Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
203    110

Sidrumpa og skjevt

Hvilken samfunnsmessig betydning har det at flest mulig nordmenn sitter i sofaen og ser sport på TV?

Publisert: 28. mar 2012 / 851 visninger.

Det ble presentert som en gladnyhet fra kulturminister Anniken Huitfeldt mandag:

«Viktig idrett gratis på TV».

Pressemeldingen fra regjeringen fastslo videre at idrett av «vesentlig samfunnsmessig betydning» skal gå på kanaler som når hele befolkningen.

Huitfeldt har til og med bestemt hvilke idrettsarrangementer som skal «listeføres». Det handler stort sett om fotball for menn, ski på gamlemåten og håndball for kvinner.

Velmenende. Det er sjelden noe kompliment å bli karakterisert som velmenende. Men dette er det ordet som ligger fremst på tungen når jeg skal beskrive Huitfeldt nye grep. Regjeringen regner åpenbart dette som en vinnersak. Jeg mener, hvem ønsker vel ikke å få ting gratis?

Problemet er bare at ingen ting er gratis. Heller ikke sport på TV. Og det blir ikke gratis selv om regjeringen vedtar at du og jeg ikke skal betale Canal+ for å se Petter Northug gå VM. Det betyr bare at staten tar regningen, og sender den tilbake til oss i en litt mer tilslørt form.

Begge deler. Jeg er selv en av dem som ser mye sport på TV. Jeg koser meg med det, ja – jeg vil si det så sterkt som at det er et bidrag til min livskvalitet.

Selvfølgelig er det flott for meg personlig å få tilgang til de store idrettsarrangementene uten å måtte bruke tid på å sette meg inn i hvilke nye kanalpakker jeg trenger.

Likevel synes jeg det er underlig at regjeringen ser det som sin oppgave å overstyre markedskreftene akkurat på dette området. Er det noen aktører som ikke trenger ytterligere sponsing fra fellesskapet, så der det FIFA, IOK og de store fotballklubbene.

Hvis disse ønsker å innkassere milliarder ved å selge til høystbydende, bør de få lov til det. 

Hvis de ønsker seg mest mulig eksponering på brede kanaler, kan de eventuelt slå litt av på prisen.

Men de bør ikke få lov til å gjøre begge deler.

Det er det kulturministeren nå gir dem grønt lys til. Først en budrunde hos de kåteste betal-TV-aktørene. Deretter skal NRK eller TV 2 kunne gå inn og overta budet ved hjelp av forkjøpsrett – omtrent slik et Obos-medlem kan gjøre når en Obos-bolig er til salgs.

Diskriminering. Spørsmålene er mange: Hvis NRK mente at prisen ble for høy, hvem skal så dekke mellomlegget mellom NRKs bud og det budet som NRK etterpå kan gå inn og matche for å overta? Er det kulturdepartementet ved skattebetalerne som skal blåse enda mer luft inn i rettighetsboblen til de rikeste aktørene i verdens største underholdningsindustri?

Hvorfor er EM og VM i fotball for menn listeført, men ikke for kvinner? Samme kvinnediskriminering finner vi hva cupfinalene angår. Dette er populistisk og lite prinsipiell politikk fra Huitfeldt, som kanskje tror at hun dekker seg inn ved å listeføre EM og VM i håndball for kvinner, mens mesterskapene for menn er utelatt.

Kulturministerens liste bidrar til å forsterke skjevhetene mellom de store og de små innen idretten. Kjønnsforskjeller sementeres, og gamle idretter som skihopping – som utøves av mindre enn 250 nordmenn – blir favorisert på bekostning av en bredde- og ungdomsidrett som snowboard.

Formynderstat. Det er noe sidrumpa, gammelmodig og formynderaktig over regjeringens nye regulering. Jeg forstår kulturministerens ønske om å sponse begivenheter som er viktige for den norske identiteten, opplevelser som gir en fellesskapsfølelse – fordi «alle» følger med på dem.

Likevel er jeg redd at reguleringen vil få utilsiktede virkninger. Det er naivt å tro at dette vil virke prisdempende i et marked som er gått helt av skaftet. For når Fotballforbundet i framtiden kan kjøre budrunder for sine landskamper overfor de mest betalingsvillige kanalene, og samtidig love sine sponsorer at de vil få eksponering på en bred kanal, så sitter selgeren med bukta og begge endene.

Huitfeldts mottrekk er at Medietilsynet skal inn og bestemme markedspris. Det er mye som kunne vært sagt om akkurat det, men jeg tror jeg nøyer meg med to ord: Lykke til!

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

7 innlegg  815 kommentarer

"Lykke til med det prosjektet."

Publisert nesten 6 år siden

Fruen begynte med colagen for å forhindre at alderen tok ut sin rett. Vår 12 år gamle pode hørte dette og kommenterte; lykke til med det prosjektet.

Dette smaker av håpløs sosialisme, men håper det lykkes. Sportstilbudet er snart så fragmentert at skal en sportsidiot som meg følge med f.eks på tippeligaen må en ha 3-4 ulike kanaler, og alt koster flesk. Fruen, her i betydningen av "sportsministeren" sier at slik gjør man det på kontinentet, så man har vel modeller å gå ut fra.

Svar
Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Jeg konstaterer

Publisert nesten 6 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

fordi «alle» følger med på dem

At jo eldre jeg blir jo mindre faller jeg inn under kategorien "alle". Det er egentlig befriende.

Svar
Kommentar #3

robert ommundsen

80 innlegg  4869 kommentarer

personlig

Publisert nesten 6 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

At jo eldre jeg blir jo mindre faller jeg inn under kategorien "alle". Det er egentlig befriende.

har jeg nok aldri vært en av alle.jeg var en av mange som likte hendrix bedre enn jim reeves på 60 tallet,det er alt.....

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
4 minutter siden / 415 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
44 minutter siden / 415 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3577 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere