Verdidebatt

«Prinsippet om at kompetansesvikt i barnevernet fører til mer maktmisbruk og flere omsorgsovertakelser»

Nye prinsipper i barnevernsloven er fortiden et aktuelt debattema.»prinsippet om at kompetansesvikt i barnevernet fører til mer maktmisbruk og flere omsorgsovertakelser»,bør også settes på dagsordenen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er dessverre et faktum at den makt barnevernet har i Norge, fører til at barnevernet foretar en mengde omsorgsovertakelser som er åpenbart lovstridige.Men lovstridigheten kamufleres gjennom et omfattende bruk av begrepene «barnets beste» og «barnevernsfaglige vurderinger» som ikke utdypes på en måte som er mulig å overprøve.

Dette er en tragedie for de barn og foreldre som rammes. Barna fratas sine gode, ressursterke foreldre. Foreldrene fratas omsorgen for sine barn.

Omsorgovertakelsen i seg selv er en traumatisk prosess og gode fosterforeldre kan sjelden være bedre enn gode foreldre. Dessuten kunne vel skattebetalerenes penger brukes til mer fornuftige ting,enn å gi barn med gode foreldre en oppvekst i fosterhjem?

Nye prinsipper i barnevernsloven er fortiden et aktuelt debattema.»prinsippet om at kompetansesvikt i barnevernet fører til mer maktmisbruk og flere omsorgsovertakelser»,bør også settes på dagsordenen.

Det er mitt inntrykk at omsorgsovertakelser ganske ofte foretas når foreldre er uenige med de

fagpersoner som anser seg som spesialister på å forstå barn.

De foreldre som kommer opp i slike konflikter er ofte meget «oppegående» foreldre.Ofte har de selv fagutdanning innenfor omsorg eller pedagogiske yrker.Noen er lærere,barnevernspedagoger,psykologer selv.

Dette er foreldre som oppfatter seg selv som kompetente til å ha meninger om sine barns eventuelle problemer og hjelpebehov. Hvis barnevernet er uenig med dem,oppstår det lett en konfliktsituasjon. Barnevernet ser ut til å ha en tendens til at når deres argumentasjonsevne svikter

, så griper de isteden til bruk av makt. Dette får ikke sjelden traumatiske konsekvenser. Altfor ofte

fattes det i slike konfliktsituasjoner vedtak om omsorgsovertakelse.

Dette er vel neppe til barnas beste?

Barna utsettes for noe av det verste som kan skje et barn. Ofte under sterkt traumatiske omstendigheter blir de hentet i skole,hjem eller barnehage av

barnevernet .Kanskje ifølge med politi med en akutthjemmel hånda,

Det nytter sjelden å klage. Vedtaket er fattet. Konflikten er blitt til en maktkamp mellom barnevernet og foreldrene. Derfor får foreldrene sjelden omsorgen for barna sine tilbake.

Omsorgsovertakelsen er begrunnet med påstander som ansees som barnevernsfaglige vurderinger.

Disse mener klageinstansene,fylkesmannen,fylkesnemda, rettsinnstansene og

sivilombudsmannen, at de ikke har mulighet for å undersøke eller overprøve.Vedtakene og dommene går som regel i barnevernets favør. Men er dette til barnas beste? Og blir rettsikkerheten til barn og foreldre tilfredstillende ivaretatt gjennom et slikt beslutningssystem?

Hva vil de ansvarlig instanser (BLD,BUFDIR) foreta seg for å hindre denne type maktmisbruk fra barnevernets side i framtiden?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt