Verdidebatt

Behring Breivik burde vært tatt før

Politidirektør Øystein Mæland slår fast at politiet ikke var dimensjonert for å takle Utøya-terroren, og beklager at Anders Behring Breivik ikke ble tatt før.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På en pressekonferanse i dag ble den interne politivurderingen av innsatsen 22. juli lagt fram.

– Vi kan i dag med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjonert for å håndtere alle følger av en slik ekstrem hendelse som rammet oss 22. juli i fjor, en helt vanlig fredag midt i ferietiden, sier politidirektør Øystein Mæland i følge NTB.

– Vi kan også slå fast at alle involverte tjenestemenn gjorde sitt aller ytterste i en særdeles krevende og uoversiktlig situasjon, fortsetter politiinspektøren.

54 punkter. Politiet la torsdag fram sin interne evaluering etter terrorangrepet 22. juli. Konklusjonen er at det er minst 54 punkter som trenger forbedring.

Flere foreldre som mistet sine barn på Utøya, har den siste tiden uttalt at de forventet at politiet skulle komme med en unnskyldning for den lange responstiden til Utøya.

Anders Behring Breivik fikk uforstyrret massakrere forsvarsløse ungdommer på Utøya i nesten en og en halv time før gjerningsmannen ble pågrepet.

– Hvert minutt var ett minutt for mye. Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært stanset før, sier Mæland.

Politidirektøren pekte på at innsatsen denne fredagen fulgte planverket, men at det i ettertid er avdekket flere svakheter.

– Det er vanskelig å peke på enkeltbeslutninger eller enkeltforhold som med sikkerhet kunne ført til at gjerningsmannen ble pågrepet tidligere. Men man kan ikke utelukke at det var handlingsalternativer som kunne spart liv, sier Mæland.

Åpen. Politidirektøren understreket at politiet ønsker å være åpen om fakta og ta lærdom av det som er funnet.

– Det har vært en omfattende evalueringsprosess. Det krever mot og evne med selvkritisk blikk å åpent fortelle om gode og mindre gode sider av en krevende oppgave, sier han.

Berørte etter angrepene forventer en helt annen ydmykhet enn da evalueringsleder Olav Sønderland la fram en delrapport 16. desember i fjor.

Den gangen uttalte evalueringsleder Olav Sønderland at politiet ikke kunne ha gjort noe annerledes som ville endret utfallet på Utøya 22. juli. Sønderlands uttalelser skapte sterke reaksjoner blant både de berørte, hos politikerne og blant politifolk selv.

Helikopter. Politiets helikoptermannskaper burde vært innkalt tidligere, konstaterer Oslos politimester Anstein Gjengedal.

Gjengedal redegjorde torsdag i forbindelse med politiets interne evaluering av innsatsen 22. juli.

– Evalueringen vår viste at helikopteret ble varslet og innkalt kl. 19.09. Dette burde vært gjort langt tidligere. Selv om det ikke var utstyrt for skarpe oppdrag, kunne det brukes til blant annet overvåking. Innkallingen av mannskaper startet for seint. Dette er mitt ansvar, sa Gjengedal.

MENER DU POLITET GJORDE VIKTIGE FEIL 22. JULI? HVORDAN SKAL POLITIET DIMENSJONERES FOR FREMTIDENS TRUSLER?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt