Jon-Geir Dittmann

8    3

Nigeria: Ubevæpnede kristne er skytemål

En stor, bevæpnet al-Qaida inspirert bevegelse vil gjøre hele Nigeria til en sharia-styrt stat. Kirkeledere er fortvilt over hvor skjevt maktforholdet framstilles av internasjonale TV-kanaler.

Publisert: 19. mar 2012 / 2723 visninger.

Etter en rundreise i det nordlige Nigeria ser jeg klarere enn før hvor viktig det er med en ordensmakt som er i stand til å straffeforfølge ugjerningsmenn. I Nigeria er det ikke slik. Her blir bare noen få av dem som bomber i hjel uskyldige mennesker, holdt ansvarlig. De fleste går fri. Det betyr at de kan fyre av flere bomber og sette enda flere kirker i brann uten å frykte for konsekvenser. Det betyr også at ofrene aldri får noen oppreisning. En slik praksis med straffefrihet er svært farlig også fordi den øker spenningen og sprer volden.

Massakrer. Afrikas mest befolkede land med 170 millioner mennesker er rammet av dype etnisk-religiøse konflikter. Den islamistiske, voldelige sekten Boko Haram har siden 2002 stått bak gjentatte massakrer, særlig på kirker og kristne. Mer enn 16.000 er drept, men denne bevegelsen er bare toppen av isfjellet. De sentrale myndighetene virker ute av stand til å håndheve loven. Man har på en måte slått seg til ro med at det alltid vil være et visst nivå av vold. Man har i hvert fall ikke lykkes med å få bukt med Boko Haram. Noe av forklaringen er at landet er rammet av omfattende korrupsjon både i politiet, sikkerhetstjenesten og styringsverket. President Goodluck Jonathan har offentlig uttalt at han tror det finnes folk helt inn i hans egen regjering som beskytter denne bevegelsen fordi de deler dens mål.

I vestlige medier, inkludert her i Norge, leser vi mest om enkelthendelsene, særlig de stadige bombeangrepene. Det går ikke lenge mellom hver gang vi hører om et nytt voldsangrep med 10, 20 eller 100 drepte. Men Nigeria er langt unna, og verken USA, FN eller EU later til å bry seg synderlig. Mediene virker lite opptatt av å analysere de dypereliggende årsakene til konflikten. I den grad det gjøres, setter man gjerne på merkelappen «etnisk-religiøs motivert vold», og ferdig med det.

Skjevt. Kirkeledere jeg traff var fortvilet over det skjeve bildet av konflikten som ble formidlet til omverdenen. De følte at de store TV-kanalene (BBC, CNN, Al-Jazeera etc.) ikke fikk fram ubalansen i maktforholdet. En stor, bevæpnet al-Qaida inspirert bevegelse har som mål å gjøre hele Nigeria til en sharia-styrt stat, og har ubevæpnede kristne som sitt fremste skytemål.

– De fleste av korrespondentene er selv muslimer, og de er redde for å kritisere slikt som kan knyttes til den islamske religion, fikk jeg ofte høre. Er dette et aktuelt eksempel på det BBCs leder nylig sa om at kanalen hadde som policy å omtale islam og muslimer mer skånsomt enn kristne?
Jeg fikk se landsbyer der alle sju kirkene var nedbrent og der pastorenes hjem og samtlige butikker drevet av kristne led samme skjebne. Jeg traff overlevende fra massakren i byen Gombe der 10 ble skutt rett ned og 30 såret under et bønnemøte 5. januar i år.

Hevn. Rett skal være rett. Noen steder tar kristne hevn, særlig i byen Jos der voldelige ungdomsgjenger har fått utvikle seg. Men når kristne utsettes for angrep gang etter gang, når menn, kvinner og barn drepes, og politiet ikke gir beskyttelse og arresterer ugjerningsmennene, er det ikke forståelig at kristne da tar skjeen i egen hånd og beskytter sine familier? Kirkeledere jeg traff understreket at de forkynte ikke-vold. – Vi må fortelle våre ungdommer at Jesus har kalt oss til å elske våre fiender. Gjengjeldelse skaper bare mer vold. Som kristne skal vi bygge fred med våre muslimske naboer slik at ikke hatet får vokse.
Får utviklingen i nord fortsette som nå, er jeg redd det nordlige Nigeria snart vil være renset for kristne som har bodd og virket der i generasjoner.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS PAPIRUTGAVE 19. MARS 2012

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

7 innlegg  815 kommentarer

hyssj på deg,

Publisert nesten 6 år siden

ikke avslør faenskapet. La den vestlige presse, inkl NRK, sove i ro en stund til, til muslimene har overtatt den demokratiske makten i norge, da er det for sent nemlig.

Ok, nå er jeg rasistisk?

Hva skjer i Libya?. Muslimske gærninger dreper alt og alle som de kommer over, og gir den udemokratiske lederen "blamen". Libya er ikke et demokratisk opprør, det er et islamsk opprør hvor de søker all makt for å renske ut de ca 20 ulike trosrettningene i landet. Og den udemokratiske Assad er en garantist for disse, slik f.eks. topplederen i Egypt var det. 

Muslimer ønsker å fjerne autoritetene i ett land, slik vi også ser det i Irak og afganistan, da er det fritt fram for Sharia og all annen medfølgende f-skap, slik vi ser det i Nigeria.

Svar
Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Jon-Geir Dittmann. Gå til den siterte teksten.

Mediene virker lite opptatt av å analysere de dypereliggende årsakene til konflikten. I den grad det gjøres, setter man gjerne på merkelappen «etnisk-religiøs motivert vold», og ferdig med det.

Det er bra at du tar opp saken. Det gledelige i all smerten er at de aller fleste kristne der utlever Jesu lære og livseksempel med ikke-vold og velsignelse i stedet for hevn og forbannelse. (Jeg kjenner selv en muslim som ble kristen etter at han møtte en kristen som han var med på å banke opp... den kristne velsigna ham tilbake). Medias interesse er dessverre ingen god indikator på hvor viktig eller alvorlig en konflikt er. Media er ute etter penger og PR (---> mer penger), i tillegg til at enkelte medier også styres av ideologier hvorav de fleste har ei slagside mot deler av kristenheten (de delene som ikke kryper for sekularismens idealer).

Men det er altså merkelig hvor ofte "sekterisk vold" etc. nevnes når disse angrepene faktisk nevnes av mediene. Kan man ikke bare si det rett ut? At det er storstilte mord/massakrer på kristne i nesten alle tilfellene? Men i en verden der et land som Tyrkia fortsatt benekter sine folkemord på landets kristne urbefolkninger (armenerne, grekerne og assyrerne) så er det ikke til å forundres over at de kristne i Nigeria og andre land der de myrdes og forfølges hardt skyves under teppet av pengekåte (eller ideologisk blinde) medier...

Svar
Kommentar #3

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Takk for viktig informasjon!

Publisert nesten 6 år siden
Jon-Geir Dittmann. Gå til den siterte teksten.

voldelige sekten Boko Haram har siden 2002 stått bak gjentatte massakrer, særlig på kirker og kristne. Mer enn 16.000 er drept, men denne bevegelsen er bare toppen av isfjellet.

16.000 siden 2002 er et veldig høyt tall. Jeg tror de færreste nordmenn vet noe særlig om denne konflikten. Jeg vet ikke så mye selv, annet enn det som Stefanus-alliansen gir av informasjon.

Hvordan er disse tallene å sammenligne med krigen mellom USA og Al-Qaida, og senere konflikten i Irak? Denne konflikten er dekket inngående i norske og internasjonale medier.

Det virker veldig underlig og urovekkende at så alvorlige hendelser ikke får noen oppmerksomhet her i vår del av verden.

