Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Støre og kristendomsforfølgelse

Med Jonas Gahr Støre har norsk utenrikstjeneste omsider begynt å ta kristendomsforfølgelse alvorlig.

Publisert: 27. feb 2012 / 2410 visninger.

I helga gikk utenriksministeren ut med en pressemelding der han advarte Iran mot å henrette pastor  Yousef Nadarkhani. Den iranske pastoren er dømt til døden for angivelig å ha forlatt islam. Selv hevder han at han aldri har vært muslim.

Lørdag kom det meldinger om at henrettelsen av Nadarkhani skal være nær forestående, og det norske utenriksdepartementet reagerte raskt.

 – Vi er dypt bekymret over at gjennomføringen av dødsdommen skal være nært forestående. Nadarkhanis sak er et skremmende eksempel på religiøse minoriteters stadig vanskeligere kår i Iran, sa utenriksministeren.

Norsk utenrikstjeneste har over lengre tid fulgt opp pastorens sak overfor iranske myndigheter. En ting er at anklagene om frafall kan være falske - men uansett er det et grovt brudd på menneskerettighetene å idømme dødsstraff for å endre tro.  Iran er et av de få land som har slik straff i sin lovgivning, og loven er nylig blitt innskjerpet. Derfor er det viktig at omverdenen reagerer. Det er for øvrig ikke bare kristne som rammes i Iran. Også bahaitroende er en utsatt gruppe.

Denne saken er bare en av mange eksempler på forfølgelse av kristne rundt i verden. Dette er klare brudd på menneskerettighetene. Men det har lenge vært vanskelig å få norsk utenrikstjeneste til å engasjere seg i dette problemet. Under Jonas Gahr Støre har det kommet en ny innstilling, og det er all grunn til å gi ham personlig honnør for dette engasjementet.

Men det er mye å ta fatt i. Ikke minst skjer det nå urovekkende ting i Nigeria. Der er det ikke myndighetene som står bak angrepene på de kristne. Men de viser liten evne til å beskytte de kristne mot angrep fra den muslimske ekstrermistgrupppen Boko Haram.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Knut Nygaard

487 innlegg  6956 kommentarer

Også president Obama

Publisert nesten 6 år siden

er i samme aktivitet og leie - kan være vanskelig å spore hvem som var først (Stoltenberg på vitjing) - eller om det Obama som tok dette med i samme stund som etterspørselen etter terrorplanene?  Legger inn en link fra det kvite hus (litt nynorsk er i vinden for tiden) datert 23.02.12...

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/02/23/statement-press-secretary-case-iranian-pastor-youcef-nadarkhani

Uansett er slikt internasjonalt samarbeid om reaksjon svært gledelig - og takk til Støre som bidrar!

Svar
Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4126 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.

Men det har lenge vært vanskelig å få norsk utenrikstjeneste til å engasjere seg i dette problemet. Under Jonas Gahr Støre har det kommet en ny innstilling, og det er all grunn til å gi ham personlig honnør for dette engasjementet.

Enig! Støre har vist seg som et positivt pust innenfor dette feltet. Men i ei rødgrønn regjering er det klart at sånne synspunkter og politikk har trange kår. Men skal man ha dialog med Hamas og stå på godfot med oljenasjoner som Aserbajdsjan og Iran er det klare begrensninger for hva annet man kan ta seg til med den menneskerettighetslige troverdigheten i behold...

Svar
Kommentar #3

Tom Eivind Koveland

5 innlegg  314 kommentarer

La dere ikke lure.

Publisert nesten 6 år siden

Støre er en lurendreier. For en gangs skyld kommer han med et lite forsvar for en forfulgt kristen. Men den satt langt inne. Støre tilbringer mesteparten av tiden med å legge til rette for masseinnvandring i Norge, sammen med alle de andre i regjeringen. Og da kan man ikke legge seg ut med muslimene rundt om i verden. Det er dårlig reklame. Derfor tier de helt stille om alle overgrepene som begås i islams navn rundt om i verden. Bare når journalistene spør ( noe de svært skjelden gjør) kommer det noen selvfølgeligheter som ingen bryr seg om. Så dette enslige utspillet om presten i Iran er kun indremedisin. Jeg tror heller ikke Støre har mistet nattesøvn pga kopternes situasjon i Egypt, der brorskapet ( som kan sammenlignes med indremisjonen iflg en norsk kommentator) er i ferd med å legge sin klamme hånd over samfunnet.

Nei, da er det noe annet med Israel, da sitter fordømmelsene løst og kommer i store mengder.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
3 minutter siden / 392 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
21 minutter siden / 344 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 344 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 344 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1618 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Robin Tande kommenterte på
Straff som fortjent
rundt 2 timer siden / 987 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 3 timer siden / 2066 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 344 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 392 visninger
Les flere