Espen Halvorsen

42    56

Landet som raknet

En liten stein kan velte store lass. Mitt kjære Mali, landet som så eksemplarisk har stått frem som et fungerende demokrati, i en ellers ustabil region.

Publisert: 3. apr 2012 / 1634 visninger.

Landet som ikke er kjent, men likevel kjent for sine varme mennesker og ikke minst sin fredfulle og sindige natur. Jeg var alltid trygg da jeg løp rundt i gatene… er jeg det nå?

Mange sier de vet mye om Mali, og mange eksperter klør seg litt i hodet over det som har skjedd. Her er noen av mine betraktninger.

Vi befinner oss i et land som har en enorm analfabetisme, et land der folket er spredt utover et areal tre ganger så stort som Norge. Uten infrastruktur som veier, strøm, vann, helsestasjoner, skoler etc. rent bortsett fra i større byer og landsbyer. Kan man forvente at mennesker uten noen som helst utdanning tenker like rasjonelt som vi i Vesten gjør når et slikt kupp oppstår? Det virket ikke slik da en liten gjeng unge soldater ledet av en middels ranket offiser, kuppet et helt demokrati. 

Er det noe jeg har lært etter årene i Mali er at mange sinn styres av følelser, noe som er en egenskap vi i Norge dessverre har byttet ut med en litt for rasjonell måte å tenke på. Det hører med til historien bak kuppet at president ATT skal ha gått langt i å rigge valget som opprinnelig skulle holdes i april. Dette for å få inn sin mann ettersom han selv ikke kan stille. I tillegg kommer nederlagsfølelsene i forbindelse med mange tapte kamper mot opprørere i nord. Kupper vitner om ganske dårlig planlegging og lite gjennomtenkning.

Her var det praten rund tekoppen som tok litt av og plutselig var alle revet med. Her snakker vi ikke om et folk som i lange tider har vært undertrykt av lederen sin, vi snakker ikke om et folk som lider under merkbar stor korrupsjon eller humanitære katastrofer som sånn sett hadde virket mer rasjonelt. Jeg har et inntrykk av at dette er basert på følelser som fikk gå litt langt. Allerede nå har ting roet seg veldig, og det var aldri et kupp som fremstod som voldelig eller dramatisk slik vi husker fra Egypt og Libya.

Verdenssamfunnet fordømmer kuppet… og det gjør de helt rett i. I lys av Malis eksemplariske opptreden som demokrati de siste ti årene er det enda viktigere at dette fordømmes. I Bamako sitter nå Kaptein Amadou Sanogo og tvinner fingrene og lurer på hvordan han skal løse denne litt krisa som kanskje ble litt større enn det han hadde sett for seg for et par uker siden.

Det er innlysende at Mali har noen alvorlige utfordringer i nærmeste fremtid, som ville vært der uavhengig av et kupp eller ikke. Kuppet gjør det bare så mye verre. Jeg håper verdenssamfunnet ser sin plass når det kommer til å støtte opp om landet når dette oppspillet roer seg, for dette vil, og bør, løse seg innen kort tid. Om det vil skje gjennom en gjeninnsettelse av den styrtede presidenten eller gjennom et valg, så bør det skje snart. Denne uken har opprører i Nord tatt over Timbuktu og med dette har de i realiteten tatt over halve Mali. Vi har altså et land som er splittet i to og dette duker for en skikkelig liten borgerkrig. 200 000 mennesker er på flukt, og vil trenge hjelp i et allerede sultrammet område. I tillegg er det stor narkotikatrafikk inn i landet i nord, og dette er narkotika som videre formidles sørover til Mali og mange naboland.

Er vi i Vesten helt uskyldige?

Nei vi er ikke det. Det er lett å skylde på malierne, og det er urovekkende mange som ikke kjenner situasjonen bedre enn at de sammenligner opprøret i Mali med det som skjedde i fjor i Egypt og Libya. Det er at faktum at vi gjorde oss ferdig i Libya og fløy hjem til heder og ære mens Gaddafis leiesoldater reiste hjem til sine land med sine våpen. Mange av disse leiesoldatene er Tuareger fra Mali, som ble hyret gjennom Gaddafis menn i Bamako. Gaddafi har gjort noen enorme investeringer (gaver) i Mali med velsignelse fra landets øverste ledere, så sånn sett hadde de seg selv å takke. Når hele regjeringskvartalet sigende er gitt som gave av Gaddafi, er det ikke lett å nekte ham å hyre leiesoldater i Mali. Denne situasjonen skremmer meg mye mer enn kuppet.