 

Svar
Kommentar #4

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Talerør for ofrene og knefall for ondskap

Publisert over 5 år siden

Denne artikkelen til Dittmann er god, nøktern og virkelighetsnær sammenlignet med den korte lederen til Simonnes. Dittmann har også tidligere skrevet bra om Egypt. Jeg sier ikke dette fordi jeg er enig med det han skriver - men fordi Dittmann er ikke hengt opp i hele tiden å bagatellisere ofrenes lidelser (som i dette  tilfelle er kristne nigerianere). Dette er i alle fall slik jeg forstår Dittmanns artikler om Afrika.

Straffefriheten som Dittmann beskriver kommer fra som Wole Soyinka sier i BBC-intervjuet jeg postet under Simonnes leder. Det kommer av at det finnes myndighetspersoner både på delstatsnivå og høyere opp (regjeringsnivå/nasjonalforsamlingen) som ikke vil addressere problemet eller bekjempe Boko Haram. Det har også kommet fram at det finnes til og med sympatisører. Denne "forbrødringen" finnes mange andre steder som for eksempel i Pakistan og Indonesia.  Men et annet problem er også likegyldighet og knefall for islamistene. Uten å avspore for mye så svarte for eksempel en lokal ordfører i Vest Sumatra at han måtte innføre sharia-lover (som vil gå ut over kristne, ahmadiyya og andre religiøse minoriteter) fordi islamistene møttet opp på kontoret hans hver eneste uke. Så denne ordføreren - på lik linje med nigerianske myndigheter ofrer kristne og andre minoriteter på islamistenes alter når de gjør et knefall eller til og med sympatiserer med dem. Hvis du spør meg er dette nesten like farlig som det Boko Haram og deres ideologiske frender rundt om på vår klode gjør. Unnfallenheten for ondskap er også en form av ondskap.

PS: Wold, jeg er usikker på om tallet er 100 % riktig. Men det kan det være særlig hvis man husker på at tidligere så har også muslimer blitt drept og hvis man inkluderer de mange militante islamistene fra Boko Haram som ble drept når nigerianske myndigheter foretok en opptrapping av bekjempelsen av dem i 2009. Det var for øvrig da Mohammed Yusuf som var leder ble drept.

Svar
Kommentar #5

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Da er hevnaksjonene i gang

Publisert over 5 år siden

Flere titalls muslimer har blitt drept av kristne som hevn for bombing av kirker. Håper dette ikker er en gjentagelse av det som har tidligere skjedd i Jos.

ABUJA – A wave of attacks on churches in Nigeria’s northern Kaduna state on Sunday, July 17, prompted angry Christian youth to drag Muslims out of their cars and kill them in retaliation.

"There were bodies everywhere on the ground," witness Haruna Isah, told Reuters.

He estimated that up to 20 people may have been killed in reprisal attacks by furious Christian youths.

The reprisals followed the death of at least 15 people in a wave of attacks on churches in Kaduna state.

Svar
Kommentar #6

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Mohamed Abdishazan. Gå til den siterte teksten.

Unnfallenheten for ondskap er også en form av ondskap.

Glimrende formulert. Dessverre ser det ikke ut som om vestlige politikere, journalister og akademikere tar alvoret inn over seg. Men kremmer-staten Norge har som oftest mammon for øyet i sin utenrikspolitikk, så da kan man gjerne vende blikket bort fra overgrep som de vi ser i Nigeria...

Svar

Siste innlegg

#metoo og RID-modellen
av
Øyvind Holmstad
4 minutter siden / 11 visninger
0 kommentarer
På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 11 timer siden / 1102 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 162 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 135 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 138 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 24 timer siden / 177 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

#metoo og RID-modellen
av
Øyvind Holmstad
4 minutter siden / 11 visninger
0 kommentarer
På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 11 timer siden / 1102 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 162 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 135 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 138 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 24 timer siden / 177 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
2 minutter siden / 186 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
9 minutter siden / 186 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
17 minutter siden / 1373 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
22 minutter siden / 211 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
40 minutter siden / 1373 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 186 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 186 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1373 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 186 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 411 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1373 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 2 timer siden / 186 visninger
Les flere