Johannes Morken

Redaktør
404    908

Behring Breivik burde vært tatt før

Politidirektør Øystein Mæland slår fast at politiet ikke var dimensjonert for å takle Utøya-terroren, og beklager at Anders Behring Breivik ikke ble tatt før.

Publisert: 15. mar 2012 / 968 visninger.

På en pressekonferanse i dag ble den interne politivurderingen av innsatsen 22. juli lagt fram.

– Vi kan i dag med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjonert for å håndtere alle følger av en slik ekstrem hendelse som rammet oss 22. juli i fjor, en helt vanlig fredag midt i ferietiden, sier politidirektør Øystein Mæland i følge NTB.

– Vi kan også slå fast at alle involverte tjenestemenn gjorde sitt aller ytterste i en særdeles krevende og uoversiktlig situasjon, fortsetter politiinspektøren. 

54 punkter. Politiet la torsdag fram sin interne evaluering etter terrorangrepet 22. juli. Konklusjonen er at det er minst 54 punkter som trenger forbedring. 

Flere foreldre som mistet sine barn på Utøya, har den siste tiden uttalt at de forventet at politiet skulle komme med en unnskyldning for den lange responstiden til Utøya.

Anders Behring Breivik fikk uforstyrret massakrere forsvarsløse ungdommer på Utøya i nesten en og en halv time før gjerningsmannen ble pågrepet.

– Hvert minutt var ett minutt for mye. Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært stanset før, sier Mæland. 

Politidirektøren pekte på at innsatsen denne fredagen fulgte planverket, men at det i ettertid er avdekket flere svakheter. 

– Det er vanskelig å peke på enkeltbeslutninger eller enkeltforhold som med sikkerhet kunne ført til at gjerningsmannen ble pågrepet tidligere. Men man kan ikke utelukke at det var handlingsalternativer som kunne spart liv, sier Mæland. 

Åpen. Politidirektøren understreket at politiet ønsker å være åpen om fakta og ta lærdom av det som er funnet. 

– Det har vært en omfattende evalueringsprosess. Det krever mot og evne med selvkritisk blikk å åpent fortelle om gode og mindre gode sider av en krevende oppgave, sier han.

Berørte etter angrepene forventer en helt annen ydmykhet enn da evalueringsleder Olav Sønderland la fram en delrapport 16. desember i fjor.

Den gangen uttalte evalueringsleder Olav Sønderland at politiet ikke kunne ha gjort noe annerledes som ville endret utfallet på Utøya 22. juli. Sønderlands uttalelser skapte sterke reaksjoner blant både de berørte, hos politikerne og blant politifolk selv.

Helikopter. Politiets helikoptermannskaper burde vært innkalt tidligere, konstaterer Oslos politimester Anstein Gjengedal.

Gjengedal redegjorde torsdag i forbindelse med politiets interne evaluering av innsatsen 22. juli.

– Evalueringen vår viste at helikopteret ble varslet og innkalt kl. 19.09. Dette burde vært gjort langt tidligere. Selv om det ikke var utstyrt for skarpe oppdrag, kunne det brukes til blant annet overvåking. Innkallingen av mannskaper startet for seint. Dette er mitt ansvar, sa Gjengedal. 

MENER DU POLITET GJORDE VIKTIGE FEIL 22. JULI? HVORDAN SKAL POLITIET DIMENSJONERES FOR FREMTIDENS TRUSLER?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Signe Jensen

6 innlegg  102 kommentarer

Virkeligheten er den øverste dommer.

Publisert nesten 6 år siden

Det var ikke politiet eller militæret som beskyttet andre borgere eller offentlige bygninger; det var det terroristens begrensninger som gjorde. Ikke spesielt oppløftende. Dessverre var norske myndigheter preget av en godtroenhet, naivitet, inkompetanse, mangel på adekvat organisering og forvirring som ikke bare er tragikomisk, men altså direkte farlig viser det seg.

Et lite apropos litt på siden: Fra før kjenner vi til at 9.april 1940 var preget av noen lunde samme iboende lammende ukultur hos myndighetene. Og nå altså 22.juli 2011. Ser ikke akkurat frem til neste skremselsdato med ro og trygghet. Det tar jo sjelden lang tid før den gamle kjente sløvhet, nedbygde organisasjoner, godtroenhet og naivitet dominerer.

Svar
Kommentar #2

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

Helikopter. Politiets helikoptermannskaper burde vært innkalt tidligere, konstaterer Oslos politimester Anstein Gjengedal.

Det er helt sikkert. Da ville langt flere liv vært reddet.

Svar
Kommentar #3

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

Ja i etterpåklokskapens navn.

Publisert nesten 6 år siden

For det første innrømmes det av politet at de  ikke var dimensjonert for å takle Utøya=terroren. Derfor ble det avdekket flere svakheter.

Men det viktige blir da om en tar lærdom av det hele, og kan møte eventuelle nye terrorhandlinger på en bedre måte.

Politiet kan ikke klandres for noe de ikke var dimensjonert for, men de må nå sørge for at de blir OPPGRADERT til å møte slike uforutsette handlinger på en bedre måte.

Svar
Kommentar #4

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Når "skyting pågår!"

Publisert nesten 6 år siden
Knut Haug. Gå til den siterte teksten.

Politiet kan ikke klandres for noe de ikke var dimensjonert for,

Det uhygglege er at medan unge menneske vert meia ned,

er det formalitetar som styrer politiet.

"The meanest man I ever saw, always kept inside the law"!

Det fanst båtar, og heimevern i nærleiken?

Eit ambulansefly med ein skyttar, der NRK fotograferte?

Som pasifist er eg sjølvsagt imot å skyta folk til vanleg,

men her vilde det vore ei velgjerning om han vart hindra 

i sitt djevelske opplegg!

I slike høve må vel folk kunna improvisera, og ikkje venta på 

eit stivbeint og byråkratisk system?

Svar
Kommentar #5

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Per Einar Sønnesyn. Gå til den siterte teksten.

Det uhygglege er at medan unge menneske vert meia ned,

er det formalitetar som styrer politiet.

Skremmende uhyggelig!

Svar
Kommentar #6

7 innlegg  815 kommentarer

debattleder har ordet, javel, men

Publisert nesten 6 år siden

denne debatten ble vel ført for ca 3/4 år siden, med de samme konklusjoner som nå politiet omsider har slept føttene sine fram til.

En profeti jeg fikk tilsendt noen få uker tilbake, fra 1999, profeterte denne hendelsen med uhyggelig nøyaktighet (tapen med opptaket kan visstnok forevises). Årsaken til denne massakren var, iflg. profetien, og iflg meg for 3/4 år siden, frafallet i nasjonen, opprøret mot Gud.

Denne irrasjonelle forvirringen og frykten som ble lagt over lokalt og regionalt-politi og beredskapstropper og fikk disse til å virke som en gjeng hodeløse høner, var forårsaket av den tohornede. Han fikk tillatelse av Gud til dette fordi Norge har oppført seg mot Bibelens grunnforutsetninger for velsignelse kontra forbannelse i den grad at anklageren fikk grunn til å anklage. Den tohornede fikk kraft til å si til politiet; "Så langt men ikke lenger, Jeg har tillatelse av Gud til å drepe disse barna/ungdommene så ligg unna til jeg har gjort dette". Her finner vi også årsaken til ABB iskalde og rasjonelle oppførsel. Han var fjernstyrt av den onde, tankelivet var fullstendig inntatt, han ble en robot programmert av den onde.

Nevnte profeti sa også at verken politi, myndigheter, psykologer og psykiatere ville være i stand til å forstå/analysere hendelsen, men Gud ville reise opp Danieler som i likhet med Daniel i babylon, ville være i stand til å tolke denne overnaturlig drevne hendelsen. Dette ville også sette respekt i nasjonen for det overnaturlige. Har så langt ikke sett så mye til det, men det kommer kanskje?

Parelleller finner vi i GT, hvor både Gud og djevelen kan legge frykt og forvirring over fienden. Vi finner den igjen i krigen mellom Israel og araberne, hvor f.eks 200 jøder  skremmer vannet av 2000 velbevæpnet muslimer, som bare rømmer, og legger igjen alt av våpen og utstyr, og hvor Gud på mirakuløs vist redder jøder ut av krigsklemma, med f.eks å skape en vind som blåser bort sand så nedgravde arabiske miner eksponeres så tanksene kan kjøre forbi uten å bli truffet (ref Golanhøyden/God Channel). Gud sier til araberne; "Så langt men ikke lenger".

Og vi finner det igjen i 2 v.krig hvor f.eks tyske piloter ser en svart himmel, en sverm av britiske fly over kanalen når deres egen etteretning sier at et england på "hæla" har mindre enn 300 operative fly igjen for å møte tyske bombere. Nå er det Gud som sier til Hitler, "så langt men ikke lenger". 

Utøya, regjeringsbygget og ABB var en advarsel, et varsko fra himmelen og undergrunnen om den kampen som rår og som til og med vi som kaller oss kristne ikke bryr oss en døyt om, eller skjønner så mye av, for alt er jo bare nåde? 

Kristenlivet er en konsekvensanalyse mellom det gode og det onde, det nekter det naive evangelisk lutherske Norge å ta inn over seg. Her er alt bare "nåde", men Bibelen forteller også grundig om "loven" og "sannheten", og sannheten her er at loven og Moses dømmer oss ut like mye nå som under GT, - når nåden har utspilt sin rolle. 

Svar
Kommentar #7

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Djevelskap frå himmelen?

Publisert nesten 6 år siden
. Gå til den siterte teksten.

Utøya, regjeringsbygget og ABB var en advarsel, et varsko fra himmelen

Det er uhyggeleg når ein mann hevdar at det som hende i regjeringskvartalet

og Utøya var Guds vilje!

Ein profet forkynner Guds vilje.

Då læresveinane vilde kalla eld frå himmelen over ein samaritanlandsby,

tala Jesus strengt til dei!

Svar
Kommentar #8

7 innlegg  815 kommentarer

vel, jeg har ikke kalt ned ild fra Himmelen,

Publisert nesten 6 år siden

du må nok skylde på andre, kanskje du kan la jødene få "skylla", her også :=)

Hva om du brukte litt tid til å lese hele bibelen, uten å trekke fra, uten å legge til, og hva med å lese innlegget slik det står, uten å trekke fra, uten å legge til.

Når ikke nasjonens ulike ledere, politiske og åndelige, ikke vil forholde seg til sannheten, som nåden, altså Jesus kommer med, har Jesus utspilt sin rolle. Da er det bare loven tilbake. Bibelverset ditt er fullstendig uten relevans for saken. Du og dine likesinnede må holde opp med å tillegge Jesus autoritet han selv sier han ikke har.

Jeg prater Guds ord, og jeg er ikke profet, men apostel. Hadde Norge skjønt bakgrunnen for 22/7, og tatt konsekvensen, hadde det aldri blitt noe 22/7.

Svar
Kommentar #9

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2269 kommentarer

Kanskje

Publisert nesten 6 år siden

på tide å få kunnskap om hva politiet faktisk er dimensjonert for?

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
3 minutter siden / 1661 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
20 minutter siden / 454 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1661 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 431 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 544 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 454 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1661 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 454 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 431 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 431 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 454 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 454 visninger
Les flere