Verdidebatt

Treenighet eller en Gud?

Siden jeg er unitar, er det kanskje velkjent at jeg da har problemer med treenigheten. Derfor har jeg lyst til å vise noen enkle eksempler til treenighet og konseptet En Gud, i andre abrahamiske (?) religioner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En religion er alevismen. Den sprang ut av sjia-islam, og navnet alevi betyr "tilhører Ali".

Det som jeg finner spennende ved denne troen er at den ligner den kristne unitarismen, med det universielle budskapet om  Gud f.eks , selv om alevismen er litt mer "lukket" og tilhengerne for det meste er etniske kurdere, og dermed kanskje ikke så universielt rent folkemessig. Alevier tror på en slags treenighet, dvs ved at Muhammad , Ali og Allah utgjør gudommelig energi, med Allah øverst av denne treenigheten.  En god link er alevi.dk, den danske siden for alevier i Danmark. Alevier regnes forresten ikke som muslimer av sunni og shia.

I Midtøsten finner vi også drusere. De finnes for det meste i Libanon, Syria og Israel. Det interessante med denne gruppen for meg er at de faktisk kaller seg for unitarer på arabisk, al-Muwahhidun. Også de springer ut fra sjia-islam, men viser også påvirkning fra kristendom og gnostisisme ( ett fy-ord her på Verdidebatt, har jeg fått inntrykk hehe).  Drusere erkjenner at alle de abrahamiske religioner inneholder sannhet, de tror i tillegg på en slags reinkarnasjon ( men en Gud).

Det finnes flere religiøse grupper som Ahl-e Haqq, samaritanere og mandeanere osv som har lignende tro i den abrahamiske tradisjonen. Jeg ville bare med disse eksemplene vise at det finnes flere eksempeler på abrahamisk tro enn bare jødedom, kristendom og islam.

Poenget mitt er dog, hvorfor tror kristne på en treenighet? Pga konsilet i Nikea i 325 ( menneskeskapt), eller som mange viser til, diverse utvalgte bibelvers i både GT og NT?

Jeg vet dette har vært diskutert mange ganger her på VD, men rent innerst finner jeg det merkelig at kristne ( katolikker, ortodokse og protestanter) bare stoler på ett møte, trehundre og tjuefem år etter Jesu død, som avgjørende for deres Gudstro. Når man tenker f.eks på at mesteparten av Jordens befolkning ikke er kristne, hvordan kan "rett-troende" kristne hevde at DE har den rette troen? Og at DE kommer til paradis, og ingen andre? Dette spørsmålet kan for så vidt rettes til "rett-troende" muslimer også (sunni, særlig, men også shia).

Håper på noen tanker om dette, og ikke bare sitater fra Bibelen. Jeg har forresten full respekt for kristne som tror på treenigheten, siden de jo utgjør klart flertall, og jeg velger å ikke dømme noen.

Min tro som unitar, er at Gud er en, rett handling, og at det viktigste er her og nå i dette livet.

Ett lite apropos dog, er at kristne arabere faktisk også kaller Gud for Allah, siden det betyr  Gud på arabisk.....De sier forresten Insha' Allah også :).

MVH

SAF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt