Verdidebatt

Skal prestene streike?

Norske prester har aldri brukt streik som kampmiddel. Det kan det bli slutt på.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uka kan Presteforeningens generalforsamling gjøre et historisk vedtak. De 172 delegatene skal stemme over et forslag om å oppheve reservasjonen mot streik.

– Jeg er spent på utfallet, men kan leve godt med både det ene og det andre vedtaket, sier Presteforeningens leder Gunnar Mindestrømmen til Vårt Land.

For tre år siden ble et lignende forslag nedstemt. Samtidig vedtok generalforsamlingen i 2009 at saken skulle tas opp igjen tre år senere. I mellomtiden er spørsmålet behandlet på flere nivåer i prestenes største fagforbund.

«Gjennom den organisasjonsmessige behandling er fordeler, ulemper og betenkeligheter ved å benytte kampmidler blitt belyst og debattert, også ut fra presterollens særtrekk og identitet,» heter det i sakspapirene til utsendingene, som møtes i Bergen fra i dag til og med onsdag.

Det er prestene selv som så langt har vegret seg mot å benytte kampmiddelet som både er fullt lovlig og utbredt i arbeidslivet ellers.

I 1986 ble reservasjonen vedtatt på Presteforeningens generalforsamling. Spørsmålet har de tolv siste årene vært på dagsorden i organisasjonen, og det var et lokallag som for tre år siden fremmet forslaget som nå kan bli vedtatt.

Mindestrømmen sier det fortsatt er ulike oppfatninger om streikeretten i presteskapet.

– Jeg er opptatt av at ulike synspunkter skal respekteres. Men de siste årene har vi jobbet grundig med spørsmålet, og jeg tror at mange i dag ser mindre dramatisk på det å delta i en streik, sier Mindestrømmen til Vårt Land.

Argumentene mot streik er knyttet til selve presterollen: Presten må alltid kunne være til stede for mennesker i krise. Frykt for svekket omdømme har også holdt prestenes streikelyst i sjakk.

I begrunnelsen for forslaget til vedtak legges det vekt på at streik skal ramme arbeidsgiver, ikke dem prestene er satt til å betjene. En prestestreik skal for eksempel ikke gå ut over sjelesorg og omsorg for barn og kreftsyke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt