Verdidebatt

Barn dreper barn

Hva er det som gjør The Hunger Games så uhyggelig? Etter å ha sett filmen sitter den i ryggmargen. Lenge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Voksne mennesker kreerer et fiktivt univers for barn, der de skal drepe hverandre, til en står igjen som vinner, mens de hele tiden blir overvåket og filmet. Og applaudert av begeistrede tv-seere.

The Hunger Games lanseres som neste store ungdomssuksess etter Harry Potter og Twilight. Kinoene melder om rekordhøye besøkstall, og bøkene i trilogien har solgt over 24 millioner i USA. Forfatteren Suzannah Collins fikk ideen til plottet da hun så på tv og zappet mellom Irak-krig og reality-tv. Hun ble skremt av den absurde overlappingen mellom krig og underholdning. Men hennes potensielle viktige budskap forsvant i en overfladisk film.

Det at filmen The Hunger Games er godt laget, gjør den ikke mindre farlig. Plottet er fengslende og har absolutt kimen til viktig samfunnskritikk i seg. Men dessverre, den blir ikke utnyttet. Jeg er enig med Fredrik Wang Gierløff, medredaktør i Minerva som mener at filmen ironisk nok ender opp med å manifestere hva den vil kritisere. Den advarer mot en virkelighet der det blir underholdning at barn dreper barn, men advarselen kommer innpakket som et underholdningsprodukt der – nettopp – barn dreper barn. Filmen har 11 års aldersgrense i Norge.

Om dette var en film som skulle vekke de voksne til ansvar, kunne den groteske handlingen kanskje forsvares. Istedenfor er målgruppen barn og tenåringer. Selv om vi ikke skal undervurdere deres evne til refleksjon, tror jeg mye av forfatterens budskap går langt over hodet på dem. De fleste identifiserer seg med heltene og manipuleres til å juble når “fiendebarnet” drepes.

Filmen The Hunger Games føyer den seg inn i rekken som ett av mange produkt der vold bagatelliseres: dessverre måtte mennesker dø for at hovedpersonene skulle overleve. Det er vi voksne som styrer de kommersielle kreftene. Det er vi som har utviklet voldsspill og -filmer der en lærer seg å drepe flest mulig av sine fiender, følelsesløst og teknisk. Vi morer oss til døde og barna dras med i leken.

Mennesker er skapt til kjærlighet, samspill og respekt. Hvert enkelt menneske har uendelig verdi i seg selv. Når denne kunnskapen går tapt, hvilket samfunn får vi da?

Denne uka startet rettssaken mot Anders Behring Breivik. I forkant har det vært stor oppmerksomhet på hvordan vi skal beskytte barn mot skadelige inntrykk. Barnepsykologer og andre fagkyndige har kommet med viktige og gode innspill. Jeg er glad for at vi har en presse og en offentlighet som er seg bevisst sitt ansvar, og har gjort et grundig forarbeid i denne saken. Men jeg kan ikke hjelpe for at jeg synes det er en inkonsekvens i å vite at mange barn samtidig får gå på kino og se film der barn dreper barn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt