Arnstein Vada

27

Vestens unnfallenhet

Kåre Willoch var nylig inne på at han blir mer og mer oppmerksom på hvor mye den vestlige verden suger verdier ut av utviklingsland, mens de gjør lite for å stoppe fattigdommen.

Publisert: 15. mar 2012

"Menneskenes historie har nå kommet til et skille hvor funfamentale politiske endringer er blitt uunngåelige. Det er mer enn en milliard mennesker som i dag ikke kan få tilfredsstilt sine basisbehov, våre barn og barnebarn, og jorden selv roper alle etter en revolusjon. Den er nødt til å komme. Vi vet at vi har en mulighet til å fjerne faren, uroen og konfliktene som ellers vill kunne bli uungåelige."

Slik åpnet Norges daværende statsminister, Gro Harlem Brundtland, FNs store konferanse om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 19992.

Mye vann har rent ut i havet siden den gang. Og det er en mengde bøker, rapporter og internettsider med informasjon om utviklingen i verden på forskjellige områder.

Kalde tall viser hvor vi står. Vi har ikke kommet så mye lengre. Det reageres kraftig når en norsk soldat blir drept i Afghanistan(og misforstå meg ikke: Det skal reageres, og det medfører stor sorg for både nasjon, famile, venner og medsoldater og offiserer). Men forestill dere at 50 jumboheter styrter hver eneste dag , året rundt, og i år etter år. Etter en dag med så mange flystyrt hadde all flyging verden over blitt innstilt. Avisene ville ropt med krigsoverwskrifter. Men når like mange dør av sult hver dag, skrives det nesten ikke et ord. På verdidebatt diskuterer man om Breivik var Guds straff mot Norge mens de dør ute i verden. Hvor er disse dommedagspastorene da?

Tsunamien som rammet verden i 2004, satte verden i sjokk. Hele 25000 mennesker mistet livet. Og folk og regjeringer stilte op Og aldri før er det gitt så mye til humanitær bistand som da. Men for hver åttende dag som har gått siden den enome katastrofen, har det dødd like mange av sult som flodbølgen tok livet av.  På ettårsdagen etter tsunamien burde vi ha mintes alle dem, mellom 10 og 15 millioner mennesker som  hadde dødd av sult dette år3et. Men når hørte vi en dommedagspastor eller en vestlig avis skrike opp om skjebnen til disse "vår Guds aller minste?"

Fns organisasjon for mat og landbruk anslo at et vil koste 24 milliarder dollar pr. år i ekstra midler å halvere sulten i verden innen år 2015. De samme beregninger sier at verden vil tjene 120 milliarder dollar hvert år på å halvere sulten, i form av  reduserte kostnader og økt produktivitet. Det burde jo være e drømmeinvestering. Men for vesten er innkjøp av våpen og flykjøpt viktigere enn å stoppe sult. Bare i Norge skal man kjøpe nye jagerfly til 35 milliarder kroner.

Alle inverstorer burde selvsagt være misunnelige på en avkstning som det å redusere sult vil være. Er det ikke nok penger til å inverstere? Bare to dager etter terrorangrepet i USA bevilget den amerikanske kongressen 80 milliarder til terrorbekjempelse. Og mye mer er bevilget i tider etter. USAs krig i Irak kostet m lag 240 milliarder i 2006, og USAs forsvarsutgift ble på ca, 440 milliarder. Dette taler ikke anwerikanske  moralppredikanter hverken i USA mye om mens de  snakker om retten til å bære våpen, ha borodbønn og nei til abort.

Det er overhodet ikke mangel på penger det står om. Det er rett og slett  mangel på politisk vilje til å løse sultproblemene i verden.

Sulten i verden er det mest groteske eksemplet på urettferdighet, undertrykkelse og det mest groteske eksempel på en gal og direkte likegyldig politikk overfor de som sulter. FNS  menneskerettighetsærklæring, sier det er nok mat i vevrden til at alle kan få nok, sunn og kulturell  akseptabel mat, og det er enkelt å produsere mer mat. Men hver dag dør 30000 mennesker av sult, halvaparten av dem er barn. Dette skjer hver eneste dag, år etter år. Over 850 millioner sulter eller er kronisk underærnærte.

Dersom dette ikke gjørøes noe med, vil dommen over Vesten bli langt verre enn det  predikanter som snakker om straff i  MIDT-ØSTEN kan i sin villeste fantasi tenke seg.  Kan hemde både  moralpredikanter og andre likegyldige en dag må stå til rett for sin Herre og høre ordene om  "at det dere ikke gjorde mot disse mine minste, det har dere heller ikke gjort mot mot meg." Mens  predikanter og andre moralister diskuterer rett lære og teologi i prese og over alt, dør mennesker. Det er direkte grotesk og en moralsk både over dommedagspredikantene og den vestlige verden. Dommedag er hver eneste dag i den fattige delen av verden.  Moralistene og teologidebattantene trenger ikke diskutere  helvetes piner og Hallesbys teologi. Dommen faller over dem selv fordi de sviktet disse våre minste, som alle andre i den sovende, umoralske, likegyldige del av verden som kalles den vestlige verden.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere