Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
203    110

Armfagre atleter

Hvis yrket ditt er å stake fra konkurrenter på ski, blir du sannsynligvis sterk i armene.

Publisert: 7. mar 2012 / 4104 visninger.

Bildet er fra idrettsgallaen på Hamar i januar. Her blir Marit Bjørgen kåret til årets kvinnelige sportsutøver og årets forbilde i Norge.Etterpå handlet overskriftene mest om kjolevalg og muskler. Mange av dem som liker at Bjørgen vinner skirenn, vil helst ikke at hun skal løfte pokalene slik at vi ser hvilke muskler som ligger bak triumfene.«Bjørgen fikk kjeft for å vise muskler i finkjole», var introen da idrettens kroppskultur ble debattert på Litteraturhuset sist uke.Samtidig ble kontrasten dratt fram: Sandvolleyballspillere som mot sin vilje blir tvunget til å opptre i bikini.
Funksjonell. At det blir mye fokus på kropp når man driver med idrett, er like selvfølgelig som Karstens Isachsens berømte værtegn: «Når skaren bærer i juni, blir det sein vår».Kroppen er idrettsutøverens instrument. Den blir trent opp slik at den skal være mest mulig funksjonell for den øvelsen man satser på. Vektløftere og sprintere som ikke er muskuløse, er sjanseløse i kampen om gull. Maratonløpere og skihoppere som ikke er tynne, må gjerne drive mosjonsidrett, men lenger enn det kommer de ikke.Johan Remen Evensen kunngjorde nylig at han legger opp som skihopper. Verdensrekordholderen i skiflyging klarer ikke å pine seg ned i vekt lenger. Og det må man, skal man bli best i verden til å trosse tyngdekraften.Skiflygernes dilemma er på mange måter motstykket til Marit Bjørgens. Den kroppen som er funksjonell for å vinne i den idretten de har valgt, er en kropp som bryter med idealet mange har om hva som er maskulint.En tynn mannskropp er for mange et estetisk normbrudd på linje med en muskuløs kvinnekropp.Normene blir dyttet på oss av reklame og underholdningsindustri, men de ligger også dypt i kulturen. Og kultur kan forandres.
Provosert. Selv vokste jeg opp i et bondesamfunn, og jeg husker at de gamle der vurderte kvinner ut fra hvor sterke de var til å jobbe. Marit Bjørgens fysikk ville helt klart blitt regnet som attraktiv. Men så er også Marit vokst opp med å jobbe på gård.Hun er ikke like vant til å sprade rundt i høyhælte sko. Slik hun måtte under premieutdelingen etter en av gullmedaljene under VM i Holmenkollen i fjor. Etterpå fikk hun kritikk fra motepolitiet fordi hun gikk i svarte sko til en kjole i gullfarge. Samtidig var det ingen som kritiserte det avslappa antrekket til Petter Northug.Denne forskjellen i romslighet provoserte kulturminister Anniken Huitfeldt i en slik grad at hun valgte å demonstrere. Og det gjorde hun ved å møte opp på Norges Banks mottakelse nylig i kjole og skisko. Hun lot seg villig fotografere i det uvante antrekket, og hun brukte muligheten til å si at dette var noe hun gjorde for å vise solidaritet med skijentene.
Absurd. Kulturministerens stunt var etter min mening en treffende politisk kommentar. Med glimt i øyet synliggjorde hun hva kvinner i mange samfunnsroller sliter med: De bedømmes på innpakning, mer enn på innhold, sammenlignet med menn.«Når en partileder jobber døgnet rundt med en politisk tale, så er det absurd å se i avisen etterpå at det er kjolen som får oppmerksomhet og terningkast», sier Julie Brodtkorb, som i mange år var stabssjef for Høyreleder Erna Solberg.Brodtkorb og Huitfeldt vil gjerne ha debatt om et tema som Marit Bjørgen høyst ufrivillig har blitt et symbol på.Å bli vurdert med andres blikk for det man gjør, er noe de fleste aksepterer. Og bli konstant overvåket og bedømt for hvordan man er skapt, er i beste fall slitsomt. I verste fall er det ødeleggende.Fotballspilleren Lise Klaveness formulerte det sånn i debatten på Litteraturhuset:«Vi går på Sats og trener styrke for å bli bedre fotballspillere. Etterpå prøver vi å kle oss og sminke oss sånn at musklene ikke skal vises. Det gir en schizofren følelse».

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4108 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Bakgrunnen for kontroversene rundt Bjørgen har med dopingmistanker å gjøre. Det er svært få kvinner som kan få så store og definerte muskler på en naturlig måte. Derfor ble dette et samtaleemne i media.

Bjørgen uttalte selv at hun ville begynne å kle seg annerledes, for å unngå fokus på muskulaturen. Dette gjorde hun ikke. At noen kommenterer dette burde da være helt uproblemtatisk.

Det er også slik at vi har alle ulike kroppstyper. Ønsker en å kle seg pent, må en da være bevisst spillereglene. For det finnes faktisk spilleregler for hva som er pent og ikke. Mote er et fag, og interessen er stor. Idrettsstjerner spiller ofte på sin kjendisstatus og bruker ofte sin posisjon for å promotere kommersielle produkter. De er en del av undeholdningsindustrien, på samme måte som motebransjen er det.

Når det arrangeres idrettsgallaer er dette et ledd i det å være en underholdningsaktør. Slike arrangement er en del av jobben til utøverne. De bruker slike anledninger til å underbygge sin kjendisstatus som igjen gir merinntekter på sikt. I så måte går motebransjen, pressen og utøverne hånd i hånd - dette er også helt klart et utstillingsvindu for en stadig voksende klesindustri.

At folk synes det er interssant å følge med på hva kjendisene har på seg, er like legitimt som å følge med på hvem som kommer først i mål. Det er kun snakk om underholdning. Noen kommenterer løpet, andre kommenterer antrekket.

Så vidt meg bekjent er det ingen profesjonelle moteaktører som har kommet med nedverdigende utsagn om kroppen til Bjørgen. Tvert i mot, hun fikk blant annet skryt for å ha en inspirerende kropp som vitnet om en imponerende viljestyrke. De har imidlertid kommentert hvilke klær som fungerer bra og dårlig, og hva en bør gjøre for å se best mulig ut. Dette er helt sikkert også underholderen Bjørgen også opptatt av. Hvis ikke hadde hun aldri tatt på seg en fin kjole, sminket seg og gått på galla.

Bjørgen må finne seg i å være i søkelyset, det er jobben hennes. Andre må finne seg i å være tilskuere, men de kan få gode tips om hva en bør tenke på neste gang en tar på en kjole. Det hele fremstår som svært trivielt og uproblematisk.

 

Svar
Kommentar #2

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Et lite korrektiv...

Publisert nesten 6 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

hva kvinner i mange samfunnsroller sliter med: De bedømmes på innpakning, mer enn på innhold, sammenlignet med menn.«

Tror det er riktigere å si at kvinner bedømmes på innpakning, mer enn menn, men ikke mer enn på innhold. For Marit Bjørgen sin del er det innholdet som har brakt henne opp på catwalken. Uten prestasjonene ville hun muligens først og fremst vært gårdbruker i Rognes – og under ingen omstendighet vandret opp og ned på catwalken.

Verden oversvømmes av millioner av bimboer, men ingen legger merke til dem mer enn de tre sekundene det tar på gå forbi dem – mens vi i stedet lar oss imponere at Marit Bjørgen, Anniken Huitfeldt, Erna Solberg og andre med substans. Og ingen kan beskylde noen av disse for å være bimboer.

 

Svar
Kommentar #3

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Sweet dreams

Publisert nesten 6 år siden

Selv venstrearmen til tennislegenden Martina Navratilova havner i skyggen av Bjørgen-biceps.

Og når skikarrieren og alle dens stavtak eventuelt glir over i morsrollen så blir det ikke noe problem for Bjørgen å være bærekraftig "natteravn" - med stål i ben og armer - for både tvillinger og trillinger, så kan den noe spinklere Fred Børre Lundberg få nattero - sweet dreams:-)

 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
7 minutter siden / 417 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
rundt 1 time siden / 417 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3577 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 3 timer siden / 392 visninger
Les flere