Bjørn Erik Fjerdingen

124

Den hellige Klemens av Alexandria

Publisert: 20. mar 2012

Klemens av Alexandria døde rundt år 215.  Han skriver om Jesus Kristus som Sannheten - Guds ord.  Det er troen selv som bygger sann filosofi, det vil si sann omvendelse på livsreisen.  Det er autentisk trosutvikling inspirert av Jesus Kristus i den sjel som er forenet med Han.  Alle kristne må starte en en søken ved troens felles grunnlag; de må tillate seg å bli ledet av Kristus og slik oppnå kunnskap om Sannheten og de sannheter som konstituerer troens innhold.  Denne kunnskap sier Klemens, blir en levende virkelighet i sjelen.

Den er ikke bare teori, men en livskraft, et forvandlende kjærlighetsfellesskap.  Kunnskapen om Kristus er ikke kun en tanke, men kjærlighet som åpner øynene, forvandler mennesket og skaper fellesskap med Logos, det guddommelige Ord som er Sannheten og Livet.

Det er Klemens som tar opp dialogen med greske filosofer etter at Paulus på Areopagos i Athen - Klemens fødeby - hadde gjort et forsøk på dialog med gresk filosofi.  Klemens gikk så langt som til å hevde at Gud hadde gitt filosofien til grekerne.

Noen ord fra den berømte bønnen til Kristus Logos som Klemens bruker i avslutningen av Paedagogys :

Måtte du hjelpe dine barn;

gi oss å leve i din fred,

å bli ført til din by, å krysse over

uten å bli senket i syndens bølger

å føres i ro av den Hellige Ånd

og av den uutrgrunnelige Visdom:

Vi som dag og natt

like til den siste dag

synger en takksigelsessang

til den ene Fader.....

til Sønnen som er læreren og mesteren,

sammen til Den Hellige Ånd

Amen

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere