Verdidebatt

Nigeria: Ubevæpnede kristne er skytemål

En stor, bevæpnet al-Qaida inspirert bevegelse vil gjøre hele Nigeria til en sharia-styrt stat. Kirkeledere er fortvilt over hvor skjevt maktforholdet framstilles av internasjonale TV-kanaler.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter en rundreise i det nordlige Nigeria ser jeg klarere enn før hvor viktig det er med en ordensmakt som er i stand til å straffeforfølge ugjerningsmenn. I Nigeria er det ikke slik. Her blir bare noen få av dem som bomber i hjel uskyldige mennesker, holdt ansvarlig. De fleste går fri. Det betyr at de kan fyre av flere bomber og sette enda flere kirker i brann uten å frykte for konsekvenser. Det betyr også at ofrene aldri får noen oppreisning. En slik praksis med straffefrihet er svært farlig også fordi den øker spenningen og sprer volden.

Massakrer. Afrikas mest befolkede land med 170 millioner mennesker er rammet av dype etnisk-religiøse konflikter. Den islamistiske, voldelige sekten Boko Haram har siden 2002 stått bak gjentatte massakrer, særlig på kirker og kristne. Mer enn 16.000 er drept, men denne bevegelsen er bare toppen av isfjellet. De sentrale myndighetene virker ute av stand til å håndheve loven. Man har på en måte slått seg til ro med at det alltid vil være et visst nivå av vold. Man har i hvert fall ikke lykkes med å få bukt med Boko Haram. Noe av forklaringen er at landet er rammet av omfattende korrupsjon både i politiet, sikkerhetstjenesten og styringsverket. President Goodluck Jonathan har offentlig uttalt at han tror det finnes folk helt inn i hans egen regjering som beskytter denne bevegelsen fordi de deler dens mål.

I vestlige medier, inkludert her i Norge, leser vi mest om enkelthendelsene, særlig de stadige bombeangrepene. Det går ikke lenge mellom hver gang vi hører om et nytt voldsangrep med 10, 20 eller 100 drepte. Men Nigeria er langt unna, og verken USA, FN eller EU later til å bry seg synderlig. Mediene virker lite opptatt av å analysere de dypereliggende årsakene til konflikten. I den grad det gjøres, setter man gjerne på merkelappen «etnisk-religiøs motivert vold», og ferdig med det.

Skjevt. Kirkeledere jeg traff var fortvilet over det skjeve bildet av konflikten som ble formidlet til omverdenen. De følte at de store TV-kanalene (BBC, CNN, Al-Jazeera etc.) ikke fikk fram ubalansen i maktforholdet. En stor, bevæpnet al-Qaida inspirert bevegelse har som mål å gjøre hele Nigeria til en sharia-styrt stat, og har ubevæpnede kristne som sitt fremste skytemål.

– De fleste av korrespondentene er selv muslimer, og de er redde for å kritisere slikt som kan knyttes til den islamske religion, fikk jeg ofte høre. Er dette et aktuelt eksempel på det BBCs leder nylig sa om at kanalen hadde som policy å omtale islam og muslimer mer skånsomt enn kristne?
Jeg fikk se landsbyer der alle sju kirkene var nedbrent og der pastorenes hjem og samtlige butikker drevet av kristne led samme skjebne. Jeg traff overlevende fra massakren i byen Gombe der 10 ble skutt rett ned og 30 såret under et bønnemøte 5. januar i år.

Hevn. Rett skal være rett. Noen steder tar kristne hevn, særlig i byen Jos der voldelige ungdomsgjenger har fått utvikle seg. Men når kristne utsettes for angrep gang etter gang, når menn, kvinner og barn drepes, og politiet ikke gir beskyttelse og arresterer ugjerningsmennene, er det ikke forståelig at kristne da tar skjeen i egen hånd og beskytter sine familier? Kirkeledere jeg traff understreket at de forkynte ikke-vold. – Vi må fortelle våre ungdommer at Jesus har kalt oss til å elske våre fiender. Gjengjeldelse skaper bare mer vold. Som kristne skal vi bygge fred med våre muslimske naboer slik at ikke hatet får vokse.
Får utviklingen i nord fortsette som nå, er jeg redd det nordlige Nigeria snart vil være renset for kristne som har bodd og virket der i generasjoner.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS PAPIRUTGAVE 19. MARS 2012

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt