Lilli Spæren

172    2067

vitenskap, hva gjør den med oss?

Publisert: 6. mar 2012 / 835 visninger.

Vitenskap har vi alle et forhold til på en eller annen måte. Ønsker vi tyngde i vår argumentasjon har vi ofte hang til å ville bruke nyeste forskning som støtte til dette. I moderne tid har dette kunnet slå ned enhver tvil om hvordan tingenes tilstand egentlig er. Vi er da opplyste mennesker.

Vi har med lykter forsøkt å opplyse de mørke krokene i tilværelsen, og når vi har funnet noe, så har vi hatt lett for å definere dette som ALT. Da har vi opplevelsen av kontroll, og da er det mindre å frykte.

Nyeste forskning viser oss imidlertid at nyeste forskning er noe av det minst holdbare vi kan stole på. De er langt på vei hypoteser som er utprøvd under spesielt gunstige forhold som styrker nettopp det forskeren er interessert i å finne. Seriøs forskning blir selvfølgelig kvalitetssikret på skikkelig måte, men selv den tar utgangspunkt i dagens viten og har ikke i seg morgendagens avsløringer som ville kunne sette det hele i et mer kritisk lys.

Vitenskap er en stor fristelse, for når vi gjør oppdagelser så er det fantastisk. Vi har sett lyset. Og vi har blitt til noe. Problemet er bare det at det er så mange som blir noe idag, så det skal så mye til for å slå de nye rekordene. Det har etter hvert blitt så mange doktorgrader blant oss at det begynner å bli vanskelig å få jobber. Og da synker kanskje også statusen.

Vår postmoderne tid har avslørt noe av vitenskapens begrensninger. Og vitenskap blir videre definert enn tidligere. Naturvitenskapen er ikke lenger så dominerende som før. Små kvalitative studier er like sanne som de kvantiatative. For hvorfor skal en opplevelse være sannere om den oppleves av mange eller noen få?

Vår tid er individualismens tidsalder. Vi vil ikke høre på andre enn oss selv. Vi har en overdreven tillit til vår egen bedømming. Og glemmer at en infeksjon eller en hjernetumor, eller forgiftning kan sette hjernen ut av funksjon så våre tidligere tolkningsnøkler ikke lenger passer og vi taper kontrollen. Og hvem er vi da til å kunne ha den definisjonsretten til tingenes tilstand? Og for hvem har det noen betydning?

Vitenskap kan for mange av oss gjøre oss ydmyke. Vi vet at lykten vår viser oss begrenset kunnskap, og at det vi ser kun er et fragment av den helheten som eksisterer rundt oss og i oss. Noen av oss blir mer troende av denne erkjennelsen. Det finnes ingen grunn til å hovere på oppdagelsesferden. Det finnes grunn til å tjene den Gud som står bak ALT, og grunn til å tjene våre medmennesker med det vi vet.

Teosofien vil hylle mennesket og gjøre det stolt, uinntakelig og ensomt. Teologien vil si at Gud alene skal ha æren, og at vi trenger fellesskapet for å overleve som sanne mennesker.

Vitenskapen som alt annet vi omgir oss med, bør vi forholde oss til på en gyllen middelvei måte som Aristoteles sier noe om. Når noe blir oppblåst, blir det lett en gud for oss. Og da ødelegges de gode relasjonene og fellesskapet som vi er så avhengige av alle sammen, når alt kommer til alt.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4108 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Lilli Spæren. Gå til den siterte teksten.

Nyeste forskning viser oss imidlertid at nyeste forskning er noe av det minst holdbare vi kan stole på

Fryktelig vagt og generaliserende innlegg. Har du noen konkrete eksempler med referanser?

Svar
Kommentar #2

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Hei igjen.

Du stiller kritiske spørsmål til påstander, også til mine selvfølgelig. Og det er kjempeviktig. For det er mye som flyter. Så tar vi tak i det som flyter, vil vi etter en stund alltid oppdage at det er av ustabil karakter. Det ligner kanskje litt på det Jesus sier om å bygge sitt hus på sandgrunn. Jeg har forøvrig en kildehenvisning til deg.

Forskning.no 07.mars 2012

Undersøkelsen viser at 33,1 prosent av befolkningen har fått lavere tillit til forskning. 65,8 prosent mener tilliten deres til norsk forskning er uendret, mens bare 1,3 prosent har fått høyere tillit.

- Disse tallene er beklagelige, sier Kari Kjenndalen, generalsekretær i Forskerforbundet, til Universitas.

Kjenndalen mener at forskningsmiljøene må arbeide tydeligere for å få fram at det er grundig kvalitetskontroll i forskningen.

- At fusket er avslørt viser jo at systemet faktisk fungerer, men jeg har forståelse for at tilliten er svekket. Slik medieomtalen har vært, husker vel folk bare at det har skjedd noe galt, sier hun.

Kristian Mollestad, tillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo, tror det har blitt større fokus på kvalitetssikring blant forskerne. Holdningene i forhold til juks er skjerpet, og hver forsker vil bli fulgt høyere framover, mener han.

En nylig vedtatt lov om behandling av etikk og redelighet i forskning skal sikre denne oppfølgingen. Det skal også etableres et nasjonalt utvalg som skal vurdere saker der det er grunnlag for mistanke om fusk.

Det var i januar i år at lege og tannlege Jon Sudbø ble avslørt for å ha basert sin internasjonalt anerkjente kreftforskning på juks.

(©NTB)

Se også

Harvard-professor gransket for juks

Marc Hauser forsker på moral hos dyr og mennesker. Nå tyder mye på at han selv har brutt moralske regler og etiske normer. Harvard har gransket professoren i tre år for vitenskapelig uredelighet.

Svar
Kommentar #3

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4108 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Lilli Spæren. Gå til den siterte teksten.

Nyeste forskning viser oss imidlertid at nyeste forskning er noe av det minst holdbare vi kan stole på. De er langt på vei hypoteser som er utprøvd under spesielt gunstige forhold som styrker nettopp det forskeren er interessert i å finne.

Folks holdninger til vitenskap sier lite eller ingenting om hva som skjer i vitenskapsmiljøene. Det kan være nok at en skandalesak eller to slås stort opp i media. Dette kan ikke være et objektvt mål på at ny forskning er mindre holdbar enn før. 

Du må nesten vise til studier av forskningsmiljøene. Ikke folks hodninger. Har du statistiske fremstillinger som viser at det er en økende andel juks blant forskere?

Svar
Kommentar #4

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Det er mennesker der ute som missbruker vitenskap til egen fortjeneste på samme måte som mennesker bruker religion og overtro til egen fortjeneste (se f.eks på div healere og overhoder i sekter som blir stinn av gryn). Mange mennesker er egoister. Tenker på seg selv først.

Religion brukes ofte til å oppnå penger, makt, kontroll og å tvinge eget livssyn på andre mennesker.

Bør ha et lite kritisk øye til alt her i verden. Hørest det for godt ut til å være sant så er det som regel det.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
25 minutter siden / 666 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 666 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
rundt 1 time siden / 4832 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1063 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 9 timer siden / 666 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 666 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 666 visninger
Ingebjørg Kesseboom kommenterte på
Jeg vokste opp med «Død over Israel!»
rundt 10 timer siden / 10229 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 10 timer siden / 1063 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 10 timer siden / 1290 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Drømmen om evig liv forsurer tilværelsen
rundt 11 timer siden / 611 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 11 timer siden / 666 visninger
Les flere