Verdidebatt

Jødehat i Norge

Det mosaiske trossamfunn dokumenterte nylig at de på en måned hadde registrert elleve tilfelle av sjikane, hærverk og trusler mot jøder. I 2010 hadde Sverige 161 registrerte tilfelle av antisemittisk hatkriminalitet. Tyskland hadde 1.268 tilfelle. Dette speiler den utviklingen som skjer på europeisk basis når det gjelder jødehat. Politiet deler denne type kriminalitet inn i tre ulike motivkategoriar for hatkriminalitet: Etnisitet, seksuell legning og religion. Det finst ingen oversikt over omfanget av jødehat i Norge, men en undersøkelse i Oslo-skolene i fjor viste at et av tre jødiske barn har opplevd rasisme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tall frå Organisasjonen for trygghet og samarbeid i Europa (OSSE) viser at minst 16 europeiske land registrerer antisemittisk kriminalitet.

Norge er ikke ukjent med denne type kriminalitet. NRK sin reportasje på Søndagsrevyen 4.3.2010 viste resultatet av en undersøkelse i Oslo-skolen tatt av NRK om jødehatet der.

I juni i fjor behandlet Stortinget forslaget fra flere KrF-representanter om en handlingsplan mot jødehat som innholdt ti konkrete forslag. I innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen var det bare Frp og KrF som gikk inn for forslaget.

Regjeringspartiene ønsket da mer kunnskap om omfanget av antisemittisme i Norge, og viste til at to departementer hadde tatt initiativ til en nasjonal undersøkelse i befolkningen om holdninger til jøder og jødedom. Denne er ventet våren 2012. De rødgrønnes representanter sa at «det er alvorlig hvis det er slik at det er en voksende antisemittisme i Norge». De uttrykte «sterk bekymring» over at undersøkelser i andre land viser en økende utbredelse av negative holdninger til jøder i Europa.

04,03.2009 stilte stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (FrP) følgende spørsmål til utenriksmisteren:

«Hva vil utenriksministeren gjøre for å bekjempe antisemittiske holdninger i Norge, og hva vil han gjøre for at Norge ikke skal bli oppfattet som et antisemittisk land internasjonalt?»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre svarte b.l.a :

«Også jøder i Norge forteller om ny utrygghet og at de opplever antisemittisme. Det er helt uakseptabelt, og vi må kontinuerlig være på vakt mot holdninger og handlinger som kan lede ideologier og tankesett som ekskluderer eller segregerer mennesker og sprer hat og intoleranse.

Dette er en sentral grunn til at regjeringen om kort tid legger fram en ny handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering 2009–2012. I tillegg er holdningsskapende arbeid i skolen et viktig bidrag i kampen mot antisemittisme og rasisme. Det vil også være en prioritert oppgave å styrke kunnskapen om straffeloven og mulighetene til å anmelde hatefulle ytringer og diskriminering som rettes mot jøder, innvandrere og andre minoriteter i Norge.

Der må være betimelig å spørre om ikke det nå snart er på tide å iverksette både handlingsplanen og gi nye rutiner for registrering av jødehat i politiet?

Hva blir neste unnskyldning flertallet i Stortinget skal bruke for ikke å gjøre noe med et allerede godt dokumentert problem i kongeriket?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt