Verdidebatt

Drømmer

Hva skulle vi gjort uten?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den fine bilen kjører inn på en avsidesliggende parkeringsplass lite vest for Oslo. Det står to andre biler der, men ingen mennesker å se.

Bilen er dyr. Lukter vellykket av den. Bussiness. Store penger.

Sjåføren oppfyller alle kriterier på den vellykkede. Fin bil. Fint hus. Pen kone. Dyre ferier. Merkeklær. Og en forretning som øyensynlig går strålende.

Drømmene har vært store. Gevinstene også. Og viljen til å satse.

Men så gikk det galt. Forretningen er på vei mot avgrunnen. Foreløpig er det ingen andre som vet om tapene og de dystre utsiktene. Men vissheten er likevel nok til å ta livet av alle drømmene. Og når drømmene forsvinner kommer også skammen snikende.

Bak i bilen ligger jaktgeværet. Han har på jaktklær. Slik at det skal se ut som et vådeskudd.

En forbipasserende finner ham bak bilen. Skutt. Død.

Fordi drømmen forsvant.

En annen mann ble fengslet for sitt engasjement mot apartheid. I 27 år satt han i det beryktede fengslet på Robben Island.

Men drømmen kunne ingen ta fra ham.

Drømmen om et Sør-Afrika uten apartheid holdt ham levende gjennom tiår i fengsel. Men hans drøm holdt også liv i drømmen til så mange andre. Og til slutt ble den virkelighet.

Drømmen er håpet om et bedre liv. Uten drømmen kan de lyseste dagene føles mørke. Med drømmen kan de mørkeste dagene oppleves som et hvileskjær i påvente av lyset.

Drøm i vei. Store drømmer. Små drømmer. Ville drømmer. Realistiske drømmer. Gale drømmer. Slemme drømmer. Snille drømmer.

For uten drømmen har vi heller ikke håpet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt