Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396    75

Stjernehysteriet

Hysteriet rundt Michelin-guidens stjernedryss når nye høyder i den rike del av verden.

Publisert: 15. mar 2012 / 2352 visninger.

Det er en sensasjon at øko-restauranten Maaemo i Schweigaards gate, det vil si Bjørvika på Oslos østkant, suste rett inn med to stjerner i årets Michelin-guide. «Helt surrealistisk. Helt uventet», slik kommenterer kjøkkensjef Esben Holmboe Bang stjernedrysset. Han fortjener gratulasjoner, som alle som lykkes godt i ærlig arbeid.
Straks Michelin-dommen var kjent, brøt restaurantens telefonnett omtrent sammen. Hit skulle de, alle som kunne tenkes å glede seg over Maaemos niretters sesongmeny til 1.25o kroner, samt drikkemenyen til 1.050. Mye i kjøkkensjefens filosofi gir et sympatisk inntrykk. Han sier at de prøver å ha hjertet med seg i det de gjør. Kombinert med kjærlighet til råvarene og kunnskap om leverandørene, er resultatet i stjerneklassen.
Den danske restauranten Noma, derimot, gikk det verre med. Den fikk også to stjerner, men etter å ha blitt kåret til verdens beste restaurant både i 2010 og 2011, oppleves dette en gedigen nedtur: Den fikk jo ikke tre stjerner!
Jeg husker den morsomme reklamen for en tysk ost – var det vel – for mange år siden. Den skulle være i særklasse fordi den var produsert av «melk fra lykkelige kuer». Nå har det seg slik at jeg for et år eller to siden så et dokumentarprogram fra Noma-kjøkkenet, og maken til ufyselig behandling av kokker og kokkelærlinger, har jeg knapt sett maken til. Jeg fant ut at Noma ikke var noe for meg; jeg ville heller ha «mat fra lykkelige kokker» som ble behandlet godt og med respekt, selv om de stadig ble minnet om den krevende jobben det er å levere kvalitet i toppklasse.
En stor del av det mest kravstore restaurantpublikumet opplever nok dette som utillatelig naivt. Dem om det. Jeg synes fortsatt at hensikten ikke helliger middelet – selv om den er å utløse stjernedryss fra en fransk dekkprodusent.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Hallvard Klingenberg

0 innlegg  173 kommentarer

Hyggelig nyhet

Publisert over 5 år siden

Dette var en utrolig hyggelig nyhet. En restaurant på östkanten i Oslo med to stjerner i årets Michelin-guide.   Vi som har levd en stund, husker dengang Oslo var Europas desidert dårligste restaurantby, og at det var närmest pinlig når man skulle ha med utlendinger på restaurant. Bagatelle har värt et fantastisk sted i mange år, men at Oslo skulle få en slik positiv utvikling, er närmest ufattelig, men selvsagt svärt gledelig..

Svar
Kommentar #2

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Stjerner

Publisert over 5 år siden

Forholder meg til mitt hjemlige kjøkken jeg da, og her finnes overhode ingen stjernetåke. Jeg velger akkurat så mange stjerner jeg vil ha til en hver tid, eller til hvilket som helst måltid...

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Nå har vi det gående...
7 minutter siden / 37 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
8 minutter siden / 394 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Polariseringens pris
8 minutter siden / 394 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Eit svarestrev i Larsens lesarbrev
13 minutter siden / 1061 visninger
Øivind Bergh kommenterte på
Å praktisere egne formaninger
15 minutter siden / 480 visninger
Johan Velten kommenterte på
Eit svarestrev i Larsens lesarbrev
37 minutter siden / 1061 visninger
Oddvar Moi kommenterte på
Hvetekornets lov
rundt 1 time siden / 477 visninger
Arne Kristiansen kommenterte på
Hvetekornets lov
rundt 1 time siden / 477 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 1 time siden / 394 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Polariseringens pris
rundt 2 timer siden / 394 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Enslige asylbarn må ikke sendes ut av Norge
rundt 3 timer siden / 670 visninger
Les flere