Arild Holta

104    3886

Bare arv og miljø?

Ofte later forskere til å tro at mennesket er et produkt kun av arv og miljø. Men er dette hele sannheten?

Publisert: 13. apr 2012 / 1303 visninger.

På Troende.no var det litt debatt om dette med å bo lenge hjemme, og om oppdragelse. Jeg grunnet litt på det hele og fant at jeg skulle nevne at kristen tro viser noe mer.

Det er funnet skadevirkninger på gruppenivå, av adskillelse foreldre og barn/tenåring helt opp til 17 års alder. Å flytte tidlig hjemmefra er altså usunt for flertallet. Det var Israelske forskere som fant dette. Det er altså sunt å bo hjemme til man er 18 år. Slik har det da også gjerne vert i tidligere tusener av år.

Når det gjelder ideen om at barn er et produkt av den oppdragelse foreldrene gir, så er den ideen bare delvis sann. Det finnes barn som "ikke må mangle tukt", men vanligvis blir barn normale voksne bare de får vokse opp med foreldrene, og relativt uavhengig av oppdragelsesmetoder.

Når det er sakt, så kan man jo påpeke at 70-80-tallets barn av f.eks psykologer som trodde på fri oppdragelse, kunne være en plage både for andre barn (mobbing) og for voksne.

Vi er i vår tid opplærte med mer eller mindre miljødeterminisme og "sosionisme". Miljødeterminisme og "sosionisme" avløste den tidligere biologismen med sin ekstreme tro på genetisk arv. (Hitler gjorde den upopulær, ideologien som influerte "hele" verden.) I vår tid byttes både miljødeterminismen og biologismen ut med forskning av høy kvalitet. Den viser f.eks at det er sannheter i troen på både arv og miljø.

En forskning av høy kvalitet, som bryter sterkt med vår kultur, stod en norsk forsker for. Gjennom tvillingforskning viste hun at hele 80% av lykken og psykisk helse skyldes arv - gener. En norsk arbeiderparti-politiker ble så sur for dette, at hun bad forskeren om å heller begynne å forske enn fable. Men det var nettopp forskning det handlet om!

Slik er det ofte: Forskningen og sannheten treffer våre livsløgner. Da kan vi dogmatisk stikke hodet i sanden, som nevnte politiker, eller la oss opplyse.

Når alt dette er sagt:
Forskerne glemmer noe: Mennesket er ikke bare et produkt av arv og miljø, men av de valgene de gjør. Vi har en vilje. Vi har evne til logisk (sann/ærlig) tenkning. Brukes dette konstruktivt så kan vi komme ut av mye av det som måtte finnes av tilsynelatende miljø- og arvelighetsdeterminisme.

Gud har kalt oss til å være et kongelig presteskap. Konger regjerer, og prester skal forstå det åndelige. Det betyr blant annet at vi er kalt til å gjøre gode åndelige VALG for vår framtid.

Vi er altså ikke bare som dyrene som kun styres av arv og miljø. Det finnes en høyere standard.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Fredrik Krunenes

0 innlegg  2 kommentarer

Både arv og miljø

Publisert nesten 6 år siden

Vil bare kjapt kommentere at de fleste som forsker på barn, ungdom og oppvekst idag er ganske enige i at utvikling er påvirket av både arv og miljø - både gener og omverden. Dette har igjen en gjensidig påvirkning på hverandre.

Samtidig vil både foreldre og de som jobber med barn og unge til daglig skrive under på at ingen følger blindt en sjebnevei pekt ut av ens foreldres biologi eller fra menneskene og samfunnet rundt. Det mener nok de færreste forskerne også. Når man snakker om og forsker på arv og miljø er det for å kunne belyse at vi mennesker står i et avhengighetsforhold til hverandre, vi er ikke upåvirket av verken hvor vi kommer fra eller hvor vi er nå, på samme måte som vi er med og påvirker andre. Og er det ikke det vi også kan lese om i Bibelen, at vi er skapt inn i fellesskap? Gud ønsker ikke at vi skal gå alene, verken med vår tro eller våre liv (som går hånd i hånd). Da synes jeg det er fint at ulike folk som studerer menneskers utvikling kommer frem til at vi står i et avhengighetsforhold til hverandre, fordi det bekrefter jo bare Paulus' ord om at hvert lem på legemet er avhengig av hverandre.

Og ja, jeg tror også at jeg og andre kan ta gode (og åndelige) valg, og at jeg ikke er styrt av mine gener og sammenheng. Men jeg er påvirket av dem. Da er det fint å være klar over dette, slik at jeg vet å søke påvirkning fra Bibelen, Ånden og bra mennesker som vil meg mitt beste. Så får jeg velge hva jeg gjør med det.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
8 minutter siden / 1893 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
12 minutter siden / 2313 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
12 minutter siden / 1893 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
19 minutter siden / 1807 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
20 minutter siden / 2313 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
21 minutter siden / 1893 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
24 minutter siden / 1893 visninger
Ellen Lykke Trier kommenterte på
Eutanasi krever kloke avveininger
rundt 1 time siden / 778 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 1893 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1807 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1893 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 305 visninger
Les flere