Verdidebatt

Tvangsbehandling i psykiatrien

Mental Helse mener at de eneste kriteriene for å bruke tvangstiltak er om den enkelte har manglende samtykkekompetanse, eller er til fare for seg selv eller andre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mental Helse er opptatt av å bidra til et tryggere samfunn som bedre ivaretar mennesker – basert på likeverd, åpenhet og respekt. Arbeidet for menneskeverd og rettssikkerhet for de mest utsatte gruppene i samfunnet, er et bærende prinsipp for virksomheten i Mental Helse. Bruken av tvang har derfor vært et aspekt av det psykiske helsevernet som er grundig gjennomgått og debattert i og utenfor organisasjonen.


Tvang ut fra funksjonsnivå
Tvangsbehandling er et alvorlig inngrep i livet til de som berøres. Noen brukere ønsker å bli tvangsbehandlet når de er alvorlig syke. Dette må vi respektere. Andre opplever tvangsbehandling er veldig krenkende. Det må vi også ta på alvor. Disse to ulike opplevelsene av tvangsbehandling betyr at vi må skjerpe regelverket slik at færre blir utsatt for uriktig tvang, samtidig som at vi må åpne for at de som ønsker tvangsbehandling i gitte situasjoner kan gi en forhåndserklæring (psykiatrisk testamente) om dette. Det bør stilles krav om at virksomheter som gjennomfører tvangsvedtak skal være ISO-sertifisert – for å styrke rettssikkerheten til brukerne.

Mental Helse mener at de eneste kriteriene for å bruke tvangstiltak er om den enkelte har manglende samtykkekompetanse, eller er til fare for seg selv eller andre. I motsetning til dagens lov om psykisk helsevern mener Mental Helse at det å ha en diagnose (sinnslidelse) ikke skal være grunnlag for bruk av tvang, men at tvangsbehandling må sees i forhold til funksjonsnivået.

Omfanget av tvang
I 2009 var det 7203 tvangsinnleggelser i psykiatrien, dette representerer kun en liten del av den totale bruk av tvang. Tvangsbruk omfatter mye mer enn ufrivillige innleggelser. Uansett om dette utgjør en "relativt liten gruppe" eller ikke, så er vårt ståsted at et overgrep, er et overgrep for mye.

En stor del av tvangsbehandlingen er tvangsmedisinering av mennesker som ikke bor på noen institusjon (tvang uten døgn). Psykoser og andre alvorlige tilstander kan også behandles uten medisiner, men dette er lite utprøvd, samt at det er alt for lite resurser i psykiatrien til å kunne tilby en slik behandling. Mange har også liten nytte av antipsykotiske legemidler.

Forskning på alternativ behandling
Medisiner kan aldri fjerne psykiske helseplager, men de kan dempe symptomene. Noen ganger tys det til medikamenter uten att andre behandlingstiltak er vurdert. Ofte brukes det sterke preparater som har en rekke uheldige bivirkninger for de menneskene som ikke har muligheten til å velge bort denne behandlingsformen. Dette påfører brukerne i mange tilfeller uopprettelige skader.

Derfor mener jeg i motsetning til Brit Haver at Kjetil Lund har et viktig poeng når han ønsker forskning på alternative behandlingsformer. En slik forskning forutsetter selvfølgelig både informert samtykke og beslutningskompetanse fra undersøkelsespersonene. Om det er etisk forsvarlig å prøve ut medisiner på mennesker kan jeg ikke begripe at det er uetisk å forsøke medisinfrie behandlingsformer.

Likhet for loven
Vi kan ikke underslå at de siste 160 års lovgivning har åpnet for at mange mennesker har blitt utsatt for uopprettelig feilbehandling i form av lobotomi, kastrering, unødvendig frihetsberøvelse og andre krenkelser som har forringet livskvaliteten, og indirekte eller direkte medført dødsfall. Psykisk helsevern anno 2011 har kommet mye lenger, men enda er det preget av unødvendig bruk av tvang, og etter Mental Helses oppfattning for stort fokus på diagnostisering og medisinering. Diskriminering og stigmatisering på grunn psykisk lidelse er fremdeles et alvorlig rettsikkerhetsproblem.

Mental Helse arbeider for å fjerne "Lov om psykisk helsevern", fordi vi mener det er diskriminerende å ha en egen lov for mennesker med psykiske helseplager. Vår grunnverdi er at alle skal ha rett til behandling etter behov – uavhengig av om de kvalifiserer til en diagnose. En særlov som åpner for at en gruppe kan behandles annerledes enn resten av befolkningen er diskriminerende. Mental Helse mener at all behandling i spesialisthelsetjenesten skal lovfestes i "Lov om spesialisthelsetjenesten og Lov om Pasientrettigheter".

Retten til egne verdivalg
Det er i vårt mangfoldige samfunns interesse at mennesker i størst mulig grad selv får definere når de ønsker å motta hjelp fra det offentlige. Når slik hjelp ønskes er det viktig at velferdstjenestene våre er så mangfoldige og ressurssterke at den enkelte selv får velge behandlingsform. Den psykiske helsetjenesten må i større grad implementere det tankegodset fra samhandlingsreformen som fremhever mestring fremfor plastring. Mer ressurser til forebygging, habilitering og rehabilitering av tvangsutsatte grupper vil redusere tvangsbruken, øke livskvaliteten og redusere bruken av akuttpsykiatrien.

* Om du ønsker å lese flere innlegg av meg kan du besøke min blogg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt