Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Prosess til forsoning?

Kan en ti ukers straffesak hjelpe oss til å forsone oss med den ondskapen som oppsto midt iblant oss i fjor sommer?

Publisert: 15. apr 2012 / 1460 visninger.

Rett over påske fikk jeg en e-post fra palestineren Salim Munayer. Han skrev om betydningen av å minnes på rett måte når vi skal komme til rette med ondskap som er gjort mot oss. Munayers refleksjoner kom etter en samling for jøder og palestinere i påsken, en samling i forsoningens tegn.

Tankene om å minnes hadde han hentet hos den kroatiske teologen Miroslav Volf, som har arbeidet mye med forsoning og tilgivelse. Det er for ham ikke skrivebordsteorier, for det springer ut av behovet for å komme til rette med ugjerningene begått på Balkan på 90-tallet. 22. juli 1995 ble massakren i Srebenica fullbyrdet, og vi har nettopp blitt minnet om bombarderingen av sivile i Sarajevo. Det er ikke bare her i Norge vi har måttet lære oss å forholde oss til onde og grusomme handlinger.

Volf sier at det er viktig å minnes det som har skjedd. Vi skal ikke skyve det bort, fornekte det eller prøve å glemme det. Vi må orke å hente det fram igjen i minnet, erkjenne hva det var som skjedde, vedkjenne oss følelsene det skaper, nevne gjerningene ved sitt rette navn. 

Men det er viktig å minnes rett. For minner kan bli destruktive. De kan bli inspirasjon til ny ondskap gjennom at vi minnes slik at hat og ønsker om hevn blusser opp. Volf har opplevd på Balkan hvordan minnene om tidligere overgrep brukes til å skape nye konflikter og nytt hat.

Felle dom. Rettssaken som begynner på mandag, blir en slik anledning til å minnes. Nå skal historiene om det som rammet oss i fjor sommer hentes fram i rettssalens saklige lys. Og så skal det felles en dom.

Dette er viktig for at vi som samfunn skal kunne forholde oss til det som skjedde. Det voldsomme engasjementet rundt tiltaltes tilregnelighet handler mye om dette. Vi ønsker å plassere et ansvar, vi ønsker at det skal felles en dom. Hvis det hele var et resultat av et sykt sinns irrasjonalitet, blir det mye vanskeligere å plassere ansvaret.

Vi ønsker dessuten at ondskapen skal straffes. I det kan ligge et hevnmotiv. Men ikke bare det. Straffen setter ting på plass, den sier at det har skjedd noe uakseptabelt, noe som det skal reageres på. Straffen bringer en slags balanse i tilværelsen, selv om den ikke bringer noen døde tilbake eller gjenoppretter noen ødelagte liv.

Nettopp ved at vi dømmer og straffer innen det siviliserte rettssamfunnets normer, og ikke tyr til hevn og gjengjeldelse, bidrar vi til å gjenopprette og bekrefte normaliteten. Ved å behandle gjerningsmannen etter de normer han har forkastet, viser vi at normene fortsatt står ved lag.

Begrensning. Men en straffesak har sine begrensninger. Den har ett eneste formål: Å fastslå hvilke lovbrudd som er begått og reagere med en straff. Hensikten er ikke å belyse alle følger av det som skjedde, eller synliggjøre alle som ble rammet. Heller ikke skal det undersøkes hva som ble gjort av mulige feilgrep hos politi eller andre instanser.

De mange følelser som oppstår i møte de grusomme begivenhetene, skal ikke slippes løs eller analyseres. Rettssaken er heller ikke et oppgjør med gjerningsmannens holdninger og meninger. Det er handlingene hans som skal dokumenteres og bedømmes. Vi straffer ikke folk for meningene sine.

Den ideologiske konflikten som gjerningsmannen bruker som begrunnelse er en reell konflikt som truer med å splitte samfunnet vårt. Vårt syn på ondskap, sykdom og ansvar er blitt utfordret.  Vi trenger en ny besinnelse på hvordan våre verdinormer og vårt samfunnssystem skal møte de som står for noe helt annet. Og selv om Breiviks meninger ikke skal straffes, skal de møtes med argumentasjon.

Ikke noe av dette vil bli behandlet i rettssalen. Men temaene vil komme naturlig opp i forlengelse av det som skjer der inne.

Forsoning. Noen reagerer nok på at jeg bruker begrepet forsoning her. Skal vi forsone oss med Breivik? Skal vi forlange at ofrene tilgir ham? Nei, han har ikke noe behov for tilgivelse. Han har ingen dårlig samvittighet.

De som ble direkte ofre for hans handlinger, skal ikke møte noe krav om tilgivelse. Men for sin egen skyld trenger de å finne en måte å forholde seg til ham og hans handlinger på som gjør at resten av livet ikke forgiftes av hat og bitterhet. Det må de selv finne ut av. Men rettssaken kan bli en hjelp. At samfunnet ser uretten de har vært utsatt for og reagerer på den, kan lette noe av byrden. Dersom de derimot opplever at Breivik og hans meninger blir promotert, kan saken legge stein til byrden.

Dette gjelder ikke bare de direkte berørte. Som samfunn trenger vi å forsone oss med det som har skjedd. For det var et angrep på oss alle, og på vårt samfunns verdier og normer. Vi trenger å gjøre opp med det slik at vi kan legge det bak oss. Det skal ikke ligge som en uåpnet verkebyll og spre sin gift i samfunnet vårt.

Glemme. Mange gir allerede nå uttrykk for en tretthet, for et ønske om å slippe å høre enda mer om denne vonde saken. Men det har vi ikke lov til. Ikke ennå. Vi må minnes nok en gang.

Men vi må minnes rett. Som Volf sier, skal vi minnes for at vi til slutt skal bli i stand til å glemme. Fordi vi er ferdig med saken og med gjerningsmannen.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Gode refleksjoner...

Publisert nesten 6 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.

Hvis det hele var et resultat av et sykt sinns irrasjonalitet, blir det mye vanskeligere å plassere ansvaret.

… men det kan faktisk være mulig å se dette annerledes uten verken å være kynisk eller likegyldig.

Når det gjelder de to grundige undersøkelsene om tilregnelighet, altså om det var snakk om et "sykt sinn" eller ikke, ble de irrelevante samme dag som den siste rapporten ble lagt fra. Da beviste Breivik helt på egenhånd og uten at noen psykiater hadde behøvd å undersøke ham, at han er fullstendig utenfor enhver normal ramme da han uttalte at det eneste han angrer er at han ikke fikk gjort mer skade, underforstått fikk tatt flere liv.

Hvis noen etter dette, spesialister eller andre, hevder at han ikke har et "sykt sinn", så kan vi andre slå fast at psykiatriens forunderlige logikk ikke er noe for hvermannsen. Hendelsene den 22. juli fjor må, slik jeg ser det, uten enhver tvil og absolutt være et produkt av "et sykt sinns irrasjonalitet."

Ellers er jeg jo enig i at det er viktig at vi forsoner oss med det som hendte. Men ikke ved å analysere motiv og finlese juss. Det er dypest sett irrelevant i denne saken – nettopp fordi det som hendte var et produkt av "et sykt sinns irrasjonalitet." Det vi skal forsone oss med, slik jeg ser det, er vår egen sorg – og intet mere. Alt annet er å komplisere og å gjøre ting vanskeligere enn det de egentlig er. Det å komplisere noe som er vanskelig fra før er ikke det noen av oss trenger – og da langt mindre de som er sterkest berørt.

Forøvrig, for egen del tror jeg at jeg deler oppfatning med mange, muligens et flertall og kanskje en klar majoritet i folket, når jeg erkjenner at jeg har et likegyldig i forhold til det som skal skje i Oslo Tinghus de nesten ti ukene. Vi er (naturlig nok) blitt overforet på tragedien de siste åtte-ni månedene. De fleste av oss greier ikke å ta inn mer. Ser at TV-kanalene annonserer at de skal dekke begivenhetene fra morgen til kveld og gi grundige analyser underveis. Jeg er ikke interessert.

Rettsaken endrer ingenting. Alt vi vet fra før og mer til vil bli lagt frem, og Breivik vil bli erklært skyldig – men først etter ti lange uker. Bortsett fra at dette er i henhold til gode rettslige prinsipper, er det samtidig å trekke nasjonen etter håret gjennom ildsjøen. Fra et annet perspektiv enn det rettslige, kan vi slå fast at dette fortjener vi ikke. Jeg forstår jo at vi må gjennomføre rettssaken, men vi kan heldigvis trekke oss tilbake og la begivenhetene gå sin gang uten at vi bryr oss. Det er lov å stille seg likegyldig til Breivik og hans høyst forutsigbare dom og framtid som dømt drapsmann uten at vi er likegyldige det som skjedde den 22. juli 2011

Jeg har naturligvis sterk sympati for ofrene og de dødes nærmeste. Hvis dette kan hjelpe dem, så respekterer jeg det. Da gir det meningen, men for egen del...

 

Svar
Kommentar #2

7 innlegg  815 kommentarer

Kort prosess!

Publisert nesten 6 år siden

Hiv demonene ut av gutten, så kommer "mors beste barn" fram i lyset. ABB er en stilstudie i hvordan demoner kan "kjøre" ett menneske, og han er i høyeste grad ett offer selv der han sitter. Med en avdemonisert ABB blir det nok lettere å si, "tilgi så skal du bli tilgitt."

Det er i det hele tatt utrolig at det ikke finnes åndelige-/kirkeledere som tør lufte problematikken, enn si ta praktisk tak i dette, andre enn Torp. Hvor er kirke-norge hen, diskuterer de "til ungdommen" i Tønsberg, men er ikke dette møtet over nå?

Den sovende kirken i Norge åpenbart?

Svar

Siste innlegg

På sporet av nye religioner
av
Per Bjørnar Grande
rundt 13 timer siden / 141 visninger
0 kommentarer
Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 19 timer siden / 120 visninger
1 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 20 timer siden / 174 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 2035 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 109 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
3 dager siden / 716 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

På sporet av nye religioner
av
Per Bjørnar Grande
rundt 13 timer siden / 141 visninger
0 kommentarer
Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 19 timer siden / 120 visninger
1 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 20 timer siden / 174 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 2035 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 109 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
3 dager siden / 716 visninger
2 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 2218 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 1703 visninger
Roald Øye kommenterte på
Modige politikere, fins de?
rundt 1 time siden / 120 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 2218 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1663 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 3 timer siden / 2218 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 4 timer siden / 1703 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 5 timer siden / 2218 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 5 timer siden / 1703 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 5 timer siden / 1703 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 11 timer siden / 238 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 11 timer siden / 238 visninger
Les flere