Verdidebatt

Kristus på verdidebatten

Len deg tilbake og tenk på hvordan det hele startet...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For et par tusen år siden var en mann på vandring i den romerske provinsen Palestina. Man antar at han var i trettiårsalderen. Fattigfolk og samfunnets utstøtte flokket seg rundt ham. Flokken levde fra hånd til munn av allmisser og gaver. De delte det de hadde.

Det var ikke de romerske okkupantene han var mest opptatt av å gå i rette med. Det var heller presteskapet og de skriftlærde. Og de lot seg provosere av denne tømmermannssønnen fra Gallilea som stilte spørsmålstegn ved både den private eiendomsretten til egen kappe, uskikken ved å kunne kjøpe seg bort fra sine forpliktelser i loven og de rikes ubarmhjertighet generelt.

Borgerskapets indignasjon tvang til slutt de romerske myndighetene til å reagere, for å oppretteholde ro og orden i provinsen. Vandreren med de slitte sandalene ble behørig korsfestet, og med det trodde både romerne og borgerskapet at roen var gjennopprettet.

Men den gang ei. Følgesvennene hans husket alle de kloke ordene hans og skrev dem ned. Noen av dem påsto også at de hadde sett ham i live etter korsfestelsen. Vandrerens etterfølgere ble stadig flere. Vekkelsen bredte seg rundt Middelhavet og videre utover i verden. Etter hvert fikk de mye makt.

Noen av etterfølgerne sitter her på verdidebatten. Og hvis vandreren titter inn her, lurer jeg på hva han tenker om alt sammen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt