Verdidebatt

En lampe -

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

.. er verdiløs uten tilførsel av energi.
Lampen i seg selv er selvsagt mulig å verdsette av andre lamper, de vil foreta en sammenligning ut fra egen oppfatning av verdier og slik opphøye (motvillig) eller nedvurdere (gladelig) den aktuelle lampen.

Først når lampen blir tilkoblet og tilført energi vil den ha verdi for eieren, men det vil selvsagt være pga dens nye funksjon og ikke dens materielle form -den opplyser og verden ser totalt annerledes ut. Det finurlige er at lampen også vil se seg selv i sitt lys, energien smelter lampen og lyset til en enhet slik at alt blir korrigert (opplyst), mørket som før tilkoblingen var virkeligheten er nå «en tidligere sannhet» endret til et falskt og forvrengt bilde sett fra dens tidligere uopplyste tilstand. De lampenes som enda ikke mottar kraft vil enten avsky lyset fra den opplysende lampen -lyset er avslørende og derfor uønsket når strålen kommer utenfra- eller oppsøke det, dette er de som misliker sin mørklagte tilstand, de vil søke lyset for om mulig oppnå tilkobling til den bakenforliggende energien slik at livet blir opplyst og derav nytt.

1. De lampene som enda ikke mottar kraft evner ikke å se hverken den lysende lampens nye egenskaper el. lysets fantastiske effekt på omgivelsene, noen oppfatter opplysningen som en alternativ forfalskning til virkeligheten sin og, for om mulig, befeste sin formørkete tilstand, forsøke å slukke el. i beste fall utestenge lyset.
2. De som erfarer sitt mørke som mørkhet åpner seg for en alternativ måte å eksistere på og gjør hva som helst for å oppnå energiens egenskaper og dèt ved å forene seg med noe som en ikke riktig vet hva er, forstår eller har kontroll på, men synes forlokkende pga. lysets tilfredsstillende effekt.

Den ene som nyter sitt mørke og opplever det lyst nok vil selvsagt ikke ha et ønske om kraft, mens derimot den andre som fortviler i sitt mørke gjør hva det enn skal være for å finne lysets kilde.

Kan du si meg hvem av dem som gjør rett?

Om lampen var et menneske og lyset kunnskap, kjenner du en effektiv måte å stenge energitilførselen på, el. om den er ønsket, kjenner du en sikker prosedyre som kobler de to sammen, slik at mennesket og kunnskapen ikke lengre er to adskilte enheter?

Og, hvem har størst verdi (og for hvem), det forseggjorte etterlengtede og elskede mennesket uten kunnskap, eller den nakne simple lysende pæra?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt