Terje Tønnessen

136    508

Javel...så er alt i kristendommen bare myter og legender?

Skapelsesberetninger, adam & eva, syndefall, Noas ark, syndflod, folketelling under keiser Augustus, fødested, unnfangelsesmåte etc betyr ikke noe. Neivel! Så hva betyr noe?

Publisert: 14. mar 2012 / 3422 visninger.

Er kristendommen bare retorikk, myter, legender?

Er det kultiske, rituelle seremoniellet i ortodoks, katolsk, protestantisk sammenheng bare uttrykk for menneskets behov for sosialt fellesskap, estetikk, religionsgenets tilfredsstillelse, primitiv psykologi? Er kristentroen bare en samling av metafysiske forestillinger man finner i de fleste religioner? 

Det er grunn til å spørre

For nå har historsk-kritisk forskning og teologi herjet så lenge med bibeltekstene at det ikke er mye igjen å tro på. Hva er historisk sant? Hva er oppspinn? Konstruksjoner?  Fiksjon?

Noen velger den letteste løsningen:

Man tror på eksistensen av (en) Gud - men ikke eksistensen av satan, man tror på en slags himmel - men ikke på et helvete, man relativiserer etikken så den blir så fleksibel at den minner om alminnelig kjærlighetspatos...

Noen gir inntrykk av å være veldig vitenskapelig oppdatert og sier at uansett hva de ulike vitenskaper finner ut, rokker det ikke ved kristentroens sannhet..

Neivel!?

Jeg har i et etterhvert langt liv prøvd å sette meg litt inn i biologi, evolusjonsbiologi, nevrobiologi, psykologi, geologi, zoologi, astronomi, astrofysikk, kosmologi - jeg har lest sekulære og ateistiske vitenskapelige framstillinger så det holder. Det kan godt være at universet (eller universene?) er ca 14 milliarder år gammelt (gamle) og at vårt solsystem er ca 4, 6 milliarder år - tall er ikke så viktige -  jeg er neppe biblisist eller fundamentalist og er vel neppe heller blant de som tror på dominoeffekten i betydningen av at hvis historisiteten i en enkeltstående fortelling faller, så faller alle de andre automatisk - f.eks i GT

Jeg er likevel urolig

For nå går det på dypt vann: Hva blir egentlig stående igjen?

Noen sier: Ja, men så lenge jeg tror på den korsfestede og oppståtte Jesus Kristus - så har jeg da det viktigste?

Mon det?

Den korsfestede...altså et menneskeoffer - er et kjent mytologisk begrep og en gammel praksis i flere primitive religioner: Mennesker og dyr er blitt ofret til (av)gudene i hele menneskehetens historie

Og oppstandelsen...paralleller fins i religionsmytenes legendariske verden...at et biologisk fysisk kroppslig under intellektuelt og rasjonelt er lettere å godta enn at Jesus gikk på vannet - begriper jeg faktisk ikke...

Det går mot PÅSKE:

På LANGFREDAG...er det bare en legendarisk myte med religionshistoriske paralleller vi tilber?

PÅSKEMORGEN...er det bare fromme innbilninger og luftige vårlige drømmer med enkle psykologiske forklaringer bak vi synger så jublende om?

Eller er det sant?

På et nivå som ingen vitenskaper er i nærheten av å kunne gripe?

Jeg tror på Jesus Kristus. På ALT Han har sagt og gjort. Jeg har ikke noe behov for og er ikke i den posisjon at jeg har rett til å droppe det som er kontroversielt - i 2012

Så får det bære eller briste:

Holder ikke Kristus - holder ingenting

Holder Kristus - holder alt 

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #51

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Akkurat...

Publisert nesten 6 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

"i ydmykhet men med stor kraft" er eit uttrykk med store motsetningar. Mange, ja eg vil påstå fleirtalet av dei som trur er slett ikkje audmjuke overfor sine medmenneskje som trur anleis. Det ligg nemleg i den kristne trua at den som trur annleis enn ein sjølv, skal ende i Helvete. Det er ikkje audmjukt, men hovmod! Og det hovmodet har ført til mykje elende.

..like sant som det er meget godt sagt!

Svar
Kommentar #52

Terje Tønnessen

136 innlegg  508 kommentarer

Ydmykhet

Publisert nesten 6 år siden

Jeg registrerer at Elias Per Vågnes, som tidligere i denne tråden sier at Bibelen ikke har svaret, at den er full av fabler, at Jesu korsdød er et absurd svar - også mener jeg i mitt siste innlegg fører fariseerens tale...

da er dialogen opphørt - for godt -

- jeg har ikke noe mer å si -

men mange av oss gjør oss våre refleksjoner over at enkelte som ikke legger skjul på at de har et bevisst ikke-kristent livssyn så til de grader er aktive på nettdebatten til en tross alt kristen dagsavis... 

 

Svar
Kommentar #53

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12626 kommentarer

Disse har forvillet seg

Publisert nesten 6 år siden

Boken om Adams ætt har like stor gyldighet i dag som da den ble skrevet ned av de som var øyenvitner til hendelsene, og tjenere for Ordet. 2.Tim.3.16 sier at hver bok i Skriften er innblåst av Gud, nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning og oppdragelse til å gjøre det som er rettferdig. Hvis hver bok i Skriften er anbefalt til opplæring, tilrettevisning og veiledning, er det ikke akkurat på sin plass å hevde at det er NT som er basis og fasit for en kristen opplæring?

Gal.6.6-7 sier at den som får opplæring av Ordet, skal dele alt godt med sin lærer og ikke fare vill, for Gud lar seg ikke spotte, det som et menneske sår skal det også høste.

Jesus sa: Fordi jeg forteller dere sannheten tror dere meg ikke. (Joh.8.45)

Vantro og dom

Enda han hadde gjort så mange tegn for øynene på dem, trodde de ikke på ham. For dette ordet av profeten Jesaja skulle bli oppfylt: Herre, hvem trodde vårt budskap, hvem ble Herrens arm åpenbart for? Derfor kunne de ikke tro, for Jesaja har også sagt: Han har blindet deres øyne, og forherdet deres hjerte, for at de ikke skal se med øynene og forstå med hjertet og vende om så jeg får helbrede dem. Dette sa Jesaja fordi han så Jesu herlighet og talte om ham. Likevel var det mange som trodde på ham, også av rådsherrene. Men på grunn av fariseerne bekjente de det ikke, så de ikke skulle bli utstøtt av synagogen. De ville heller ha ære fra mennesker enn ære fra Gud.

 Men Jesus ropte ut: «Den som tror på meg, tror ikke på meg, men på ham som har sendt meg. Og den som ser meg, ser ham som har sendt meg. Som lys er jeg kommet til verden, for at ingen som tror på meg, skal bli i mørket. Den som hører mine ord og ikke holder fast på dem, dømmer ikke jeg. For jeg er ikke kommet for å dømme verden, men for å frelse verden. Den som avviser meg og ikke tar imot mine ord, har likevel en dommer: Det ordet jeg har talt, skal dømme ham på den siste dag. For jeg har ikke talt ut fra meg selv, men Far som har sendt meg, har gitt meg befaling om hva jeg skal si og tale. Og jeg vet at hans befaling er evig liv. Det jeg sier, det sier jeg slik Far har sagt meg det.»

Fastheten mot vranglæren fortoner seg slik:

Dette skal du minne om, og for Guds ansikt skal du pålegge dem å unngå ordkrig. Det tjener ikke til noe og virker ødeleggende på dem som hører på.  Sett alt inn på å stå din prøve overfor Gud! Vær en arbeider som ikke har noe å skamme seg over, men som legger fram sannhetens ord på rett måte. Vend ryggen til det ugudelige og tomme snakket. For de som taler slik, går bare lenger og lenger i ugudelighet, og deres ord vil spre seg som koldbrann. Blant dem er Hymeneos og Filetos, som har forvillet seg bort fra sannheten. For de sier at oppstandelsen allerede har skjedd, og de bryter ned troen hos folk. Men Guds grunnvoll står fast, og den har et segl med denne innskriften: « Herren kjenner sine», og: « Hver den som bekjenner Herrens navn, må vende seg bort fra urett».

Hymeneos er dessverre en mytologisk gresk gud for ekteskapelige sermonier (verdslig) og Filetos (Philetus) betyr ”elskede” som en kjetter og disippel av Hymenos

http://ropdetut.webs.com/densunnelre.htm

Svar
Kommentar #54

Rune Holt

8 innlegg  10547 kommentarer

Hvordan i all verden

Publisert nesten 6 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Jeg har lest koranen 4 ganger fra perm til perm - og jeg er uendelig takknemlig for at det er i Evangeliet / Det nye testamentet jeg finner det jeg søker...nåde, tilgivelse, frelse, håp, framtid...

Har Elias fått denne sammenligningen fra Terje til å bli "fariseerisk tale"  ???

Jeg lurer på det samme som Terje...Har VD blitt en arena der ateister ser det som sin oppgave å hetse kristen tro ??

Altså i den "kristne"avisen Vårt Land.

Svar
Kommentar #55

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Karma

Publisert nesten 6 år siden

IfølgeBibelen skal man høste som man sår..... Dette er karma-tanken i et nøtteskall.

Dessverre må jeg si at dersom du tror på Bibelen, tror du også på karma.

Jeger kristen, i den forstand at jeg tror på det sanne budskapet fra Jesus.

Det lyder slik:

 

-Du skal elske din Gud og din neste som deg selv.

-Du skal tilgi dine fiender og gjøre godt mot den som gjør vondt mot deg.

 

Den som tror alle andre troende skal lide evig i helvete, tror ikke på disse meget entydige Jesus-ord, spør du meg.

Men jeg husker godt hva fariseerne sa....-Takk Gud, for at jeg er uten synd....Mange kristne innbiller seg at de følger Jesu' eksempel, men de følger i virkeligheten fariseernes eksempel, ved å tro de er de eneste utvalgte, retthaverske og opphøyde.

Den som vil følge Jesus, må være som den minste av de minste, en av dem som setter seg selv bakerst, en av dem som ikke føler at han er hevet over andre i sin rett-tro.

Jeg stiller meg gjerne bak både muslimer, ikke-troende og kjettere, dersom de ellers gjor godt mot sine medmenesker. Den ekte ydmyke trenger ikke slå seg på brystet og briske seg med sin rett-troenhet.

Å være kristen er ikke å sette seg selv høyest og utbasunere for Gud og verden at man selv har den eneste rette tro!

Det var det fariseerne som gjorde!

De første skal bli de siste! Det er også karma.

Mvh Sverre Avnskog

 

 

Svar
Kommentar #56

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Terje Tønnessen. Gå til den siterte teksten.

men mange av oss gjør oss våre refleksjoner over at enkelte som

Ønsker du deg et eget ekkokammer, Tønnesen?

Det kan vi nok ikke hjelpe deg med. Prøv med ekte argumenter, det pleier å hjelpe... ;)

Svar
Kommentar #57

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Hets og Vårt Land

Publisert nesten 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Jeg lurer på det samme som Terje...Har VD blitt en arena der ateister ser det som sin oppgave å hetse kristen tro ??

Altså i den "kristne"avisen Vårt Land.

Det er den kristne avisen Vårt Land som drifter Verdidebatt og har det redaksjonelle ansvaret for Verdidebatt. Verdidebatt er derimot ikke Vårt Lands egne debattsider for avisen Vårt Land, siden de også mottar støtte fra organisasjonen Fritt Ord.

Og jeg mistenker at Fritt Ord står for sin tittel.

Jeg forsvarer ikke med det hetsing av andre personer, men påpeker at det ser ut til å være noe videre rammer for hva man kan si her enn hva mange konservative kristne liker. Om man føler noe blir for ille, så er det bare å trykke på "Upassende"-knappen og begrunne sitt syn til moderator.

Svar
Kommentar #58

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

VD er ein møteplass for debabatt om verdiar

Publisert nesten 6 år siden
Terje Tønnessen. Gå til den siterte teksten.

Jeg registrerer at Elias Per Vågnes, som tidligere i denne tråden sier at Bibelen ikke har svaret, at den er full av fabler, at Jesu korsdød er et absurd svar - også mener jeg i mitt siste innlegg

ikkje eit møtelokale for pinserørsla. Terje Tønnesen sitt grunnsyn synes å vere at den som ikkje trur på forteljingane i Bibelen, eller rettare sagt TT si vurdering av Bibelen sitt innhald, manglar verdiar. Eg må tilstå at eg har vanskeleg for å få auge på Tønnessen si audmjuke side. For meg er han farisear av grunnhaldning. Etter det eg kan sjå har han berre respekt for si eiga tru. Er det anna enn hovmod? Kva diskurerer ein i så fall?

Kan hende oppfattar eg TT feil, men for meg synes det som om han meiner at agnostikarar, ateistar, muslimar, buddistar osv. er grupper som ikkje fortener tale- og meiningsrett i verdispørmål. Kar ein finn audmjukheit i slik haldning er meir enn eg maktar å få auge på med mitt mikroskop.

Tankane mine gjeng attende til ei hending ein søndag i København midt på 60-talet, som fann stad på sjømannskyrkja dit eg hadde søkt i hovudsak for å lese Sunnmørsposten. Kyrkja var full av fastbuande og tilreisande nordmenn. Sjølv om sjømannskyrkja ikkje krev noko attende for sin innsats for dei som søkjer dit, såg eg det slik at det var god folkeskikk å delta i gudstenesta.

Det var midt i sommerferien og av dei tilreisande var der heile fire prestar, og sjømannspresten hadde overlete heidersplassen på talarstolen til ein domprost frå Trøndelag. Emnet for preika var forteljinga om tollaren og farisæren. Eg sat på bakarste benk og på alle vis kjende eg meg som tollaren.

Domprosten åpna med dei vanlege frasane som høyrer med i preiker over dette emnet. Han tok kraftig avstand frå dei som trudde at dei var betre enn andre som fylgje av stand og tru, men så slo han brått kontra ved å kome med fylgjande utsegn: Sjå kor Gud elskar oss kristne. Sjå kva velstand og makt han har gitt oss!

Det er ikkje mi erfaring at pengar og makt er fylgje av audmjuk kristendom. Eg vil hevde tvert i mot. TT minner meg sterkt om denne domprosten. Kva med å sjå seg sjølv i spegelen?

Svar
Kommentar #59

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Terje Tønnesen: "Jeg tror på Jesus Kristus.

På ALT Han har sagt og gjort."

"man tror på en slags himmel - men ikke på et helvete,”

Nei,me trur ikkje PÅ helvete!

For det første er "helvete" eit ord frå den norrøne gudelæra.

" Hel "er gudinna, "viti" tyder straff.

Etter det eg har lært av gresk grammatikk tyder

"pasa scriptos theopniustos" kvart gudinspirert skrift.

"Pasa he scriptos" tyder heile skrifti, men det står ikkje!

Og det er tydeleg at kvar av evangelistane har sin eigen stil,

noko ulike kjelder, og ulike miljø dei skriv til.

Difor vert det ei viss vurdering som må til!

Svar
Kommentar #60

Ingar Eriksen

4 innlegg  245 kommentarer

Pinserøyrsla?

Publisert nesten 6 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

ikkje eit møtelokale for pinserørsla. Terje Tønnesen sitt grunnsyn synes å vere at den som ikkje trur på forteljingane i Bibelen, eller rettare sagt TT si vurdering av Bibelen sitt innhald, manglar verdiar.

Elias, du får ha meg undskyldt, men nå henger ikke jeg helt med her....

For det første er det ingen ting i Terje sin profil som tilsier at han på noen måte er medlem av pinsebevegelsen, for det andre er det slik å forstå at f. eks. pinsevenner ikke burde få utveksle tanker og meninger på VD, fordi dette forumet utelukkende skal debattere verdier innenfor en bestemt ramme? For det tredje: Hvordan i all verden kan du ut fra det som har blitt skrevet på denne tråden antyde at Terje kan mene at ikke-troende mangler verdier??!!

Med utgangspunkt i Terje`s kommentar #49 leser jeg en engasjert blogger som uttrykker sin uforbeholdne tro på Jesus Kristus, og lister opp en mengde andre trosretninger han ikke tror på. Er det slik å forstå at slike synspunkt faller utenfor den rammen av verdier som bør diskuteres på VD? Eller var skrivestilen til Terje et øyeblikk litt for "karismatisk" siden du blandet inn pinsebevegelsen i dette?

Jeg bare spør, for her henger jeg ikke med....

Svar
Kommentar #61

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Javel,

Publisert nesten 6 år siden
Ingar Eriksen. Gå til den siterte teksten.

Jeg bare spør, for her henger jeg ikke med....

Terje skriv:

men mange av oss gjør oss våre refleksjoner over at enkelte som ikke legger skjul på at de har et bevisst ikke-kristent livssyn så til de grader er aktive på nettdebatten til en tross alt kristen dagsavis...

Terje sitt tema var audmjukheit. Men det som skin igjennom er at han ser på seg sjølv som gjennom si tru å vere heva over alle agnostikarar og ikkjetruande. Med ikkjetruande som ikkje når opp av avgrunnen synes vere alle som ikkje deler hans tru.

Sitat: leser jeg en engasjert blogger som uttrykker sin uforbeholdne tro på Jesus Kristus

Spørsmål: Kva for Jesus Kristus? Jesus er ein historisk person, og som slik tilhøyrer han alle. Truande som ikkje truande. Terje har sin eigen spesialvariant, og den gjer Terje til ein heilt opphøga person, slik eg les han. Og så klagar han over at det på VD er deltakarar som set spørsmålsteikn med den gudeverda han ber på inne i skolten sin.

Eg vaks opp i eit samfunn der den religiøse tvangstrøya var hardt stramma. Og religiøse samfunn som takka sin gud fordi dei ikkje var som "bærmen" utafor fellessskapet: Ranglærarar, fritenkjarar og alle andre som sette eit spørsmålsteikn ved det dei hevda var sanning. Det var eit samfunn der farisæarar rådde og dei kvidde seg ikkje for å døme sine medmenneske til helvete på paranoid vis. For det var då sant!

Eg veit ikkje om Terje tilhøyrer pinserørsla, men ut i frå det han skriv så venter han at for å få lov til å delta her i denne debatten, så må ein i det minste underkaste seg hans syn på Jesus Kristus. Slik einsretting finn ein vel i forsamlinga på møter i pinserørsla.

Men mi tolkning av det Terje skriv, er at han tilhøyrer farisæar-rørsla.

Mi erfaring med religion er at en fungerar omlag som alkohol. I passande dosar kan han for mange vere ei velsigning. Det gjeld både den religiøse og for hans medmenneske. Fenomenet farisæar dukkar opp i eit menneske på same viset som etter for mykje inntak av alkohol. Religiøs skråsikkerheit finn ein hjå menneske som har tapt fotfeste i verkelegheita, og difor skryt av si fullkomne tru. På meg verker Terje som ein slik skrytepave.

Svar
Kommentar #62

Ingar Eriksen

4 innlegg  245 kommentarer

Tro på Jesus som "spesialvariant"

Publisert nesten 6 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Spørsmål: Kva for Jesus Kristus? Jesus er ein historisk person, og som slik tilhøyrer han alle. Truande som ikkje truande. Terje har sin eigen spesialvariant, og den gjer Terje til ein heilt opphøga person, slik eg les han.

Elias,

jeg undres, er det lenge siden du har satt dine bein i en kirke, bedehus eller pinseforsamling? Og sliter du fortsatt med ettervirkningen av en «religiøs tvangstrøye» du muligens ble utsatt for på 50-60 tallet? Jeg kan ikke svare for hva du opplevde på ditt hjemsted i din oppvekst, men ærlig talt så synes jeg heller ikke det er relevant som bakgrunn for den verbale behandlingen du har gitt Terje i denne tråden.

Ref. sitatet over. Jeg kan ikke lese at Terje har noe mer «spesialvariant» av sin tro på Jesus som sin frelser enn det jeg ser tusenvis av andre nordmenn har, meg inkludert, og millioner av andre verden over. Denne «spesialvarianten» inkluderer at man har et personlig forhold til Jesus, og ikke bare ser på han som en historisk person som levde for 2000 år siden – for deretter å dø og bli borte som alle andre. Skal du kritisere Terje for å ha en slik «gudeverden i skolten sin» burde du i rettferdighetens navn også tatt med meg + et stort antall andre bloggere her på VD og tusenvis av andre nordmenn!

Du beskylder Terje for å tilhøre farisæar-røysla. Jeg er ikke helt sikker på hvor denne «røysla» har hovedkontor i Norge eller hvem som er generalsekretær, men du kan umulig ha sjekket opp hva en fariseer er før du skrev dette! En fariseer var en jødisk skriftlærd som la vekt på Loven, bud og regler. Jesus refset dem som hyklere som forkynte for andre det de ikke engang klarte å leve etter selv. Hvor i all verden finner du at Terje har hevet seg og sin livsførsel over andre??!! Jeg ser at du har problemer med «religiøs skråsikkerheit» som du selv skriver, hvis du mener at det er det samme som å ha en fast tro så får du heller mene det, men det er altså ikke det samme som å være en fariseer!

Elias, vil du ha respekt for ditt agnostiske synspunkt her på VD bør du holde deg til argumentene for det (du argumenterer helt greit i andre tråder), det overbeviser derimot ingen å velte av seg all slags eder og galle overfor de som står frem med en personlig og engasjert tro på Jesus som Guds sønn, det skaper bare dårlig debattklima!

Svar
Kommentar #63

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Eg venter ikkje respekt

Publisert nesten 6 år siden
Ingar Eriksen. Gå til den siterte teksten.

Elias, vil du ha respekt for ditt agnostiske synspunkt her på VD

eg har høve til å uttrykke mine meiningar, og dei står eg ved. Eg meiner a dei som tek på seg oppgåve som religiøse leiarar, må gå stilt i dørene. Historia viser oss at religion er like verdsleg som politikk.

Svar
Kommentar #64

Ingar Eriksen

4 innlegg  245 kommentarer

Helt på linje her!

Publisert nesten 6 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Historia viser oss at religion er like verdsleg som politikk.

...og det er noe helt annet enn en frimodig Kristus-ytring!

Svar
Kommentar #65

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Enig med Elias i mye!

Publisert nesten 6 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

eg har høve til å uttrykke mine meiningar, og dei står eg ved. Eg meiner a dei som tek på seg oppgåve som religiøse leiarar, må gå stilt i dørene. Historia viser oss at religion er like verdsleg som politikk.

Jeg kan med min beste vilje ikke se at Elias Vågnes har ytret seg på en måte som hindrer debatt.

Personlig har jeg debattert her på verdidebatt bare noen få uker, og har allerede fått mitt pass grundig påskrevet. I følge flere kristne er alt jeg står for løgnaktig og ondt, og mine meninger er inspirert av onde og demoniske åndskrefter.

Jeg er selvsagt på vei mot fortapelsen, må vite, og det verste er at jeg inspirerer andre også med min onde tro, som stammer fra onde krefter.

Jeg taler kjærlighet og toleranse, men det er i seg selv meget mistenkelig, i følge de rett-troende kristne, for onde makter skjuler seg ofte bak overdreven toleranse og kjærlighet. Kjærlighet er dessuten barnslig og naivt, får jeg høre.

Det er ikke grenser for hva enkelte kristne mener seg berettiget til å mene og uttrykke om andres tro.

I forhold til det man opplever fra kristenhold, er det som et uskyldig lite pust i en storm når Elias Vågenes sammenligner den retthaverske holdningen enkelte kristne legger for dagen med farieseerne.

Jeg ser forresten at enkelte kristne mener at de nærmest blir forfulgt her på VD. Det er nesten til å le av. Hva er det man egentlig mener? Skal kristne ha rett til å dømme annerledes troende til evige pinsler i helvete, mens de fordømte synderne ikke skal ha rett til å ytre noe til sitt forsvar?

Den kristne rett-troenheten og dømmesyken har i århundrer nærmest hatt monopol på den religiøse offentligheten i Norge. Dette monopolet har falt til jorden, og mennesker som også er troende, men som tolker Jesu' budskap på en annen måte, begynner å kreve sin rett til å bli hørt i offentligheten. Dette er visst mer enn enkelte kristne er i stand til å takle.

Ingen har monopol på Jesus, som Elias ganske riktig har påpekt. Jeg tror også på Jesus, men når jeg studerer hans utsagn i Bibelen, så finner jeg flest utsagn som handler om kjærlighet og barmhjertighet, om å tilgi sine fiender, gjøre godt mot dem som gjør vondt mot deg, snu det andre kinn til, gjøre barmhjertige og kjærlige gjerninger mot sine medmennesker osv. Denne Jesus elsker jeg, og følger jeg.

Andre kristne har tydeligvis bare funnet skriftsteder i Bibelen som handler om krav til rett-troenhet, helvetes lidelser, Guds vrede og tilintetgjørelse av mennesker, jordens undergang, helvetes pinsler osv.

Jeg er en Jesus-troende, og alle vi som finner høye etiske idealer, nestekjærlighet og toleranse i Bibelen, vi har selvsagt også rett til å ytre oss.

Selv om vi hele tiden får høre at alt vi hevder er løgner, vi er på vei mot fortapelsen, og vi er  inspirert av onde, demoniske krefter osv osv. Ikke det at jeg tar meg særlig nær av det. Jeg synes heller synd på troende som bruker sin tro til å heve seg selv over andre, og tråkke ned dem som tror annerledes....akkurat som fariseerne!

Stå på Elias Per Vågenes! Du har min fulle sympati!

Mvh Sverre Avnskog

 

Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 71 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 75 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 266 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 3 timer siden / 71 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 5 timer siden / 92 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 6 timer siden / 75 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 7 timer siden / 80 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 10 timer siden / 266 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 112 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 19 timer siden / 334 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
11 minutter siden / 2171 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 1 time siden / 209 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 1 time siden / 2171 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 390 visninger
Tor Albertsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 2 timer siden / 1080 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Vantro.
rundt 2 timer siden / 1215 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 3 timer siden / 1080 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
"Rett" til å dø?
rundt 3 timer siden / 515 visninger
Oddvar Tveito kommenterte på
Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!
rundt 3 timer siden / 1996 visninger
Hege Anita Aarvold Flottorp kommenterte på
Drikkeukulturen
rundt 3 timer siden / 334 visninger
Les flere