Anders Helge Myhren

275    2784

Hvor ble det av Livets Tre?

Publisert: 16. mar 2012 / 932 visninger.

I begynnelsen leser vi i Moses bok følgende:
"Så plantet Gud Herren en hage i Eden, i Østen. Der satte Han mennesket som Han hadde formet. Og Gud Herren lot alle slags trær vokse opp av jorden prektige å se på og gode å ete av, også livets tre midt i hagen, og treet til kunnskap om godt og ondt.Og Gud Herren satte ham i Edens hage til å dyrke og vokte den. Og Gud Herren bød mennesket: Av hvert tre i hagen kan du fritt ete, men treet til kunnskap om godt og vondt, må du ikke ete av, for den dag du eter av det, skal du visselig dø. Sitat slutt. Senere står det: "Og Gud Herren sa: Se, mennesket er blitt som en av oss til å kjenne godt og ondt. Bare han nå ikke strekker" ut sin hånd og tar også av livets tre, og eter og lever evig. Så viste Gud Herren ham ut av Edens hage og satte ham til å dyrke jorden, som han var tatt av. Han drev mennesket ut, og øst for Edens hage satte Han kjerubene og det luende sverd som svingte hit og dit for å vokte veien til livets tre." Sitat slutt. I Johannes Åpenbarings siste kapittel står det:"Salige er de som tvetter sine kjortler, så de må få rett til livets tre, og til å gå gjennom portene inn i staden. Og dersom noen tar noe bort fra ordene i denne profetiske bok, da skal Gud ta bort hans del fra livets tre og fra den hellige stad, som det er skrevet om i denne bok."

Som jeg startet med, er spørsmålet framdeles, hvor er livets tre idag? Vi leser om Edens hage, men den ble jo ødelagt i den store vannflommen, eller syndefloden som vi pleier å kalle det. Men så dukker livets tre opp igjen i siste kapittel i bibelen. Treet står da enten i Himmelen eller i Det Nye Jerusalem. Da kan menneskene igjen ete av treet, for å slippe å dø noengang. Vi kan vel spørre, hvor lenge skal vi spise av dette treet for å leve evig? Er det under tusenårsriket tro? Senere skal vi vel bli som englene i himmelen og vi trenger vel ingen frukt da for å holde oss i live?
Dette var noen "enkle" spørsmål som nok verken en dåre eller en vismann helt sikkert kan svare helt riktig på, men du kan jo forsøke?

www.evangeliekirken-arendal.no

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12627 kommentarer

Sett rett mann på saken!

Publisert nesten 6 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

Som jeg startet med, er spørsmålet framdeles, hvor er livets tre idag?

Bra spørsmål Anders Helge! Jeg tror Indiana Jones er rette mann for denne saken her!

Svar
Kommentar #2

Svein Ole Hansen

94 innlegg  1572 kommentarer

Livets tre

Publisert nesten 6 år siden

Sitat:

Som jeg startet med, er spørsmålet framdeles, hvor er livets tre idag? Vi leser om Edens hage, men den ble jo ødelagt i den store vannflommen, eller syndefloden som vi pleier å kalle det. Men så dukker livets tre opp igjen i siste kapittel i bibelen. Treet står da enten i Himmelen eller i Det Nye Jerusalem. Sitat slutt.

Livets tre er i bahá’í-skriftene en metafor for Gudsmanifestasjonen. I bahá’í-skriftene er det henvist til Livets tre transkribert som Sadratu’l-Muntahá.  Navnet er fra et tre plantet av araberne ved enden av en vei i old gammel tid. Treet skulle tjene som en veiviser. I denne sammenheng er det altså brukt som en metafor for Gudsmanifestasjonen. Da skulle det være enkelt å skjønne at denne kommentaren er en henvisning til Bahá’u’lláh.

Med vennlig hilsen Svein-Ole

Svar
Kommentar #3

Leif Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

Vi kan vel spørre, hvor lenge skal vi spise av dette treet for å leve evig? Er det under tusenårsriket tro? Senere skal vi vel bli som englene i himmelen og vi trenger vel ingen frukt da for å holde oss i live?
Dette var noen "enkle" spørsmål som nok verken en dåre eller en vismann helt sikkert kan svare helt riktig på, men du kan jo forsøke

Hei, vel til evig tid skal vi få spise av treet men et kun ved hver Nymåne-Sabbat. Som du sier er Livets Tre i himmelen nå. Det er jo der oppe vi har vårt håp, Himmelens Jerusalem som kommer ned på denne jord etter de tusen år i himmelen.

Om vi ser på hva Abraham serverte Jesus og de to engler så spiste de, det vil også vi gjøre i all evig tid men da som veganere selvsagt. Hvorfor? Jo, for døden skal ikke være mere og frelse er gjenoprettelse til det som var.

Jes 66,22-23 For likesom den nye himmel og den nye jord som jeg gjør, blir til evig tid for mitt åsyn, sier Herren, således skal eders ætt og eders navn bli til evig tid. 23 Og det skal skje: Nymåne efter nymåne og sabbat efter sabbat skal alt kjød komme for å tilbede for mitt åsyn, sier Herren.

Åp 22,2 Mellem stadens gate og elven, på begge sider, stod livsens tre, som bar frukt tolv ganger og gav sin frukt hver måned; og bladene på treet var til lægedom for folkene.

Jes 28,29 Også dette kommer fra Herren, hærskarenes Gud; han er underfull i råd, stor i visdom.

 

Svar
Kommentar #4

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Du finner trærne mange steder

Publisert nesten 6 år siden

Dette med hellige trær går igjen i de fleste religioner det Myhren. Mani snakket om de to trærne i lysets og i mørkets riker, ja gnostikerne fablet jo også om hellige trær i sitt paradis, og religionshistorikeren Frazer skrev vel på nitten tyvetallet en murstein av en bok "The Golden Bough" hvor hellige trær i forskjellige religioner hadde en sentral plass. Det illusterer vel bare det faktum at  kristendommen og judaismen "stjal" fortellinger fra andre, og ofte eldre religioner. Det samme gjelder vel for så vidt også jomfrufødsler. Vi snakker med andre ord om de klassiske religiøse narrasjoner.

Svar
Kommentar #5

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

Treet er usynlig og

Publisert nesten 6 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

Dette var noen "enkle" spørsmål som nok verken en dåre eller en vismann helt sikkert kan svare helt riktig på, men du kan jo forsøke?

uoppnåelig for Indiana Jones og andre som leter i vår fysiske verden, slike er i følge Bibelen blinde og umodne, de har et barns bevissthet og er uvillige til å utvide søket til å gjelde den spirituelle virkelighet.

For et slikt "barn" er treet et Kunnskapens tre, han vil aldri finne Livets tre. De to er jo Ett og samme tre, men det tror han ikke siden han spiser kunnskap om godt og ondt, og når fokus er på godt og ondt er jo enhetstreet som gir liv umulig å finne -kunnskapen om at noe er godt og annet ondt stenger utsikten.

dette var et "enkelt" skattekart over det riket hvor treet befinner seg, du kan begynne letingen, i allefall forsøke, el vise at du er moden for en litt mer høythengende frukt :-) 

Svar
Kommentar #6

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2784 kommentarer

Takk for svarene...

Publisert nesten 6 år siden
Leif Opheim. Gå til den siterte teksten.

Hei, vel til evig tid skal vi få spise av treet men et kun ved hver Nymåne-Sabbat. Som du sier er Livets Tre i himmelen nå. Det er jo der oppe vi har vårt håp, Himmelens Jerusalem som kommer ned på denne jord etter de tusen år i himmelen.

de spriker riktignok i flere retninger, men som oftest kan jeg velge hva jeg vil legge vekt på. Det har jeg gjort, selv om svarene nok kunne ha blitt både flere og lengre. Men det står jo ikke så mye om dette emnet i bibelen.

Svar
Kommentar #7

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12627 kommentarer

Treet som nådde opp til himmelen, ble hugget ned

Publisert nesten 6 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

Men det står jo ikke så mye om dette emnet i bibelen.

Det spørs på hvilken måte du ser dette på Anders Helge, det står ikke så mye om livets tre i skriften, men om utviklingen til det står der – ganske mye. Først må en lære seg at begrepene i Bibelen er annerledes, et tre har samme betydning som et folk, en blind mann fikk sitt syn tilbake da Jesus tok han med utenfor byen Betsaida og spyttet på øynene hans, la hendene på ham og spurte: Ser du noe? Han så da opp og svarte: Ja, jeg ser mennesker, for jeg ser noen trær gå omkring. :- ))

Hos profeten Daniel kan vi jo lese om et tre som vokste helt opp i himmelen, løvet var vakkert og alt liv fikk sin føde av det – men en hellig vokter kom ned fra himmelen og sa, hugg treet ned, skjær grenene av, riv løvet av og kast fruktene utover. Dyrene under det skal flykte og fuglene fly bort fra grenene, la bare en rotstubb stå igjen – Treet stod midt på jorden.

Daniel fikk som oppgave å tyde denne drømmen av Nebukadnesar ;Dette treet er deg selv, konge, stor og mektig som du er. Din makt har vokst, den når helt til himmelen og ditt herredømme til jordens ende.

Dette er tydningen, konge. Den høyeste har besluttet at dette skal komme over min herre kongen: Du skal jages bort fra menneskene og holde til blant dyrene på marken. Du skal spise gress som oksene, og med dugg fra himmelen skal du vætes. Sju tider skal fare over deg inntil du forstår at Den høyeste rår over menneskenes rike og gir det til hvem han vil.Når det ble sagt at en rotstubb av treet skulle stå igjen, betyr det at riket igjen skal være ditt fra den tid du forstår at Himmelen har makten.

 Alt dette hendte med kong Nebukadnesar.Tolv måneder senere, da kongen en gang gikk omkring på taket av slottet i Babel, utbrøt han: «Dette er det store Babel som jeg med min veldige makt har bygd til kongssete, til ære for min herlighet!» Før kongen var ferdig med å snakke, kom en stemme fra himmelen: «Dette er sagt til deg, kong Nebukadnesar: Riket er tatt fra deg. Du skal jages bort fra menneskene og holde til blant dyrene på marken. Du skal spise gress som oksene. Sju tider skal fare over deg inntil du forstår at Den høyeste rår over menneskenes rike og gir det til hvem han vil.»

 I samme øyeblikk gikk dette ordet i oppfyllelse på Nebukadnesar. Han ble jaget bort fra menneskene og spiste gress som oksene. Med dugg fra himmelen ble kroppen hans vætet, inntil håret ble langt som ørnefjær og neglene som fugleklør.

Da tiden var omme, løftet jeg, Nebukadnesar, blikket mot himmelen, og jeg fikk forstanden tilbake. Jeg priste Den høyeste og æret ham som lever evig: Hans velde er et evig velde, hans rike varer fra slekt til slekt.

Denne rotstubben som ble stående igjen i bakken var det en til som ville ha æren av å være - i Åp.22-16

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 82 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 387 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 82 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 88 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 11 timer siden / 297 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 387 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
22 minutter siden / 423 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Presidentens kulisser
31 minutter siden / 1131 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
34 minutter siden / 349 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Hva skjedde med den hvite by ved Mjøsa?
44 minutter siden / 708 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 1 time siden / 349 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Guds Lam
rundt 1 time siden / 359 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1131 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 423 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 423 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 2 timer siden / 2194 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 3 timer siden / 235 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 3 timer siden / 2194 visninger
Les flere