksika

Jeg har mine ord i behold hva det siste angår, så vidt. Jeg visste det har vært tynt om religion i papirutgaver av leksika, også Store Norske. Men da jeg så på Store Norskes nettutgave (snl.no) var det som stod om religion mindre enn jeg trodde.

I omtalene av flere av landene er religion ikke er eget hovedemne, men plassert under befolkning. Dernest er det svært lite som står. Ja, så lite at det knapt er verdt å slå opp.

Fire linjer om Tyrkia. (At staten kalles sekulær synes jeg er misvisende selv om man gang på gang kan lese det. Men det er et statlig direktorat som utnevner alle imamer og forkynnere, 78 000 i alt).

Sør-Korea får fem linjer, men det nevnes at landet har verdens største menighet.

Kenya tre linjer, et land der 82 pst av 33 mill er kristne.

New Zealand, under befolkning, står ganske morsomt at landet ikke har statskirke. To linjer.

Ellers ser det nok ut som religiøse endringer i flere land, ikke er blitt med.

Dette har ikke bare med at vi lesere skal få riktig informasjon. Det har også med å vise respekt for den viktige rolle religionen spiller i utallige land verden over, og informere om det.

Lover bedring

Etter en kontakt med redaksjonen i nettleksikonet får jeg oppgitt som forklaring på at det står så lite, er at det var lite også i papirutgavene. Og det er jo dessverre riktig. Men de viljobbe for at det skal bli en endring, men det vil ta tid.

Bra

Det var noen ord om noen som bør forbedre seg. Men jeg fremhever gjerne en ny historiebok hvor jeg synes religion har fått den plass den fortjener, nemlig første bind (jeg har bare lest det) av ”Norvegr”, en norgeshistorie i fire bind, Aschehoug forlag. Første bind er skrevet av professor Hans Jacob Orning ved Høgskolen i Volda.

Utdatert holdning

Stipendiat Eskil Skjeldal påpekte i en kronikk i Klassekampen at Norge er et analfabetisk land når det gjelder grunnleggende forståelse for religiøs grammatikk og semantikk. Han skrev at her i landet har kirkens tro vær preget av høflig distanse, noe man skal tåle, til nød. "Tanken er at religion per se er undertrykkende, og en totalitær ideologi som hindrer menneskelig utfoldelse. Dette er uttrykk for en svært utdatert holdning til religion", i følge Skjeldal, nylig tilbake fra en religionskonferanse i USA med 11 000 deltakere, holdt i et land er religiøs pluralisme er et ideal. "Den norske ignoransen knyttet til religion må ryddes av veien", skrev Skjeldal.

Det er god grunn for å undersøke om det ikke i mange sammenhenger er slik at religiøse temaer er diskriminert, enten det gjelder skole- og folkebibliotekers innkjøp av litteratur, aviser og blader, eller innholdet i lærebøker og historiebøker.

Torbjørn Greipsland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt