Per Søetorp

100    1977

TOUCH - er alt forutbestemt?

«Vi er alle koblet til hverandre på forunderlig vis. Våre liv er usynlig knyttet til de ulike menneskeskjebner vi kommer i berøring med».

Publisert: 20. mar 2012 / 3060 visninger.

Dette er det håpefulle premiss som forfatteren Tim Kring (Heroes/Crossing Jordan) legger til grunn for handlingen i sitt nye drama «TOUCH» - en global kjempesatsning av filmgiganten 20th Century Fox. TV-serien hadde premiere på TV2 igår kveld og vil gå hver mandag utover våren. Med den populære «24»-stjernen Kiefer Sutherland i hovedrollen har serien fått enorm PR og rosende forhåndsomtale, med ditto forventede seertall i alle de store internasjonale filmkanalene.

I en salig blanding av vitenskap, åndelighet og følelser vil serien følge personer fra ulike deler av verden - tilsynelatende uten noen forbindelse til hverandre, men som får betydning for hverandre på mer eller mindre synlige og merkbare måter. I sentrum for begivenhetene står enkemannen Martin Bohm (Kiefer Sutherland), enslig far til sin autistiske 11-årige sønn Jake som han ikke klarer å få følelsesmessig kontakt med. Som en omsorgsfull, intelligent og omtenksom pappa forsøker Martin alt for å nå inn til gutten. Men Jake er stum, viser lite følelser og tillater aldri at noen berører ham – faren inkludert. Jake er besatt av tall, som han noterer ned i lange remser i tegnebøker samt på gamle mobiltelefoner. Sosialarbeideren Clea Hopkins (Gugu Mbatha-Raw) tror at Jakes behov er for alvorlige og omfattende for Martin å håndtere alene. Hun mener at myndighetene må gripe inn, så Jake blir plassert på institusjon til tross for farens protester.

Men alt forandrer seg når Martin møter professoren Arthur Teller (Danny Glover), en ekspert på barn med spesielle evner når det gjelder tall. Martin lærer at Jake besitter en uvanlig gave – evnen til å oppdage tilsynelatende skjulte mønstre som holder sammen hvert liv på jorden. Mens Martin ikke ønsker noe annet enn å ha direktekontakt med sønnen sin, kommuniserer Jake inverbalt med faren gjennom tall – ikke ord. Martin innser at det er hans oppgave å dekode disse tallene og forstå hva de betyr. Når han så setter puslebitene sammen, hjelper han mennesker rundt om i verden i kontakt med hverandre i henhold til de mønstere Jake har forutsett.

«Martins forsøk på å oppnå kontakt med sin sønn vil forme menneskehetens historie», er filmselskapets egen påstand i omtalen av Touch. Og etter å ha sett første nervepirrende episode, med action i beste 24-stil fra start til mål, er det ingenting som tyder på at ikke Kiefer Sutherland og hans kolleger vil klare å leve opp til forventningene..

Som kristen gjør jeg meg imidlertid som vanlig mine refleksjoner - denne gang rundt temaet determinisme: Er våre liv og handlinger mer eller mindre forutbestemt av krefter vi selv ikke rår over, eller er det rasjonelle valg som til enhver tid er bestemmende for våre livsskjebner? «Touch» åpner for denne diskusjonen, med mange felles referansepunkter til astrologi og fatalistisk kristendomsforståelse. Med det mener jeg teorien om at våre livslinjer nærmest er «fjernstyrt» av mystiske mekanismer som er forutbestemt. Den såkalte Predestinasjonslæren er også velkjent fra kirkehistorien som bl a Calvin lærte ut ifra tanken om guddommelig forhåndsutvelgelse og forutbestemmelse.

Bibelen lærer imidlertid klart at vi som mennesker er utstyrt med fri vilje, som vi også har ansvaret for å forvalte i tråd med Skaperens vilje til beste for oss selv og våre medmennesker. Men skjebnetroen viser seg å være ganske seiglivet og utbredt, også langt innen kristne kretser. At Gud på dramatisk og uforklarlig vis kan intervenere menneskers liv tilsynelatende uavhengig av våre bevisste valg, er også livsanskuelser som mange mener er kompatible med konservativ og karismatisk kristendom. Blant annet snakker jo Skriften om gjerninger «..som Gud på forhånd har lagt ferdige forat vi skulle vandre inn i dem» (Efes.2:8)

Hvilke tanker gjør VD-folket seg om disse tingene? Er Touch-syndromet vår tids moderne skjebnereligion, som forklarer tilværelsens mening for oss mens vi lener oss bekvemt tilbake i sofakroken foran fjernsynsalteret? Eller er dette bare fri fantasi-tankegods, kynisk iscenesatt av Hollywoods pengepugende regissører for å kaste blår i øynene på naive TV-tittere, og som i beste fall egner seg som senkveldsunderholdning?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Torill Born

295 innlegg  1322 kommentarer

Tror vi er inne på noe der - i Touch

Publisert nesten 6 år siden

Det er iallefall interessant hvordan man kan komme i kontakt med mennesker på gaten eller på trikken og helt uten å tenke helt over det vitner om troen på Jesus Kristus. Jeg har hatt det to ganger nylig. Det var en nabo av meg som jeg traff på veien til trikken. Vi satte oss ned sammen og snakket om hverdagslige ting - og helt naturlig - uten at jeg helt visste det - fortalte jeg om min overnaturlige opplevelse. Jeg så hun rykket til av nysgjerrighet og hun sa Fortell! Og jeg vitnet for henne - jeg snakket rolig og dempet, men jeg merket intensiteten og energien i kroppen - når jeg snakker om min tro. Jeg tror ikke hun var kristen, men jeg håper jeg har etterlatt noen tanker i henne - et frø - som kan vokse og la henne få smake Jesu kjærlighet. Jeg ber om det iallefall. Nå sist var faktisk i går da jeg var på Rimi på Tveita med mitt lille tantebarn, og de små barna vekker jo alltid glede i våre hjerter - også hos damen jeg kom i kontakt med. Hun var en av de mange beboere på Tveita, litt oppe i årene og sånn Mor Gohjerta. Hun fortalte at hun hadde både barnebarn og oldebarn. Tilogmed fjern familie som hun ikke hadde kontakt med - men som ville ha kontakt med henne - fordi hun var så glad i å gi gaver til barna - og de var ikke få - fortalte hun. Etterhvert kom vi helt naturlig inn på dypere ting - og jeg fikk vitne for henne. Hun fortalte om vonde ting også - og jeg sa til henne Søk om Jesu beskyttelse for ditt liv. Hun så meg i øynene og jeg så hun tenkte over det. Nå ber jeg til Jesus om at hun må få øynene opp for denne store kjærlighet i Ham - vår kjære Far - Jesus Kristus. Og nå forteller jeg dette videre til dere. Takk og lov for at vi kan skrive ned våre tanker og følelser av et glad hjerte og gi videre til andre.

Men jeg  tror også at merkelige fenomener som blant annet autisme og andre lignende fenomener er del av noe større som vi ikke alltid med våre menneskelige øyne og sanser er klar over. Joda, jeg avviser ikke noe av det som kommer fram i fortellingen i Touch. Okke som - Gud velsigne dere alle i Jesu navn.

Svar
Kommentar #2

Kjellrun Marie Sonefeldt

177 innlegg  1377 kommentarer

Ingen ser helt riktig.

Publisert nesten 6 år siden

Det er betimelig at du tar opp spørsmålet om alt er forutbestemt,for troen på forutbestemthet og re-inkarnasjon går jo som en farsott over jorden,og alle sitter på gjerdet for om mulig å få mer klarhet om faktaforhold her.   Når det profeteres og det går i oppfyllelse,gir jo det inntrykk av at tilværelse ruller som av en film.    Kosmologene lærer at vi er født med en sjebne ,etter som "vektskåla" kom frem til etter å ha veid vårt forrige liv,og at vår viktigste oppgave på jorden er å forbedre vår sjebne for neste liv.   Om man regner med en mulighet til å bli frelst fra runddansen til slutt vet jeg ikke.  Vår kristne viten er i alle fall,at Jesus kan utfri oss fra  ,evt. evige gjenfødsler her eller på en annen klode,så vi blir evig frelst ved Jesus som mellommann mellom Gud og mennesket.  

  

Svar
Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Hvilke tanker gjør VD-folket seg om disse tingene? Er Touch-syndromet vår tids moderne skjebnereligion, som forklarer tilværelsens mening for oss mens vi lener oss bekvemt tilbake i sofakroken foran fjernsynsalteret?

Jeg så faktisk 1. episode og reflekterte litt på samme måte som deg selv.  Stadig vekk blir man minnet om det store og tilsynelatende grunnleggende behovet vi mennesker har for å forstå tilværelsen - finne en slags sammenheng og forklaring. Sammenhenger ser ut til å gi oss en viss trygghet i tilværelsen. "sense of coherence", som det heter så fint på utenlandsk.

Det er slett ikke rart at det er slik. Vi har behov for å forstå selv de små ting i livet. Hvorfor skulle vi ikke da ønske å forstå de store? Likevel er det svært lite vi er istand til å begripe av disse. Vi er stadig overlatt til å tro på noe vi ikke har fysiske bevis for. Det faller ikke like lett for alle.

Selv har jeg opplevd saker og ting i mitt liv som har kunnet tyde på at noe kunne være forutbestemt. Senest for et års tid siden. Tilsynelatende tilfeldigheter blir av avgjørende betydning for videre liv. Og det inkluderer hendelser som denne gårsdagens episode av Touch ble avsluttet med: "it seems we`re supposed to meet!"

Men som ved alt annet som innbefatter å måtte tro - uten bevis - kommer gjerne tvilen opp hos de fleste av oss. Var det nå egentlig ment å bli slik? Ble jeg på et vis manipulert?

Det vil vi kanskje aldri få vite...

Kanskje har vi mer enn nok med å gjøre dagen her og nå til en så god en som mulig? Både for oss selv og dem vi møter? For vi er jo unektelig "koblet til hverandre", i den betydning at den måten jeg lever mitt liv, også har betydning for dem rundt meg.

Svar
Kommentar #4

Bjørn Erik Fjerdingen

101 innlegg  6140 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Er alt forutbestemt.  Er vi alle skjebnebestemt?  Det er såvidt jeg har fått med meg muslimsk tro.  Uansett hva vi gjør har Gud bestemt, så da er vi uten skyld.

Efes 1,4

4 I Kristus utvalgte han oss
          før verdens grunnvoll ble lagt,
          til å stå for hans ansikt,
          hellige og uten feil.
          I kjærlighet

Slik jeg leser dette er at Gud utvalgte alle oss mennesker før verdens grunnvoll ble lagt.  Guds kjærlighet og troen på Han er åpen for alle mennesker.

Om alt er skjebnebestemt, ville ikke vi mennesker ha verken skyld eller fri vilje.

Svar
Kommentar #5

Knut Nygaard

487 innlegg  6956 kommentarer

Touch

Publisert nesten 6 år siden

Ser svært lite på tv, Per - ja, så lite at neste gang lisensen skal betales så tror jeg tiden er ute, men touch - usett - ga meg noen assosiasjoner til noen situasjoner jeg har opplevd som barneverner.

En gang i tiden var jeg styrer ved et barnehjem hvor vi hadde noen småtasser som ble tatt ut av sitt biologiske for ... adopsjon.  Disse hadde alt sine skavanker da de flyttet rundt første leveår.

For meg ble det litt av en opplevelse å vite hva de kom fra - og se og oppleve hva de kom til - mennesker som strålte av varme og ressurser.

Baby Moses - Nilen - og ende opp hos farao - forutbestemt eller ikke?

Sånn sett tenker jeg at adopsjon er litt av en touch, men ikke at det er forutbestemt.  Jeg tror at det mer er Gud som virker med oss som påkaller han mens vi går.  Jeg tror at Gud og virker med når vi ber for andre og at han kan sende noen i vår vei.

Fra en som har en hverdag der en gir mangt og mange .... en touch..

Svar
Kommentar #6

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3175 kommentarer

et godt spørsmål

Publisert nesten 6 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Som kristen gjør jeg meg imidlertid som vanlig mine refleksjoner - denne gang rundt temaet determinisme: Er våre liv og handlinger mer eller mindre forutbestemt av krefter vi selv ikke rår over, eller er det rasjonelle valg som til enhver tid er bestemmende for våre livsskjebner? «Touch» åpner for denne diskusjonen, med mange felles referansepunkter til astrologi og fatalistisk kristendomsforståelse. Med det mener jeg teorien om at våre livslinjer nærmest er «fjernstyrt» av mystiske mekanismer som er forutbestemt. Den såkalte Predestinasjonslæren er også velkjent fra kirkehistorien som bl a Calvin lærte ut ifra tanken om guddommelig forhåndsutvelgelse og forutbestemmelse.

men føler igrunnen jeg ikke kommer noen vei på det, en sak er at jeg igrunnen ikke ser at man kan få en virkelig fri vilje, verken gjennom noe som er basert på årsak og virkning, men jeg kan igrunnen ikke se at rene tilfeldigheter gir det, for meg må det være et jeg utenom systemet for at man kan snakke om ekte fri vilje.

men så blir spørsmålet, hva baserer i så fall dette jeget sine valg på? om det er basert på det man ser i dette universet, er man ikke da igrunnen en slave av universet? vis det er uten viten om universet, er ikke dette igrunnen tilfeldig.

og i tillegg, hvordan virker dette jeget?

Svar
Kommentar #7

Robin Tande

13 innlegg  3460 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Hans Petter Selnes Hansen. Gå til den siterte teksten.

men så blir spørsmålet, hva baserer i så fall dette jeget sine valg på?

Vi snakker samme språk!

Svar
Kommentar #8

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Alle gudelige er robotter.

Svar
Kommentar #9

Per Søetorp

100 innlegg  1977 kommentarer

Takk for den...

Publisert nesten 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Alle gudelige er robotter.

Fortsett sånn, og du viser med all tydelighet at du ikke kan debattere på et saklig og respektfullt nivå.  Jeg har kun invitert til en ærlig debatt rundt spørsmålsstillinger jeg har vært oppriktig i forhold til - ikke påstått verken det ene eller andre eller kommet med nedlatende karakteristikker av annerledes tenkende/troende. 

Slike kommentarer burde du derfor kunne spare deg.

Svar
Kommentar #10

Robin Tande

13 innlegg  3460 kommentarer

Det fløy en fugl mot min rute.

Publisert nesten 6 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Er våre liv og handlinger mer eller mindre forutbestemt av krefter vi selv ikke rår over, eller er det rasjonelle valg som til enhver tid er bestemmende for våre livsskjebner?

Den falt død til jorden. Kanskje hadde den en følelse av valgfrihet da den styrte mot det den trodde var en åpning. Vi tenker ikke det. Vi tenker det var en tilfeldighet - og dermed noe vi kan kalle determinisme, fordi en fugl ikke har fri vilje?. Eller tror noen at en skaper hadde programmert inn dette i en detaljert skjebne for denne fuglen? Tøv? Ja selvfølgelig er slik skjebneprat tøv. Men blir det mindre tøv dersom vi bytter ut fuglen med et menneske, i vår filosofering? Jeg stiller bare spørsmålet Per Søetorp.

Svar
Kommentar #11

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Fortsett sånn, og du viser med all tydelighet at du ikke kan debattere på et saklig og respektfullt nivå.

Kommentaren var både saklig og respektfull. Man har selv ansvar for hvordan man leser andre.

Men TV-serien du omtaler lyder som rent møl. 

Determinisme er dog et interessant tema.

Svar
Kommentar #12

Robin Tande

13 innlegg  3460 kommentarer

Dette er også et språk

Publisert nesten 6 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Kanskje har vi mer enn nok med å gjøre dagen her og nå til en så god en som mulig? Både for oss selv og dem vi møter? For vi er jo unektelig "koblet til hverandre", i den betydning at den måten jeg lever mitt liv, også har betydning for dem rundt meg.

jeg forstår.

Svar

Siste innlegg

Mangfoldets mulighet
av
Mirjam Syltebø Endalew
rundt 3 timer siden / 68 visninger
0 kommentarer
Noen må gå!
av
Olav Egil Aune
rundt 5 timer siden / 93 visninger
2 kommentarer
Den eneste vi skal frykte
av
Espen Ottosen
rundt 5 timer siden / 361 visninger
8 kommentarer
Prinsippløst av de blågrønne
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 84 visninger
1 kommentarer
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
av
Terje Tvedt
rundt 16 timer siden / 286 visninger
1 kommentarer
TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 23 timer siden / 145 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
1 dag siden / 129 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tove S. J Magnussen kommenterte på
"Rett" til å dø?
35 minutter siden / 603 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
40 minutter siden / 357 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 361 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Noen må gå!
rundt 1 time siden / 93 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1362 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1362 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 361 visninger
Audun Aase kommenterte på
Guds Lam
rundt 2 timer siden / 386 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1362 visninger
Espen Ottosen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 361 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 361 visninger
Les flere