Det er masse man kan si om bakgrunnen og situasjonen i Mali, dette var bare noen få av mine betraktninger rundt det som skjer der nede. Det som er mest trist er å se hvordan det tar et land 20 år å nå utviklingsmål som vi i Norge trenger måneder på, men når det kommer til å rive ned 20 år med demokratisk utvikling… tar det dem bare noen uker.

This i Africa

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Det var Afrika

Publisert nesten 6 år siden

Hei Espen

Det er så deilig å høre hvordan du snakker om Afrika. Jeg bor der om vi vinteren og i Norge om sommeren.

Vi i Norge mangler Repsekt. Har du lest siste boken til Hanne Nabintu Herland? Jeg skjønner hva hun sier. Det gjør du også!

Jeg bor bare noen kilometer fra grensen. Jeg reisrer til Kongo neste gang jeg er der, i mai.

Jeg får spørre Kabila om han kan sende Karius og Baktus til Norge. Så skal jeg hjelpe dem og bygge sykehus:)

Jeg får leve i håpet:)

Mvh Petter

Svar
Kommentar #2

Espen Halvorsen

42 innlegg  56 kommentarer

Takk Petter

Publisert nesten 6 år siden

Takk for svar Petter :)

Ja det er utrolig mange verdier i Mali, og resten av Afrika, som vi mangler, og vi har mye som de mangler. Vesten er store forventninger til hvordan afrikanske land bør oppføre seg og progressere, men alt for lite forståelse for problemene de står midt i. Ikke minst den kulturelle biten, som ofte krasjer med vår filisofi om utvikling og demokrati.

Jeg har desverre ikke lest boken til Herland, men jeg bør nok gjøre det snart :)

Svar
Kommentar #3

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Takk Espen!

Publisert nesten 6 år siden

Jeg jobber i Sør-Korea, 4 uker på og 4 uker av. Nå er jeg på min første uke nå, etter 4 delilige uker i Bujumbura. Det er bare du som forstår hvor deilig det kan være i Afrika. Du har jo vært i Bujumbura! Neste gang du kommer må du si i fra. Da er du velkommen til min Residence:)

Det som skuffer meg er at "vi" nordmenn tror at det er bare sult og elendighet i Afrika. Media forteller bare negative ting fra Afriaka. Jeg hadde med meg ca. 30 nordmenn til Bujumbura i 2009. De var veldig begeistret. Der er det 27 grader hver dag. Det er deilig for nordmenn. Vi har Lake Tanganika. Der er det ogå 27 grader i vannet. Tenk deg: En femtedel av alt ferskvannet i hele verden er der! Når du bader der er det akkurat som å ha tatt en dusj. Ingen salt på kroppen.

Det har blitt meg fortalt at når en europeisk turist er der en uke, bruker han nok penger til å gi en lokal person jobb i et år! De bruker penger for mat, taxi, overnatting og andre ting. Dette går ikke i lommen til presidenten. Det går direte til de som levere sevice. Er ikke det bra! Ingen korrupsjon!

Det betyr at hvis du kommer som turist har du det fint men samtidig gir du mer penger til lokalsammfunnet enn du aner.

Velkommen, og nyt med god samvittighet!

Mvh Petter

Svar
Kommentar #4

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Et viktig innlegg Espen!

Jeg har også merka meg at Mali har vært et friskt pust, både i Afrika, men ikke minst også i den muslimske verden. Mali må vel regnes som et av de mest moderate og liberale muslimske land (jeg kommer ikke på mange andre positive kandidater). Vi får håpe at landet ikke seiler inn i både økonomisk, demokratisk og religionspolitisk nedoverbakke...

Svar

Siste innlegg

Mangfoldets mulighet
av
Mirjam Syltebø Endalew
rundt 3 timer siden / 68 visninger
0 kommentarer
Noen må gå!
av
Olav Egil Aune
rundt 5 timer siden / 93 visninger
2 kommentarer
Den eneste vi skal frykte
av
Espen Ottosen
rundt 5 timer siden / 356 visninger
8 kommentarer
Prinsippløst av de blågrønne
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 84 visninger
1 kommentarer
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
av
Terje Tvedt
rundt 16 timer siden / 285 visninger
1 kommentarer
TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 23 timer siden / 145 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
1 dag siden / 129 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
"Rett" til å dø?
33 minutter siden / 603 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
38 minutter siden / 357 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 356 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1362 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1362 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 356 visninger
Audun Aase kommenterte på
Guds Lam
rundt 2 timer siden / 386 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1362 visninger
Espen Ottosen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 356 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 356 visninger
Les flere