Sjefredaktør Åshild Mathisen

Hjemsøkt av Anders Behring Breivik

Terroristen makter det få andre klarer i moderne massekultur: han koloniserer vår underbevissthet.

Publisert: 17. apr 2012 / 4285 visninger.

Anders Behring Breivik er nå i full gang med del to av sin terroraksjon, den såkalte «propagandafasen». Han anser rettssaken som en talerstol for sin ideologi og «motstandskamp». Men hans grufulle handlinger har allerede gitt ham et slags herredømme over samtidens verdensbilde. 

En ung mann dukket opp i kommentarfeltet under en av mine nettpubliserte kommentarer. Han hadde plassert meg som den venstrevridde, progressive og dialoghungrige stereotypen av en journalist. En skribent som ifølge ham «ønsker å skjønnmale den multikulturelle drømmen» og «skyve problemene under teppet». 

Den malplasserte og lett komiske kritikken ble ledsaget av noe uhyggelig, og det uhyggelige var ikke hans tydelige antipati mot flerkultur, kvinner i offentligheten eller venstresiden. Det uhyggelige var min umiddelbare, ufrivillige assosiasjon til Anders Behring Breivik. 

Hverken jeg eller min nettkritiker ønsker å plasseres i ABBs univers som henholdsvis kulturmarxist og verdikonservativ. Likevel har terroristens ideer blitt en undertekst som limer seg inn i den offentlige samfunnsdebatten. Den er der når vi diskuterer hvilke ytringer som er akseptable. Den er der når vi tuller med det forslitte uttrykket «ellers vinner terroristen». Den er der når vi ironiserer over våre «kulturmarxistiske» aktiviteter og holdninger. 

Karl Ove Knausgård skriver i Min Kamp bind 6: «Terroristenes egentlige jobb var å trenge inn i underbevisstheten vår. Det hadde alltid vært forfatternes mål, men terroristene tok det et skritt lenger. De var vår tids forfattere. Det var Don DeLillo som hadde skrevet det, mange år før 11/9. Bildene de skapte, spredte seg rundt hele kloden og koloniserte vårt underbevisste.»

ABBs vitneliste - med navn fra både politikk og akademia, plasserer oss alle inn i hans univers og gir ham en uhyggelig definisjonsmakt. Uansett om vi fornekter, latterliggjør eller dekonstruerer ham: han er likefullt det nav vi nå ufrivillig dreier rundt. Når den gamle Blitzeren Stein Lillevolden nekter å stille opp dersom han kalles inn som vitne, bidrar også han ufrivillig til oppmerksomheten rundt Breivik.

Vi ser daglig at etterlatte og overlevende sier de ikke ønsker å høre mer om terroristens oppvekst og ideologi, at de ønsker han skal glemmes. De reiser bort under rettssaken for å slippe unna det enorme medietrykket. Noen har også sagt opp denne avisen i noen måneder fremover med den begrunnelsen at de ikke orker å lese om rettssaken.

Samtidig legger journalister ut bilder av adgangskortene til rettssaken på Facebook. Forsvarsadvokatene fotograferes som filmstjerner. Dagbladet, som sterkere enn noen har bidratt til mytologiseringen av Breivik, tilbyr nå et terrorfilter på sin nettside.

Vi er alle som marionetter i ABBs forhåndsregisserte teaterstykke, og det finnes ingen nødutganger. Vi er kollektivt fanget i vår egen postmoderne massekultur, der grusomhet er en billett til berømmelse.

Guardian publiserte artikkelen «Anders Breivik reconstruction: making a killer look cool», etter at VG hadde publisert bildene av Breivik i rekonstruksjon med politiet på Utøya. Artikkelforfatteren mente at bildene av Breivik der han simulerte sine massemord, og i særdeleshet der han peker med en imaginær rifle, forsterket ikonografien av en kul, kalkulert og mediesmart ideologisk drapsmann. 

Knausgård skriver videre om 11/9: «Det konkrete resultatet av angrepet i seg selv, antallet døde og skadede, de materielle ødeleggelsene, betydde ingenting. Det var bildene som var viktige. Jo bedre og mer ikoniske bilder de klarte å skape, jo mer vellykket var aksjonen.» Behring Breiviks eksistens frem til terroraksjonen var anonym. Nå er han verdensberømt. Det er også terrorens grusomhet: at drap og ødeleggelse skriver gjerningsmannen inn i vår samtid og inn i historien. 

Håpet må være at det er rettsstatens dom og straff, og ikke terroristens ideologi, som blir stående igjen i vår kollektive bevissthet. 

Denne kommentaren ble publisert i papirutgaven av Vårt Land tirsdag 17. april 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Terje Tønnessen

136 innlegg  508 kommentarer

Koloniserte marionetter...

Publisert nesten 6 år siden

Hvem er "vi", Åshild Mathisen?

Dere journalister?

Ser du ikke norske mediers ekstreme overdekning av denne saken, en medial overfokusering som gjør de fleste av oss overmette? For lengst...

Å snakke om at "han koloniserer vår underbevissthet" er et - for å si det forsiktig - spesielt og sært psykologisk konsept og å si at "vi er alle som marionetter"...

høres jo ut som et kollektivt skriftemål fra den norske journaliststand...

ja, stakkars dere...

men det er DERE SELV som velger, kommenterer, prioriterer og fokuserer...

Norge er et lite land i verden -

mens denne tragedien får en ekstrem overfokusering dør tusenvis av småbarn av sult - DAGLIG -

unge menn drepes, det kriges og plages, det er jordskjelv og tornadoer

men det betyr visst ikke så mye...

ikke nå...

Svar
Kommentar #2

Nelly Bjerketvedt

59 innlegg  676 kommentarer

Takk, Tønnesen..

Publisert nesten 6 år siden

Takk for kommentaren din, T.Tønnesen.

Om det er noen som er marionetter her, så må det være tv- og avisreportere som danser en tett tango med terroristen. Det er ingen tvil om hvem som fører an i denne dansen.. - og hvem som lar seg lede ut i en dans makabre.

 

Svar
Kommentar #3

Rune Tveit

40 innlegg  4039 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Nelly Bjerketvedt. Gå til den siterte teksten.

Det er ingen tvil om hvem som fører an i denne dansen.. - og hvem som lar seg lede ut i en dans makabre.

Jeg har undret meg på hva som driver dem alle sammen, ekspertene, utover det rent faglige, får de jo promotert seg selv for en hel verdenspresse. 

For når Hanne Herland sier det som mange tenker og snakker om rundt lunsjbordet, og som mor til Synne som bare ble 18 sier rett ut, så er det en torn i øyet på de sakkyndige.

Men vi er mange som er litt lei, og som ikke orker å være med i denne dansen, og som tenker at dersom at.....

Når jeg ser ABB på TV nå, så får jeg en opplevelse av at mannen er tilfreds, lik en som har nådd et mål han har arbeidet lenge for. 

Og en hel verdenspresse  gir ham den oppmerksomhet han lenge har lengtet etter, en erstatning for en tapt barndom uten respons og oppmersksomhet, hva vet jeg. 

Svar
Kommentar #4

Knut Nygaard

487 innlegg  6956 kommentarer

A/S Breivik

Publisert nesten 6 år siden

ABB er nå friskmeldt - og det ligger åpent om han skal låses inne på anstalt eller om han skal sitte som en av alle andre innsatte på sin celle med alle goder det innebærer.

Jo friskere han vurderes å være jo lengre vil han være attraktiv for presse og media.  Han vil kunne sitte på sin celle og administrere hvem han vil uttale seg til og hvem han vil forkaste o.s.v.  Han vil kunne velge hvilken forfatter som skal få vite sannhetene ingen andre får vite o.l. 

Så lenge det er penger å hente på ABB, så vil pressen og media villig løpe rundt og legge igjen små eller store intetsigelser om en person som har grunngitt sine handlinger i et manifest på over tusen sider - et manifest som og trolig vil bli pensum ....

ABB er rett og slett en pengemaskin for media!

Sånn sett er vel det værste som kan skje at ABB får muslimvenner bak murene - konverterer - og plutselig har krav på omsorg og beskyttelse av media...

Svar
Kommentar #5

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.

ABB er nå friskmeldt

Tilregnelig - ikke nødvendigvis dermed friskmeldt.

Svar
Kommentar #6

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.

Når jeg ser ABB på TV nå, så får jeg en opplevelse av at mannen er tilfreds, lik en som har nådd et mål han har arbeidet lenge for.

Ja, så ulikt kan man se det. Selv har jeg vanskelig for å se noe annet enn en stakkar. En stakkar som ikke har empati eller innlevelsesevne i forhold til andres lidelse. En stakkar som nok har følelser, men ikke forstår dem eller greier å sortere dem. En usikker gutt/mann som ønsket å være noe større og mer betydningsfullt enn han ble eller kunne bli. En evt. tilfredshet, må vel evt. da henge sammen med at han kanskje endelig i egne øyne faktisk har lykkes med noe.

Svar
Kommentar #7

Rune Tveit

40 innlegg  4039 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

En evt. tilfredshet, må vel evt. da henge sammen med at han kanskje endelig i egne øyne faktisk har lykkes med noe.

Ja, det var vel det jeg prøvde å si at jeg opplever. Men selvsagt er det tragisk og ynkelig og et fullstendig avvikende virkelighetsbilde. 

Men altså, mitt oppi dette fullstendig irrasjonelle, en slags patetisk, men dog selvtilfredshet. 

Svar
Kommentar #8

Njål Kristiansen

142 innlegg  19024 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Jeg ser trådstarters poeng. Og jeg har en annen tanke i hodet; Mannen fremstår som sprøyte gal. Er det riktig å føre rettssak mot ham? Akkurat i dag, her og nå er jeg i tvil.

Svar
Kommentar #9

Åshild Mathisen

105 innlegg  24 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

At terroristen koloniserer vårt underbevisste, er et sitat av den amerikanske forfatteren Don DeLillo. En av våre viktigste samtidsforfattere som har analysert hva terroristene ønsker å oppnå og hvordan terroren virker. "Vi"-et slik han og jeg bruker det, viser til vår samtid, ikke den norske journaliststanden.

Mediedekningen kan alltid diskuteres, men mitt anliggende er hvordan en terrorhandling med ideologisk motivasjon farger vår samfunnsdebatt, vårt språk og vårt verdensbilde. Det var nettopp dette norske politikerne forsøkte å sette en stopper for, da de tidlig etter terroraksjonen fastslo at ingen politikere eller partier skulle beskyldes for å ha indirekte bidratt til terroren - "ellers vinner terroristen". Dette ville representere en seier, fordi terroristen ønsker å prege samfunnsdebatten - og det er svært vanskelig å forhindre at det skjer. Det har vi allerede sett tegn på.

Men slik jeg skriver, en god rettsprosess representerer et håp om at noe annet enn ABB blir stående. Nasjonens reaksjon, heller enn terroristens handling.

Tror ellers vi kommer lengre i debatten med en mer konstruktiv tone enn du setter her.

Svar
Kommentar #10

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

God analyse

Publisert nesten 6 år siden

Interessante refleksjoner. Spesielt henvisningen til Don DeLillo og hans pre-9/11-betrakninger om terrorens vesen. For det er det vi snakker, terrorens vesen. Ettersom jeg har distansert meg fra rettssaken grunnet diagnosen "overforet på 22/7-informasjon", jeg har ikke plass til mer, så er min referanse til Breiviks opptredner kun korte Dagsrevyinnslag.

Ser at mange lager et innbilt bilde av ham, slik de ønsker å se ham. Dagbladet skriver om feige tårer, andre kaller ham patetisk, et barn og stakkarslig osv.. Selv lar jeg meg imponere.

Det er imponerende hvor behersket han fremstår, han er tross alt under et press som svært mange av oss ikke ville tålt, hvor kalkulert han må være og ikke minst hans åpenbare talent for målbevisst og tålmodig planlegging og at han har en sjelden evne til å tenke flere trekk av gangen. En sjakkspiller på et høyst akseptabelt nivå.

Det er først når en person besitter slike egenskaper at han kan bli det monsteret han faktisk er blitt. Snakket om den mislykkede mannen, som forlot gutterommet og gikk ut å sprengte bomber og drepte folk, finnes bare i vår egen illusjon, vårt eget selvbedrag. Vi orker ikke å tillegge drapsmannen egenskaper som også kan forbindes med noe normalt, og slettes ikke tillegge ham noe som ellers ville være positivt.

Det er de nevnte egenskapene som gjør at han passer inn i DeLillos definisjon av en terrorist. Uten disse hadde han ikke kommet lenger enn til å terrorisere nabolaget med tagging. Og jeg tror sannelig mannen har rett når han hevder at dette i all sin gru er det mest velgjennomførte og spektakulære terroranslaget i Europa siden WWII. Og da blir han uunngåelig. Han kan ikke overses. Dermed får han fri adgang til å "kolonisere vår underbevissthet" – som altså er terrorens vesen.

Her kan det muligens være på sin plass med et PS. Ja, det er helt riktig oppfattet. Jeg er imponert over Breivik sine egenskaper på flere områder og hvordan han har klart å kanalisere alt sammen inn mot dette ene, sitt mål – det grufulle og meningsløse som det vel ikke finnes tilgivelse for blant oss mennesker. Breivik har altså nådd sine mål. Alle vi andre sitter igjen med de forferdelige omkostningene. Det er ikke noe rart mannen smiler.

 

Svar
Kommentar #11

Terje Tønnessen

136 innlegg  508 kommentarer

Hvordan kan terrorister kolonisere det underbevisste i mennesket?

Publisert nesten 6 år siden

Det er irrelevant, Åshild Mathisen, hvem som kom med påstanden om at terrorister "koloniserer vårt underbevisste" -

det er i høyeste grad et synspunkt som kan diskuteres - psykologisk, teologisk, sosiologisk, historisk etc. Også konseptet om at terrorhandlinger "farger" vårt verdensbilde, er diskutabelt. Jeg tror svært mange av oss ikke lar oss kolonisere, manipulere, okkupere av onde menneskers onde handlinger -

i hvert fall ikke vi som tror på Kristus - som skal la oss påvirke av helt andre krefter...

Jeg registrerer at min engasjerte (og delvis emosjonelle) skrivestil ikke er helt i samsvar & samspill med det du oppfatter som en "mer konstruktiv tone" -

men jeg er rett og slett saklig og faglig uenig med deg

Det massive, monomane mediekjøret vi nå har hatt i landet i snart 1 - jeg gjentar 1 år - har for mange av oss den konsekvens at vi ikke orker mer, vi har fått nok - for lengst 

og imens - mens vi i det lille velstående landet Norge med 5 millioner innbyggere har råd til og tid til og energi til å ha et selvfokus på en spesiell tragisk sak -

dør 40 000 barn av sult HVER DAG - de er like mye savnet og elsket av sine pårørende som de er som omkom i den forferdelige katastrofen juli 2011...

Det er mange som tjener (penger) på denne hendelsen:

Advokatene håver inn millioner -

og media taper vel heller ikke direkte penger på dette... 

Og når det sies at terroristen ikke må vinne - undrer det meg veldig:

Ser du ikke at terroristen allerede har vunnet? 

Svar
Kommentar #12

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Viktige innsikter

Publisert nesten 6 år siden

Et virkelig godt innlegg, med viktige innsikter om hvordan terrorens mening skifter i takt med medieteknologien. Slik medieteknologiene utvikler seg kan det ikke være tvil om at Mathisen berettiget kan tale om kolonisering, og ikke minst kolonisering nettopp av underbevisstheten.

Det er ikke journalister som styrer slikt; styrende --- i den grad vi overhodet kan tale om 'styring' i slike sammenhenger --- er den interne logikken i utviklingen av medieteknologiene selv. Vi alle --- om vi vil, ønsker og vet eller ikke (særlig de som ikke vet) --- struktureres av slike medieteknologier. Slik blir terroren det synlige i en medeteknologisk hverdag som overalt oversvømmer våre sanser med efterhånden likegyldigheter.

Og ærlig talt: dette burde ikke overraske, bestyrte eller deprimere folk; dette har man visst lenge, og jesuittene var nok de som først systematisk så mulighetene. Det gis historisk sett ulike medieteknologiske regimer, og følgelig ulike sett av muligheter. Nazistene, for eksempel, opererte innenfor helt andre medieteknologiske forutsetninger. Vi er nå i et annet medieteknologisk regime, hvor nok Breivik mer er et symptom enn egentlig noe unikt.

Mathisen nevner Don DeLillo, men man kunne med fordel også lese Jacques Derridas analyser av terrorisme, Friedrich Kittlers analyser av medieteknologier, og Jean Baudrillards analyser av simulakraet, for å forstå mer av den (medie-)virkelighet vi lever i. 

Bra-knapp til deg!

Svar
Kommentar #13

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Og jeg har en annen tanke i hodet; Mannen fremstår som sprøyte gal. Er det riktig å føre rettssak mot ham? Akkurat i dag, her og nå er jeg i tvil.

Enig med deg her, Njål; jeg har vært åpen for at han til tross for handlingene kanskje likevel kan betraktes som tilregnelig, men etter to dager tenderer jeg til å mene at den første rapporten var korrekt, og at den siste ble som den ble mest fordi det lå litt i kortene at den skulle bli slik.

Så får vi se hva retten faller ned på; skal jeg tippe blir det tvungent psykisk helsevern.

Svar
Kommentar #14

Njål Kristiansen

142 innlegg  19024 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.

Enig med deg her, Njål; jeg har vært åpen for at han til tross for handlingene kanskje likevel kan betraktes som tilregnelig, men etter to dager tenderer jeg til å mene at den første rapporten var korrekt, og at den siste ble som den ble mest fordi det lå litt i kortene at den skulle bli slik.

Så får vi se hva retten faller ned på; skal jeg tippe blir det tvungent psykisk helsevern.

Når alt kommer til alt er det vel denne måten man kan føre sak på, og fastslå tilregnelighet eller ikke, så jeg regner med at det er slik det må skje.

@Danielsen: Jo, han har klart seg ganske bra så langt, men det kan være tegn som tyder på at forestillingsverdenen rakner og at han må innse at han har tatt feil i sin verdensanskuelse. Å nekte å svare er ikke en god strategi for å fremstå med integritet og overbevisning. Mulig vi nærmer oss et klimaks. Hva skjer da? En psykisk så nedbrutt person at saken ikke kan sluttføres?

Svar
Kommentar #15

Anneli Sande

0 innlegg  1 kommentarer

Rammet av ondskapen...

Publisert nesten 6 år siden

Takk Åshild for at du tar deg bryet med å dele din utsikt fra din post, nyttig å reflektere over dette. Selv tenker jeg at når enkeltpersoner, grupper, nasjoner rammes av ondskap blir det automatisk behov for å håndtere, bearbeide, forstå, reflektere, skrive og prate om det.

Jeg er med på protestere på ondskap og jeg kan protestere på ulike måter å håndtere konsekvensene av ondskap, men jeg støtter behovet et samfunn har for å sette flombelysning på alvorlige hendelser som en del av å komme videre.

Å være menneske er å i stor grad å måtte leve med at både positive og negative krefter definerer oss...tenker jeg...

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
17 minutter siden / 344 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
41 minutter siden / 344 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 344 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1616 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Robin Tande kommenterte på
Straff som fortjent
rundt 2 timer siden / 987 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 3 timer siden / 2064 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 390 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Les flere