Verdidebatt

Motivet bak drapet på Jesus

Motivet bak drapet på Jesus Kristus langfredag var frykt for folket. Yppersteprestene og de skriftlærde søkte råd til å få ryddet Jesus av veien; for de fryktet for folket. Lukas 22:2

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvorfor var de Skriftlærde redd for folket. Var det ikke folket som var redd dem? Jo, folket var redd de skriftlærde, men de skriftlærdes makt var intet uten folkets frykt. Derfor fryktet de skriftlærde for at folket skulle slutte å frykte dem. For da ville de ikke kunne bli store ved å gjennomføre sine store planer i Guds rike. 

Jesus brydde seg ikke om deres makt. At folket fryktet dem utgjorde ingen tyngdepunkt i hans liv. Jesus talte som en som hadde myndighet. Ut fra sitt liv og det Gud hadde gitt ham, tok han frem det han så var til nytte og gagn for menneskene. 

Han tenkte ikke først på at det han sa måtte være noe som passet de ansette og eldste, slik at de også skulle nikke. Nei, Jesus levde ikke i det politiske sinn. Der hvor man hele tiden må veie for og imot det som blir sagt, ut fra hva som lønner seg eller ikke. Det er et ynkelig liv under frykt for folket. 

Hvis det du påstår er Guds planer og det du mener er Guds storhet, er avhengig av hvordan folket stiller seg til deg og det du sier, så er din dine påstander bundet til deres gunst. Da har du blitt en mennesketrell. 

Har det blitt slik i ditt liv, så bør du se til om du ikke har du blitt kastet i fengsel, kjære bror eller søster, og kommer ikke til å bli sluppet ut før du har tatt vekk skylden du har lagt på din brors skuldre og legger den over på dine egne.

Det er når frykten for at maktbalansen blant folket skal forskyves, rådene om å stikke sin bror i ryggen dukker opp i hjertet. Hadde man tidligere vært tro, så hadde ikke disse tankene dukket opp. Men man har ikke vært tro. Man har søkt ære. Man har hatt omsorg for sitt rykte og sine fordeler på menneskelig vis. Derfor blir man ikke stående nå. 

Deres bror har kommet i veien for dem og truer med å ødelegge for det de vil ha og ta vare på. Derfor dukker det opp råd om å motarbeide sin bror. De begynner derfor å tale mot sine brødre. Akkurat på samme måte som de la opp råd om å drepe Jesus, fordi de fryktet for folket. 

«Men de usyrede brøds høitid, som kalles påske, var nær; og yppersteprestene og de skriftlærde søkte råd til å få ryddet ham av veien; for de fryktet for folket. Men Satan fór inn i Judas med tilnavnet Iskariot, som var en av de tolv,» Lukas 22:1-3.

Også i dag vil du møte Judas når du følger Jesus. Regn derfor med å bli forrådt av dine nærmeste og overgitt til dine fiender av dem. De aller fleste makter ikke å stå i mot presset når de ansette og eldste forkaster ditt navn. At de ikke kan bevise din skyld, stopper dem ikke, når hatet er blitt fullkomment. De dreper deg uten bevis. 

Se bare på hvordan det gikk når de ansette og eldste begynte å legge opp råd om å drepe Jesus! Da for satan straks inn i Judas, som var Jesus nærmeste venn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt