Kommentar

Støre og kristendomsforfølgelse

Med Jonas Gahr Støre har norsk utenrikstjeneste omsider begynt å ta kristendomsforfølgelse alvorlig.

I helga gikk utenriksministeren ut med en pressemelding der han advarte Iran mot å henrette pastor  Yousef Nadarkhani. Den iranske pastoren er dømt til døden for angivelig å ha forlatt islam. Selv hevder han at han aldri har vært muslim.

Lørdag kom det meldinger om at henrettelsen av Nadarkhani skal være nær forestående, og det norske utenriksdepartementet reagerte raskt.

– Vi er dypt bekymret over at gjennomføringen av dødsdommen skal være nært forestående. Nadarkhanis sak er et skremmende eksempel på religiøse minoriteters stadig vanskeligere kår i Iran, sa utenriksministeren.

Norsk utenrikstjeneste har over lengre tid fulgt opp pastorens sak overfor iranske myndigheter. En ting er at anklagene om frafall kan være falske - men uansett er det et grovt brudd på menneskerettighetene å idømme dødsstraff for å endre tro.  Iran er et av de få land som har slik straff i sin lovgivning, og loven er nylig blitt innskjerpet. Derfor er det viktig at omverdenen reagerer. Det er for øvrig ikke bare kristne som rammes i Iran. Også bahaitroende er en utsatt gruppe.

Denne saken er bare en av mange eksempler på forfølgelse av kristne rundt i verden. Dette er klare brudd på menneskerettighetene. Men det har lenge vært vanskelig å få norsk utenrikstjeneste til å engasjere seg i dette problemet. Under Jonas Gahr Støre har det kommet en ny innstilling, og det er all grunn til å gi ham personlig honnør for dette engasjementet.

Men det er mye å ta fatt i. Ikke minst skjer det nå urovekkende ting i Nigeria. Der er det ikke myndighetene som står bak angrepene på de kristne. Men de viser liten evne til å beskytte de kristne mot angrep fra den muslimske ekstrermistgrupppen Boko Haram.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar