Eirik Flikke

70    377

Når en nedbrent kirke skaper splid

Det er klump-i-halsen-vondt å se en kirke brenne ned til grunnen, men når nye koster krangler så busta fyker, leges ingen brannsår.

Publisert: 26. mar 2012 / 376 visninger.

Om knappe to måneder er det tre år siden Våler kirke lå i ruiner og frem til dags dato har den på et vis blitt forbundet med kirkebrannen som stadig blusser opp igjen.

Den første uka i september 2011 dukket blant annet flammehav-kirken opp som blikkfang i VL, for å illustrere - "hva som kan skje hvis det aktive kirkefolket sover på valgdagen". Det svært iøynefallende illustrasjonsvalget ble av organisasjonene MorFarBarn og Foreldrerett sett på som dramatisk, men likevel nødvendig i det vesentlige "vannskillespørsmålet" kirken tungpuster i.

Og når det skapende mylderet av barne- og ungdomsarbeid i kirkens regi, de ukentlige gudstjenester, alt fellesskap knyttet til kirkens forlengede arm inn mot resten av lokalsamfunnet plasseres på venteværelset, fordi kirkens egne lokale vingårdsarbeidere driver en langdryg fektekamp om hvor ny grunnmur skal ligge og hvilken arkitektonisk form bygget skal svøpes i, er dette en ulmebrann som enda ikke har sluknet.

Plassering og arkitektonisk utforming er riktignok viktige spørsmål, men samtidig er det trist x 10 at slike vedvarende etterdønninger holder lukten av brannruinen levende, 34 måneder etter at brannmannskapene forlot åstedet.

I et annet rom av "kirkeskipet" utarbeides det i disse dager en omdiskutert liturgi til bruk ved "uro i huset" (skrevet av Tore Laugerud i VL 26.mars, men også her på VD) og på samme måte som det hevdes at; "slike erfaringer som oftest senker livskvaliteten, forvirrer og splitter" - vil nok det samme gjøre seg gjeldende her, så lenge nytt kirkebygg ikke finner hvile i grønne enger.

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Yngvill Knutson

10 innlegg  63 kommentarer

Ja, det er spesielt.

Publisert over 5 år siden

Dette nybygget har fått en symbolverdi. Bygda har vært rammet av endel triste hendelser, og kirkerommet har opp gjennom årene vært en arena for trøst og samhold. Så brant kirka ned. Nå handler mye om hvem som skal få bestemme hva.

Det store, folkelige engasjementet i kirkesaken vitner om at kirken fortsatt betyr noe viktig for svært mange mennesker i bygda. Og det må jo være bra!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Nå har vi det gående...
4 minutter siden / 36 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
5 minutter siden / 392 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Polariseringens pris
5 minutter siden / 392 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Eit svarestrev i Larsens lesarbrev
10 minutter siden / 1060 visninger
Øivind Bergh kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
11 minutter siden / 436 visninger
Johan Velten kommenterte på
Eit svarestrev i Larsens lesarbrev
34 minutter siden / 1060 visninger
Oddvar Moi kommenterte på
Hvetekornets lov
42 minutter siden / 476 visninger
Arne Kristiansen kommenterte på
Hvetekornets lov
rundt 1 time siden / 476 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 1 time siden / 392 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Enslige asylbarn må ikke sendes ut av Norge
rundt 3 timer siden / 670 visninger
Les flere