Sjefredaktør Åshild Mathisen

Det piper fra hornet på veggen

Ung. Kvinne. Raddis. Ikke rart Kirsti Bergstø var en udugelig statssekretær.

Publisert: 10. apr 2012 / 3778 visninger.

Politikkens syvende far i huset, Kåre Willoch, benytter påskefreden til å komme med et politisk svingslag mot en som allerede ligger nede. Han mener Bergstø er et eksempel på at regjeringen utnevner folk som kan kalles lærlinger til å bli statssekretærer i stedet for «folk som er utdannet nok til å klare jobben». 
Bergstø gjorde en alvorlig feilvurdering da hun overstyrte embetsverket for å tildele midler til Jenteforsvaret. Men hun manglet hverken utdannelse eller erfaring. Willochs gjør derimot Bergstøs feilvurdering til et tegn på at regjeringen rekrutterer feil folk til toppstillingene.
Bergstø selv mener Willoch angriper henne fordi hun er ung kvinne. Willoch synes nok hennes motangrep er urettferdig. Det handler jo ikke om kjønn. Det gjør aldri det. Det handlet heller ikke om kjønn da partifelle Per Kristian Foss uttalte at regjeringen ikke vil bli tatt på alvor hvis Inga Marte Thorkildsen ble fungerende statsminister i Jens Stoltenbergs fravær. 
Fellestrekket er likevel at Høyres to vanligvis rasjonelle politikere med ett henfaller til følelsesbasert synsing uten rot i virkeligheten når det kommer til to unge SV-kvinner. De hører ikke hjemme i de tunge maktvervene, de er fremmedelementer.
Alder og bakgrunn er vikarierende motiver, for en ung mann i dress fremkaller ikke slik skepsis. Det er tvert i mot speilbilder av Foss og Willoch selv på vei mot toppen. Kvinnenes politiske arketype finnes ikke, deres forgjengere var banebrytere og avvikere. 
Foss´ utspill ble raskt tilbakevist av flere, blant andre SV- er og historiker Hans Olav Lahlum som påpekte at fem menn siden 1945 har blitt statsminister uten å ha vært statsråd. Og hva gjelder Willochs innvendinger mot Bergstø: Hun var 29 da hun ble utnevnt til statssekretær. Til sammenligning tiltrådte Knut Arild Hareide stillingen som miljøvernminister da han var 31 år gammel. Da hadde han allerede vært statssekretær i Finansdepartementet. For Per Kristian Foss.
Bergstø hadde dessuten politisk erfaring som leder av Sosialistisk Ungdom, vært politisk nestleder i Elevorganisasjonen og sittet seks år i sentralstyret i SU. Blant annet. 
Dersom barnevernspedagog Bergstø ikke hadde tilstrekkelig utdannelse eller politisk erfaring til å bli statssekretær, hva er det som skal til for å få toppverv i vårt demokrati? Master eller doktorgrad i statsvitenskap? Avdøde Jon Lilletun gikk til jobben som statsråd for høyere utdanning med folkeskole og søndagsskole. Willoch vil neppe hevde at han gjorde en dårlig jobb. 
I Norge ønsker vi oss ikke en politisk elite av høyt utdannede broilere. Vi ønsker et demokratisk mangfold der også en ung, radikal barnevernspedagog skal kunne foreta politiske beslutninger. At Bergstø gjorde en feilvurdering, har ingenting med hennes alder eller erfaring å gjøre. Mange toppolitikere før henne har gjort alvorlige feilvurderinger, og de har som hovedregel ikke vært unge. 
Willochs karakteristikk av Bergstø som «lærling» bygger opp om en forestilling om at det var hennes uegnethet som felte statsråden. Men Bergstø var ingen politisk selvmordsbomber som jobbet målrettet for en beslutning i et vakuum. Hun jobbet for sin sjef, Lysbakken. Det som felte dem, var deres felles sans for politisk timing og PR. De ville vise handlekraft under voldtektsbølgen, og de kunne samtidig tilgodese sine egne i Jenteforsvaret. Som Lysbakken selv skrev til sin statssekretær: «Hva skjer med pengene vi har bevilget til feministisk selvforsvar? Foregår det noe vi kunne lage media på?» Advarslene fra eget embetsverkble overhørt.
For Lysbakken visste, selv om han benyttet standardformuleringen «statsråden står ansvarlig» til den lød så mekanisk at alle skulle forledes til å tro at Bergstø var den egentlige arkitekten. 
Man kan hevde at det er tilfeldigheter som rår og at kjønn ikke spiller inn. Men tar man et skritt tilbake, er bildet tydelig: den kvinnelige statssekretæren er ute av politikken med et ødelagt omdømme. Den mannlige statsråden er i dag nyvalgt leder av SV.
Det er synd at det ikke gir mer innsikt og perspektiv å kikke ned på den politiske hverdagen fra hornet på veggen.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Enda en gang

Publisert nesten 6 år siden

Åshild Mathisen har noen analyser som stadig er vanskelige å følge. Som jeg har skrevet før, så har jeg ingen annen erfaring med Mathisen som kommentator enn her på VD. Men her dukker det opp resonnementer som til tider er svært vanskelige å følge.

Mye er riktig i innlegget. Det er konklusjonene som overrakser. Når det gjelder Mathisen sin opplisting av politiske karrierer, kan jeg ta med en aktuelle tilleggsopplysning (fra NRK1 i kveld) om at Jens Chr. Hauge i en alder av 30 år ble forsvarsminister i Gerhardsens første regjering etter krigen. Han hadde absolutt ingen – null – politisk erfaring.

Dette går ikke på alder og kjønn, men på personlige kvaliteter. Dette reflekteres ofte i politisk erfaring og ikke like mye på utdanning. Jeg tror slett ikke Willoch mente utdanning i bokstavelig forstand. Mest av alt går det altså på det litt diffuse, om personlige kvaliteter. Hareide, som du nevner, er et godt eksempel på dette. Og for ikke å snakke om de to gamle gubbene som er vinden i denne debatten; Kåre Willoch og Per Christian Foss.

Når det gjelder skjebnen til de to SV'erne, så er det forskjell på Jørgen og Salomo – også i SV. Lysbakken var nestleder i partiet og hadde vunnet "valgkampen" om ledervervet. Han var alle rede valgt til leder før hele statsrådskarrieren gikk til ... et visst sted. Bordet fanget for SV i denne saken. Hadde det ikke det, måtte Lysbakken ha tuslet ut bakdøra sammen med Bergstø, på tross av forskjellige anatomiske utrustinger.

Det er blitt en anakronisme dette med kjønn i norsk politisk debatt, og det er til tider noe aldeles kramapeaktig over det. For å si det som Stutum trolig ville formulert det: Først insisterer de på å bli kvotert inn, og når de viser seg ubrukelige, så nekter å la seg "kvotere" ut. Den mannen har sagt mye klokt.

 

Svar
Kommentar #2

Rune Holt

8 innlegg  10564 kommentarer

Ja

Publisert nesten 6 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

For å si det som Stutum trolig ville formulert det: Først insisterer de på å bli kvotert inn, og når de viser seg ubrukelige, så nekter å la seg "kvotere" ut. Den mannen har sagt mye klokt.

En skal ikke kimse av det den vanlige mann i gata har å si om den politiske "virkeligheten"...

Langt mindre det de erfarne "gamle gubbene" har å si...
Unge politiske broilere har nok en tendens til å tro de har tilegnet seg det de trenger av erfaring,,men der tar de som regel fullstendig feil.
Ellers syns jeg "det piper fra hornet på veggen" tyder på en holdning til gamle gubber som ikke er bra.

Svar
Kommentar #3

Geir Wigdel

14 innlegg  1884 kommentarer

Uansett

Publisert nesten 6 år siden

gavner det ikke kvinners kamp for status og posisjoner at det stadig sutres over urettferdighet pga kjønn. Nå er det på tide at kvinner hever seg over slikt selvpålagt mindreverd og tar kritikk og ros for det det er - nettopp kritikk eller ros. Dersom kvinner fortsetter å bruke kjønn som forklaring på enhver fortredelighet, så oppnår en kun å forsterke kjønnsaspektet. Jeg ville sagt det samme til en mann om han klagde på feil kjønn.

Svar
Kommentar #4

Tove S. J Magnussen

487 innlegg  1985 kommentarer

Å lede landet

Publisert nesten 6 år siden

krever vel en viss bakgrunn, vil jeg tenke. Alder må være en, viktig kompetanse.

Det sier jo litt om hva man har vært igjennom, på godt og ondt.

 

Svar
Kommentar #5

Arild Holta

104 innlegg  3886 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Tillegging av motiver, er klassisk hersketeknikk.

Når man nå på død og liv skal ha et voldsomt maktsystem som styrer mye av våre våre liv, gjøren og laden, fra vugge til grav, så må i det minste herskerne - folkevalgte som ministervalgte, ha høyt kunnskapsnivå og ikke være dogmatiske.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
7 minutter siden / 1893 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
11 minutter siden / 2313 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
12 minutter siden / 1893 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
18 minutter siden / 1807 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
20 minutter siden / 2313 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
20 minutter siden / 1893 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
23 minutter siden / 1893 visninger
Ellen Lykke Trier kommenterte på
Eutanasi krever kloke avveininger
rundt 1 time siden / 778 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 1893 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1807 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1893 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 305 visninger
Les flere