Verdidebatt

Jesus med munnkurv i kirke og søndagsskole?

Vi trenger søndagsskolelærere, pastorer, forsamlingsledere, prester og biskoper som frimodig kan stå for samme bibelsyn som Jesus.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 1979 var jeg på de evangeliske kirkedagene i Nürnberg. Der var det sånn omtrent 5000 tilstede på en utendørsgudstjeneste for barn der prekenteksten var om Jesus som metter 5000. Predikanten forklarte hvordan folk manglet mat, og at en gutt kom med nistepakka si til Jesus, og så ble folk rundt Jesus så inspirert av dette at de kjente etter i lommene sine og hentet opp de små nistepakkene som mange av dem hadde med seg. Så delte de, og ble mette. Moralen var: del det du har med andre, så går det bra. Fra scenen ble det så delt ut store mengder kjeks som ble fordelt til alle på gudstjenesten. Slik løste disse tyskerne "problemet" om Jesu brødunder. Og barna som ikke ville ha problem med å tro at Jesus kunne gjøre 5 brød til en hel masse mat, fikk nå undergravet sin tro på Jesu makt å gjøre under.

Om Vårt Land gjengir filosofen Syse og biskop Nordhaug rett tar de tar avstand fra Jesu eget bibelsyn når de fornekter bibelens fortelling om Noah som historisk. Jesus tar hendelsen om Noah som en historisk hendelse. "Og som det var i Noahs dager, slik skal det også være i Menneskesønnens dager.De spiste og drakk, giftet seg og ble giftet bort, helt til den dagen Noah gikk inn i arken. Så kom storflommen og gjorde ende på dem alle." Luk 16:26-27

I følge Jesus var også Jona en historisk person som virkelig var 3 dager inni en fisk: "En ond og utro slekt krever tegn, men den skal ikke få noe annet tegn enn Jona-tegnet. For slik profeten Jona var i buken på den store fisken i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter.Folk fra Ninive skal stå fram i dommen sammen med denne slekten og dømme den. For de vendte om da Jona forkynte sitt budskap – og her er mer enn Jona!" Matt 12:39-41.

Dette er tre måter å forklare den tilsynelatende motsetning mellom bibelen og dagens naturvitenskap: 1) Naturvitenskapen har rett og bibelen har feil. 2) Bibelen har rett og naturvitenskapen har feil. 3) Bibelen har rett og den spenning vi ser i forhold til naturvitenskapen har ennå ikke fått sin løsning. Dette siste er den posisjon som tar bibelens eget bibelsyn på alvor og er ærlig i forhold til det naturvitenskapen mener seg å vite i dag.

Det er mer enn noen gang behov for å fastholder de under og fortellinger som bibelen selv presenterer som historiske. Våre læremestere å forstå GT rett er Jesus og hans apostler. Tar de Noah og Jona som historiske personer, og historien om dem som historiske, så er det det som er klassisk bibelsk kristendom.

Vi trenger pastoropplæring med dette bibelsyn så vi kan få pastorer/prester/forsamlingsledere og biskoper som på nytt med frimodighet kan preke og undervise dette.
Vi trenger menigheter og kirker som står for dette bibelsynet,
med søndagsskoler som frimodig underviser dette til våre barn.

Torkild Masvie

Pastor Messiaskirken Oslo/Bergen
Lærer på Ad-Fontes pastorutdanning

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt