Verdidebatt

Forsvarer regjeringen surrogati?

Mæland ble utnevnt til politidirektør til tross for at han ikke respekterer norsk lov som pr i dag forbyr surrogati. Er dette et signal om at den rødgrønne regjeringen ønsker å legalisere en slik bruk av kvinners kropp, samt kjøp av barn?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debatten har gått her på Verdidebatt om hvorvidt Mæland og hans mann har brutt norsk lov når de nå har fått to barn ved hjelp av to surrogatmødre.

Det hevdes at "loven gjelder i  riket", og at Mæland derfor ikke kan straffes. Det får være opp til jurister å ta seg av jussen her, men uansett ser det ut til å være på tide med en opprydding og presisering av hvilket regelverk vi skal ha på dette viktige området. For Mæland er ikke alene om sine holdninger og valg. Stadig flere, både heterofile og homofile par, benytter seg av kvinner til det formål å få barn - i land der surrogati er tillatt. Når det gjelder Mæland, er det i alle tilfelle underlig at man vil ha en politidirektør som så åpenlyst ikke respekterer norsk lov når det kommer til personlige anliggender.

Regjering og departement har vært klar over dette problemområdet lenge, og det er underlig at man ikke har tatt de nødvendige skritt for å presisere og stramme inn norsk lov og praksis overfor dem som drar utenlands for å slippe unna sitt lands lovgivning. Det er ikke en hvilken som helst norsk lov de "bryter" på denne måten, det er en lov der de tar med seg følgene av "lovbruddet" hjem igjen; et barn som skal vokse opp i det norske samfunnet.

Forsvarer regjeringen bruk av kvinnekroppen som en fødemaskin for barnløse par?

Jeg sitter med et sterkt inntrykk av at dette er tilfellet. Hadde motforestillingene vært sterke og tydelige nok, tror jeg regjeringen forlengst ville signalisert dette.

Surrogati-spørsmålet henger nært sammen med homofili-saken(e).

I kampen for å gi homofile rettigheter, ser det ut til at man er villig til å krenke andre menneskers behov og rettigheter. Skal kvinner og barn utnyttes og diskrimineres for at homofile som gruppe skal gis særhensyn? Men igjen, det er også heterofile par som benytter seg av denne muligheten til å få barn. Det er nettopp poenget her; at et fortsatt lovforbud mot surrogati bør skjerpes av hensyn til dem loven skal beskytte. Forbudet mot surrogati er ikke en diskriminering av homofile eller manglende forståelse for barnløses situasjon. Loven er et vern om kvinner og barn, en anerkjennelse av deres menneskeverd og rettigheter.

Norsk lov forbyr i dag surrogati, men hva med morgendagen? Nå bør regjeringen komme på banen og uttrykke seg klart og tydelig om villet lov og praksis på dette feltet!

Forsvarer regjeringen i praksis surrogati?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt