Lars Randby

159

Ta en mullebulle

Publisert: 29. mar 2012

I tråd med tidligere ny-ord som foreksempel en mong, bør det å ta en mullebulle komme inn i språket. Taktikken med å kjøre frem budskapet bredt og så sjokkerende som mulig for så å nekte å stille opp i videre debatt.

Vi ser det stadig oftere, mennesker med meninger de er overbeviste om at de bare må ut med dem men som fraber seg enhver befatning med egne meninger når de er lagt frem. Det kan være under dekke at dette er noe de er forpliktet til av en religion eller at deres status og tid forhindrer dem i videre oppfølging. Det kan også være en mullebulle å bare videreføre andres meninger under dekke av at dette er så viktig at det bare må frem i lyset.

Det er mange måter å kommunisere på. Mullebulle-kommunikkasjonen består av monologer hvor man alt har klargjort hva man mener om de som ikke er enige med enn. En ikke helt ukjent amerikansk president av nyere tid tok en mullebulle når han uttalte at er man ikke med oss så er man mot oss.

Hvordan takler man mullebullene. De oppererer jo ikke alene, de har tilhengere som viderefører deres sak for dem. Blindt gyver disse medløperne løs og blir motstanden tøff dekker de seg ved å ikke svare eller henvise til at det ikke er dem selv som har utpønsket innholdet i hva de bringer frem.

En viktig mullebulletaktikk er å benytte engasjerte budbringere som kan unnskylde seg med at de bare er det, budbringere.

Vi er som samfunn helt avhengige av at vi kommuniserer og at meninger ikke får stå ubesvarte som sannheter. Ingen ting blir sannt bare i kraft av at mange nok hevder det eller at manglende motstand og gjentatte repetisjoner skaper et falskt bilde.

Det er ikke noen lett oppgave å skulle søke å debattere redelig og stå for sine meninger i møte med mullebullene. Men vi kan ikke gi opp selv om en del ser ut til ikke å ville følge normal mellommennesklig oppførsel og sans for takt og tone.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

luther

Publisert over 8 år siden

bullet også.og bob dylan sier:thebarn is full of the bull.bra ord

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere