Kjell Arne Norum

60

Jesu påske. Fortsettelsen!

Publisert: 9. apr 2012

Vi har nå fulgt Jesus gjennom påskefortellingen fra palmesøndag til påskedag. I fortsettelsen står det om hvordan Jesus viser seg flere ganger for disiplene i ukene etter.

Jesus tegner i denne tiden opp for disiplene den store sammenhengen om sin død og oppstandelse. Han åpner deres forstand så de kan forstå skriftene: ”Slik står det skrevet: Messias skal lide og stå opp fra de døde tredje dag, og i hans navn skal omvendelse og tilgivelse for syndene forkynnes for alle folkeslag; dere skal begynne i Jerusalem. Dere er vitner om dette.” Han sender dem altså ut til en oppgave som enda ikke er fullført på jorden. Nå er det misjonens tid. Han lover dem at de skal bli utrustet med kraft fra det høye for sitt store oppdrag.

Men hvorfor viser ikke Jesus seg for alle mennesker? Hvorfor bare for denne lille krets av tilhengere, og senere for Paulus? Riktignok står det også at han en gang viste seg for over fem hundre mennesker på en gang, og at de fleste av dem fortsatt var i live da det ble skrevet ned. Underforstått: ”Dere kan bare gå og spørre dem!” Men kunne han ikke bare ha vist seg for alle mennesker og overbevist dem om sitt nærvær og sin seier? En av hans disipler hadde tidligere spurte om dette: ”Herre, hvorfor skal du åpenbare deg for oss og ikke for verden?” Jesus svarte da: ”Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme og bo hos ham.” I dette svaret ligger nøkkelen.

Det er et paradoks at den allmektige Gud ikke kommer med makt. Han har valgt en annen måte. Han ble født i enkle kår som et forsvarsløst menneskebarn. Se for deg de små barnefingrene! Han gjorde seg til tjener fremfor å herske. Han lot seg utlevere til fornedrelse og lidelse og til døden på et kors. Han forteller oss om sin oppstandelse gjennom alminnelige mennesker, de øyenvitnene han valgte å vise seg for. 

Guds mål med oss er ikke å vinne diskusjoner om sin eksistens. Hans mål er å vinne våre hjerter.

Jesus kunne saktens ha bevist for oss at han er til, og at han lever. Men hva så? Ethvert trosbevis, hvor overveldende det enn måtte være, er unyttig og forfeilet hvis det ikke fører til hjertets hengivenhet. Derfor valgte ikke Jesus maktens og demonstrasjonenes vei. I stedet kommer han med sin selvhengivende kjærlighet - for å vinne vår.

Selve påsken er snart over. Til gjengjeld har vi gått inn i ”påsketiden”, som varer helt til pinse. I denne tiden nøyer vi oss ikke med å huske fortellingen om det som skjedde – om Jesu påske dengang. Vi vil fortelle hverandre om Jesu nærvær nå.

Dette er Jesu løfte, og samtidig vår kristne bekjennelse: at han er nær ”hos alle som kaller på ham, alle som kaller på ham i sannhet”. 

Han sier: ”Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg.”

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjell Arne Norum

60 innlegg  670 kommentarer

Takk

Publisert over 8 år siden

Dette er det siste innlegget i denne serien. 

Som jeg skrev til å begynne med, har jeg hatt god nytte av boken ”Åtte dager i Jerusalem” av Ole Christian Kvarme. Det har visst også hendt at jeg har brukt et og annet ord eller uttrykk fra ham.

Jeg benytter anledningen til å takke for innspill og spørsmål underveis. En ekstra takk til Arne D. Danielsen og Johnny Eskedal, som gav meg en stor oppmuntring etter det første innlegget.

Kommentar #2

Ole jørgen Ånesta

0 innlegg  1 kommentarer

Jesu Påske

Publisert over 8 år siden

Takk til deg Kjell Arne for inspirerende og spennede lesning om Jesu Påske. Har hvert lærerikt og undervisende og har gitt påsken et nytt innhold for meg.

Tusen Takk!!  

 

Kommentar #3

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Takk selv

Publisert over 8 år siden

Takk for at du tok oss med på denne reisen. Har åpnet VD hver dag for å lese dagens tekst om påsken - sett fra Kviteseid. De små daglige dryppene har beriket denne påsken for meg. Det har vært lærerikt.

Igjen, takk for følget - og god påsketid.

Kommentar #4

Svein Berntsen

275 innlegg  869 kommentarer

Hjertelig takk

Publisert over 8 år siden
Kjell Arne Norum for det du har delt med oss gjennom disse dagene. For min egen del vil jeg si at det er noe av det beste jeg har fått her på VD. Guds fred! Mvh Svein
Kommentar #5

7 innlegg  815 kommentarer

Fortsettelse følger ?

Publisert over 8 år siden

Norum er en mann som kan mer enn sitt fadervår, men legger merke til at når man diskuterer ledelsestrukturer i kirkesamfunn og menigheter glimrer han med sitt fravær.

Hadde vært gøy og intr. å sett hans vurdering på hvordan Jesus mener at hans legeme på jord skal styres og driftes, for jesus har vel noen tanker rundt det, eller var han bare en storspiser og synders venn som lot "humla suse" etter at han hadde gitt oss DHÅ pinsedagen?

Kommentar #6

Kjell Arne Norum

60 innlegg  670 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Gjestad, Danielsen og Berntsen: Godt å lese responsen deres.

Lande: Takk for ditt innledende kompliment, men nå er det visst bare såvidt jeg kan mitt fadervår! Vi har innført ny liturgi og ny oversettelse av Herrens bønn i kirkene her jeg går, og fortsatt snubler jeg i ordene. Heldigvis holder det i massevis å kunne den gamle varianten til bruk i mitt lønnkammer!  

Når det gjelder organisering og ledelse av menighetene, finner jeg ikke at Bibelen gir oss entydige instrukser om hvordan det skal foregå. Det er forskjellige organisasjonsmodeller i kristenheten. Ofte er det et spørsmål om hensiktsmessighet, der vi er gitt frihet til å velge forskjellige løsninger. Jeg ser at du har meget bestemte oppfatninger om saken, men jeg klarer ikke å følge deg i så måte. Ettersom dette er et tema som ligger langt utenfor målet med denne tråden, går jeg ikke nærmere inn på det her - det forstår du sikkert. 

Jeg har ikke noe imot at du utfordrer meg. Jeg ser heller ikke bort fra at jeg kommer til å skrive om ledelsesstrukturer her på VD, men det er ikke noe jeg prioriterer nå. Som det er sagt: Å prioritere er å forsømme i riktig rekkefølge!

Kommentar #7

7 innlegg  815 kommentarer

glimrende:

Publisert over 8 år siden

" Å prioritere er å forsømme i riktig rekkefølge!"

Med kallet kommer salvelsen, med salvelsen kommer utrustningen, med utrustningen kommer autoriteten. 

Dette var var slik Gud begynte min undervisning om menighetsledelse, og det meste andre om hva han har gitt meg. Slik er, og var, Guds prioriteringsrekkefølge for sine ledere. Det Gud underviser deg om ser du, ikke så mye annet.

Motsatt; intet kall, ingen salvelse, ingen utrustning, ingen autoritet. Den dagen kirken i norge skjønner såpass, har Gud kommet langt, bla avviklet demokratiet i menigheten/kirken.

Jo, Gud er tydelig på lederstruktur, men ok, det var ikke tråden, og det er ikke kallet ditt, - nå.

Kommentar #8

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Kjell Arne Norum. Gå til den siterte teksten.

Dette er det siste innlegget i denne serien.

Takk for fin gjennomgang av temaet.

Evangeliet er menneska sitt framtidshåp.

Gud skal snart oppretta sitt rike HER på kloden.

Då skal menneska læra seg å leva i fred med Gud og kvarandre og slik vil me få eit godt samfunn .

Menneska skal halda fram med sine ulike interesser . Det var hensikten då Gud skapte Adam og Eva for 5984 år sidan.

 

 

Kommentar #9

Kjell Arne Norum

60 innlegg  670 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Jeg er glad for at du satte pris på innleggene mine!

Kommentar #10

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Kjell Arne Norum. Gå til den siterte teksten.

Jeg er glad for at du satte pris på innleggene mine!

Du står for kjernekristendomen.

Me kan stola på Guds løfter . Han kjem snart igjen for å setja alt i sin rette stand.

Adam og Eva skulle dyrka og stella i hagen i Eden som låg ved ved Guds Heilage fjell (tempelhøgda) og dette gjekk tapt.

Snart skal lammet  kunne beita trygt med ulven og sorg og pinsle skal ikkje vera meir.

Ei oppfordring til deg er at du set deg inn i Guds 3 høgtider/dagar som gjeld Yeshuas gjenkomst.

Du har sett deg grundig inn i dei 4 fyrste som er OPPFYLLT.

No er det dei 3 siste som verkeleg er viktige.

1/7 Yom Teruah- varslingsdagen

10// YOM KIPPUR- dommens dag (den viktigaste dagen av alle sju)

15/7 Lauvhyttefesten -Sukkot.

Lauvhyttefesten er denne festen som Yeshua snakkar om då Han innstifta nattverden.

26 Medan dei heldt måltid, tok Jesus eit brød, takka og braut det, gav det til læresveinane og sa: «Ta imot og et! Dette er min kropp.»27 Og han tok eit beger, takka, gav dei og sa: «Drikk alle av det!28Dette er mitt blod, paktblodet, som blir utrent for mange så syndene blir tilgjevne.29Eg seier dykk: Heretter skal eg ikkje drikka av denne frukta av vintreet før den dagen eg DRIKK HENNE NY SAMAN MED DYKK I RIKET TIL FAR MIN.» Mattus 26

Dette måltidet skal haldast her på kloden i Jerusalem no når 1000-årsriket kjem.

Diverre er mange biskopar og prestar med å å forureina Guds ord ved at dei ikkje trur på historien om Adam og Eva og syndefloda.

 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere