John Doe

81

Oss mørkemenn imellom

Publisert: 8. mai 2009

I det stadig mer sekulariserte samfunnet har det blitt politisk korrekt og nesten en rettighet å utøve det Bibelen beskriver som dårlig moral eller synd; det vil si skilsmisse, utroskap, fyll, abort, drap, løgn, homofili og så videre. Alt går på tvers av Bibelens ord. De kristne som ikke har Ånden er dessverre lett påvirkbare overfor slike impulser. De som kjemper mot disse trendene er i overveiende grad bibeltro, konservative kristne som meg selv, også kalt "mørkemenn". Nå er det kanskje på tide at vi kristne tar karakteristikker som "mørkemenn", "fanatikere" og "fundamentalister" som hedersbetegnelser?

Politikere som står for kristen og moralsk oppdragelse gjennom den kristne formålsparagrafen i skolen og kjernefamilien mor-far-barn kalles "mørkemenn" av egne politiker-kolleger. Vi lever i et samfunn hvor det flommer over av krefter som mer og mer ønsker å sette et mørkemanns-stempel på alle kristne og menigheter som ikke mener det samme som det humanetiske, sekulærfundamentalistiske flertallet.

Kristenheten må være våken og forstå at det er en åndskamp som foregår i samfunnet vårt. Som kristne må vi verne om frimodigheten vår og ikke la oss bøye av for stempling, sjikanering og forfølgelser av oss kristne i Norge som står for et bibelsyn som de fleste andre kristne i verden også gjør. Å risikere kollektiv mobbing, sanksjoner eller straffeforfølgelse ved forkynnelse av Bibelens sannhet, er et angrep på trosfriheten og ytringsfriheten vår.

Det er ikke slik at kristendommen - vår egen tro - skal tilpasses en moderne, verdinøytral og sekulær verden i moralsk forfall. Kristendommen kan ikke endre seg med tiden og utviklingen. Guds ord står fast til evig tid! Vi lever i de siste tider, etter at Jesus har lovt at Han skal komme igjen.

I Norge er vi egentlig så uinteresserte i religion at vi ikke merker hva som egentlig skjer med kristendommen i andre deler av verden. Sekulariseringen skrider frem i Europa, mens kristendommen har eksplosjonsartet fremgang i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Folk i disse verdensdelene omvendes i stort tempo, og disse delene av verden har raskest befolkningsvekst. Oss nordboeres idé om kristendommen som en religion som passer best for hvite vest-europeere er dermed en ren illusjon. Rike mennesker i vår verdensdel tror ikke de har behov for kristendommen. Kanskje derfor er Islam den religionen i rike Europa som er på mest fremmarsj.

Pinsebevegelsen har enorm fremgang i flere verdensdeler, og er i ferd med å ta igjen katolisismen. Pave Benedikt kjenner nok pinsebevegelsens pust i nakken. Pinsekristendommen er i ferd med å sette en seriøs støkk i sekulariserte kristne som ikke tar Guds Ord alvorlig. I de verdensdeler hvor kristendommen er i tilbakegang, blant annet i Europa, blir kristendommen liberalisert, verdinøytralisert og alt-inkluderende. I verdensdeler hvor kristendommen har stor fremgang, er det de fundamentalistiske og bibeltro utgavene av kristendommen som øker. Islam øker ditto, over store deler av verden.

Ny-liberalismen, sekulariteten og verdinøytraliteten inviterer den morderiske religionen Islam inn i det gode selskap, og tillater normoppløsning og moralsk forfall vi aldri tidligere har sett maken til. I en slik verden vil jeg påstå at vi trenger flere kristne mørkemenn.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Fredrik W. H. Steensen

101 innlegg  846 kommentarer

Et spørsmål til Ole Johnny

Publisert over 11 år siden

Først må jeg takke for interessante innlegg som man kan ta opp litt seinere, men jeg så på bildet ditt. Det ser ut som en topptur i Romsdals eller Sunnmørs alpene. Jeg vil bare gjerne spørre hvor det er fra og om du driver med randonée? Vi ble bare så interessert her i huset forstår du?

Kommentar #52

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

RE: Til Sveen

Publisert over 11 år siden

 

09.05.09 kl. 00:01 skrev Ole Johnny Steffensen:

Hei

Jeg er enig i mye av det du skriver (S.Sveen), men vil kjapt kommentere flg.

En skal så godt en kan følge Jesus, og kjempe mot det som en mener er synd i hht bibelen. Ang gj.sn moral og norges lover så mener nok mange at det er i kraftig drift og  begynner å drive ganske perifert ut i fra hva Jesus og bibelen foreskriver, vedr løgn, utroskap og handlinger som skader andre. Ser en ikke en større utglidning av dette i vårt land? En kristen skal ikke følge verden, men følge Jesus - så godt en evner. Og det er i historien relativt større og mindre forskjell på det etter mitt syn.

Jeg har langt flere venner som ikke er kristne enn som er kristne, jeg ser at ulikhetene vedr moral/verdispørsmål polariseres. En skal ikke bli som verden. Vedr hvordan man lever som privat.... Jeg er uenig, de som kan skal prøve å stoppe synd. Jeg er ikke egnet til det, og har ikke de gavene som menneske. Men jeg har kompiser som har det - disse egenskapene/gavene, og som har utøvet noe av det. Kun et lite men illustrerende eksempel. Jeg har en kamerat som gikk bort til en nabo - fordi det gikk rykter om at han var utro. Jeg vet ikke om alt hva de snakket om, men min kompis fikk senere en stor takk for at han hadde reddet denne mannen sin familie og ekteskap. Om man følger Guds Ånd i slike saker så kommer det mye bra utav det - for de som har gavene. Mulig du ikke mente slike "alvorlige" ting ,men allikevel - jeg fikk lyst til å konversere.

 Jeg er enig med deg at man har lov å "blande seg" når det kommer til saker som går utover andre.

I mitt innlegg skriver jeg at "Det er vanskelig å argumentere for eller imot at andre voksne mennesker har tatt feil valg når det kommer til dem selv, så lenge det gjelder gjennomtenkte og lovlige ting som ikke rammer noen andre."

Dersom jeg visste at mannen til en av mine venninner var utro så ville jeg selvfølgelig tatt det opp. Utroskap går utover den man er sammen med, samt barn og annen nær familie.

Men dersom en singel venninne hadde hatt en ny sengekamerat hver gang jeg traff henne, og hun virket fornøyd og glad uten anger eller masse ubesvarte tanker rundt livet sitt, så hadde jeg aldri fått meg til å så mye som antyde en "pekefinger". Hvis hun derimot til stadighet gikk og angret seg i ettertid ville jeg jo snakket med henne om at hun kanskje burde tenke seg litt om før hun hev seg ut i noe igjen.

Når det kommer til slike personlige valg som ikke går utover andre enn evt en selv, så bør den som har tatt valgene ta det første steget dersom det skal snakkes om. Dersom min venninne legger ut om (for henne) positive opplevelser i livet sitt, så viser jeg selvfølgelig at jeg er glad på hennes vegne. Jeg kan selvfølgelig si at jeg ikke hadde klart å leve slik, men samtidig påpeke at jeg er glad for at hun har det fint. Kommer hun derimot og beklager seg, trenger å snakke fordi hun føler seg nedfor, osv, så bør jeg jo hjelpe henne til å finne ut hva som gjør henne nedfor og være med å bidra til å oppfordre henne til en endring i livet slik at hun kan bli lykkelig igjen. Man ønsker jo at sine venner skal ha det godt på SINE premisser, ikke på MINE.

Kommentar #53

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

RE: RE: RE: Oss mørkemenn imellom

Publisert over 11 år siden

 

08.05.09 kl. 13:42 skrev Andreas Hesselberg:

 

08.05.09 kl. 13:34 skrev Stefan Storm Larsen:

Mener du seriøst at det er blitt en rettighet å drepe!?

Du har selvfølgelig helt rett. Ordet "drap" skulle ikke vært tatt med i den regla. Beklager!

Ovenforstående rettelse må jeg trekke tilbake. "Drap" er en naturlig del av regla, fordi abort for meg er det samme som drap. 

Kommentar #54

Ole J Steffensen

0 innlegg  175 kommentarer

RE: Et spørsmål til Ole Johnny

Publisert over 11 år siden

 

09.05.09 kl. 10:05 skrev Fredrik W.-H. Steensen:

Først må jeg takke for interessante innlegg som man kan ta opp litt seinere, men jeg så på bildet ditt. Det ser ut som en topptur i Romsdals eller Sunnmørs alpene. Jeg vil bare gjerne spørre hvor det er fra og om du driver med randonée? Vi ble bare så interessert her i huset forstår du?

 Heia Fredrik.

Det var det eneste bildet jeg hadde av meg selv på PCen, tilsendt av en venn på epost. Og det ble ikke slik jeg hadde tenkt det. Trodde ansiktet skulle vise litt bedre. Vi har kjøpt hus rett borti gaten her som er litt større, og har stuet, pakket og kjørt vekk alt som vi kan greie oss uten - det er snart tid for visning.

Jeg bor i utkanten av Ålesund. Jeg var (og forsåvidt er) en topptur-entusisat. 30-40 topper over 1000moh var ikke uvanlig på en sesong - da er man noe over middels interessert.  Nå har jeg 3 unger fra 1,5 til 8 år og da blir turene kortere og toppene en god del lavere det meste av året.

Jeg driver nok ikke med randonee. Jeg måtte slå det opp for å finne ut hva det var ;-). Selv om enkelte turer kan være ganske spennende.

Bildet er tatt rett før toppen "Randers topp". 15min med bil og 15min med ferge fra her jeg bor. Vanlig rute er tegnet inn på bildet; "oppturen" - til venstre og "nedturen" på høyre side.

http://www.iriss.no/skiturar/randers.htm

På baksiden av fjellet ligger Molladalen, en av de mest spektakulære kjente dalene her oppe for turfolket.

www.follestaddalen.net/ inneholder en del fine bilder fra området på den andre siden av fjorden - i den mer alpine delen av sunnmøre  uten at jeg har oversikt over hvilke sider som er de beste.

Kommentar #55

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Mørkemann?

Publisert over 11 år siden

Jeg tror neppe vår kjære venn og beundrer Hesselberg er noen "mørkemann".  At jeg i det vesentlige er totalt uenig med mannen er noe helt annet.

"Mørkemenn" er noe jeg hørte i min barndom og ble da brukt som en betegnelse på strengt pietistiske kristne.  Hvis det var noe som kunne tenkes å glede andre, ja da skulle det straks bekjempes som "synd" og mann gikk til verks bevæpnet med Bibel og sverd!

Kom til å tenke på min mormors svigerinne (en ihuga haugianer) som mente mormor var "verdslig" fordi hun hadde lys bluse og blanke sko.  DA kan man prate om "mørkemenn"!.

Kommentar #56

Ole J Steffensen

0 innlegg  175 kommentarer

RE: RE: Til Sveen

Publisert over 11 år siden

  

 Jeg er enig med deg at man har lov å "blande seg" når det kommer til saker som går utover andre.

S.Sveen. Takk for at du svarte. Jeg misforstod nok litt ditt første innlegg - leste det ikke nøye nok. Vi er nok ganske enige når alt kommer til alt - uten at det er et mål i seg selv.

Det er ofte et vanskelig tema, og å kommentere private ting som ikke går ut over andre (som du sier) - kan ofte gjøre vondt verre i mange situasjoner. Andre ganger kan det komme mye godt utav å diskutere hva man mener er "riktig" og "galt", både for en selv og andre.

Kommentar #57

Nils Daniel Nyberg

20 innlegg  26 kommentarer

Bakstrevers mørkemann?

Publisert over 11 år siden

Jeg har ikke lest alle innleggene, men jeg har lyst til følgende kommentar:

Hvorfor skal lutherske kristne, som meg, kalles ”bakstreverske mørkemenn”?

Er det fordi jeg tror på en Gud og ønsker å tilbe og tjene Ham, fremfor å dyrke meg selv og følge egne lyster?

Hvis ”bakstreversk” betyr gammeldags, så lurer jeg på hva som er eldst; avgudsdyrkelse eller troen på en treenig Gud?

Eller kanskje jeg er mørkemann, fordi min farmor hadde imot kortspill og fyll?

Hva da med de som arbeider med spille- og rusavhengige i dag? Vil deres etterkommere også bli kalt ”mørkemenn”?

Min farmor opplevde da visselig at flere i hennes egen familie ble ødelagt p.g.a. kortspill og fyll.

Og hvorfor skal jeg kalles ”mørkemann” når jeg tror på ham som er ”verdens lys”?

Jesus sa: ”Jeg er kommet som lys til verden, for at den som tror på meg, ikke skal bli i mørket.”

Når jeg leser kap. 5 og versene 8 til 20 i brevet Paulus skrev til Efeserne, så lurer jeg på hvorfor jeg heller ikke kunne bli kalt en ”lysets mann”?

 

 

Kommentar #58

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

RE: Mørkemann?

Publisert over 11 år siden

 

09.05.09 kl. 13:23 skrev Rolf Egil Pedersen:

Kom til å tenke på min mormors svigerinne (en ihuga haugianer) som mente mormor var "verdslig" fordi hun hadde lys bluse og blanke sko.  DA kan man prate om "mørkemenn"!.

Hehe! Ja, det er sikkert og visst. :) 

Kommentar #59

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

RE: Bakstrevers mørkemann?

Publisert over 11 år siden

 

09.05.09 kl. 13:50 skrev Nils Daniel Nyberg:

Hvorfor skal lutherske kristne, som meg, kalles ”bakstreverske mørkemenn”?

 

 

Det er jo et meget godt spørsmål. Jeg lurer jo på det samme. Poenget i innlegget mitt er ikke at jeg ønsker å bli kalt mørkemann, men at det ikke skal så mye til før man blir kalt det. Bare man viser ovenfor andre at man tror på Bibelens Ord, så blir man fort bedømt som mørkemann. Forøvrig gjelder nok dette pinsekristne minst like mye som lutheranere.  

Kommentar #60

Fredrik W. H. Steensen

101 innlegg  846 kommentarer

RE: RE: Et spørsmål til Ole Johnny

Publisert over 11 år siden

 Nå handler dette egentlig om noe helt annet enn mørkemenn, men jeg svarer nå her...

Tusen takk Ole Johnny. Mine barn driver litt med fjelltelemark og vi har noe turer innimellom på de kanter av landet. Det ser gøy og jeg skulle ønske jeg kunne vært med.

Jeg håper du får noen fine turer med barna dine når den tid kommer.

Hilsen Fredrik som har en meget skiglad familie.

09.05.09 kl. 13:14 skrev Ole Johnny Steffensen:

 

09.05.09 kl. 10:05 skrev Fredrik W.-H. Steensen:

Først må jeg takke for interessante innlegg som man kan ta opp litt seinere, men jeg så på bildet ditt. Det ser ut som en topptur i Romsdals eller Sunnmørs alpene. Jeg vil bare gjerne spørre hvor det er fra og om du driver med randonée? Vi ble bare så interessert her i huset forstår du?

 Heia Fredrik.

Det var det eneste bildet jeg hadde av meg selv på PCen, tilsendt av en venn på epost. Og det ble ikke slik jeg hadde tenkt det. Trodde ansiktet skulle vise litt bedre. Vi har kjøpt hus rett borti gaten her som er litt større, og har stuet, pakket og kjørt vekk alt som vi kan greie oss uten - det er snart tid for visning.

Jeg bor i utkanten av Ålesund. Jeg var (og forsåvidt er) en topptur-entusisat. 30-40 topper over 1000moh var ikke uvanlig på en sesong - da er man noe over middels interessert.  Nå har jeg 3 unger fra 1,5 til 8 år og da blir turene kortere og toppene en god del lavere det meste av året.

Jeg driver nok ikke med randonee. Jeg måtte slå det opp for å finne ut hva det var ;-). Selv om enkelte turer kan være ganske spennende.

Bildet er tatt rett før toppen "Randers topp". 15min med bil og 15min med ferge fra her jeg bor. Vanlig rute er tegnet inn på bildet; "oppturen" - til venstre og "nedturen" på høyre side.

http://www.iriss.no/skiturar/randers.htm

På baksiden av fjellet ligger Molladalen, en av de mest spektakulære kjente dalene her oppe for turfolket.

www.follestaddalen.net/ inneholder en del fine bilder fra området på den andre siden av fjorden - i den mer alpine delen av sunnmøre  uten at jeg har oversikt over hvilke sider som er de beste.

 

Kommentar #61

S Larsen

9 innlegg  111 kommentarer

RE: RE: RE: RE: Oss mørkemenn imellom

Publisert over 11 år siden
09.05.09 kl. 12:46 skrev Andreas Hesselberg:

 

08.05.09 kl. 13:42 skrev Andreas Hesselberg:

 

08.05.09 kl. 13:34 skrev Stefan Storm Larsen:

Mener du seriøst at det er blitt en rettighet å drepe!?

Du har selvfølgelig helt rett. Ordet "drap" skulle ikke vært tatt med i den regla. Beklager!

Ovenforstående rettelse må jeg trekke tilbake. "Drap" er en naturlig del av regla, fordi abort for meg er det samme som drap.

Hehe, trodde det måtte være for godt til å være sant!

Kommentar #62

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

RE: RE: RE: RE: Oss mørkemenn imellom

Publisert over 11 år siden

 

09.05.09 kl. 12:46 skrev Andreas Hesselberg:

 

08.05.09 kl. 13:42 skrev Andreas Hesselberg:

 

08.05.09 kl. 13:34 skrev Stefan Storm Larsen:

Mener du seriøst at det er blitt en rettighet å drepe!?

Du har selvfølgelig helt rett. Ordet "drap" skulle ikke vært tatt med i den regla. Beklager!

Ovenforstående rettelse må jeg trekke tilbake. "Drap" er en naturlig del av regla, fordi abort for meg er det samme som drap. 

 Hva mener du om Spiral? Når en kvinne bruker spiral blir egget befruktet, men spiralen gjør at det befruktede egget ikke får feste seg i livmoren. Man hindrer mao ikke befruktning, men setter en stopper for at befruktningen skal få leve videre. Er dette greit, eller er det også "drap"?

Kommentar #63

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

RE: RE: RE: RE: RE: Oss mørkemenn imellom

Publisert over 11 år siden

 

10.05.09 kl. 09:16 skrev Sølvi Sveen:  Hva mener du om Spiral? Når en kvinne bruker spiral blir egget befruktet, men spiralen gjør at det befruktede egget ikke får feste seg i livmoren. Man hindrer mao ikke befruktning, men setter en stopper for at befruktningen skal få leve videre. Er dette greit, eller er det også "drap"?

Jeg har tenkt en del på dette med spiral og angrepille tidligere, og har kommet til at det må være en ok reserveløsning, spesielt med tanke på voldtekt der den voldtatte ikke ønsker å beholde barnet. Du kan lese mer om mitt abortstandpunkt i noen kommentarer jeg har skrevet til dette innlegget: 

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread2827/

Kommentar #64

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: RE: RE: RE: RE: Oss mørkemenn imellom

Publisert over 11 år siden

 

10.05.09 kl. 09:16 skrev Sølvi Sveen:

Hva mener du om Spiral? Når en kvinne bruker spiral blir egget befruktet, men spiralen gjør at det befruktede egget ikke får feste seg i livmoren. Man hindrer mao ikke befruktning, men setter en stopper for at befruktningen skal få leve videre. Er dette greit, eller er det også "drap"?

Et høyaktuelt spørsmål som folk flest unngår å svare på - og som sjelden også stilles. For hvis man tror at det er ved befruktningen at et menneske blir til, og en abort et drap, så er konsekvensen at kun ett svar kan gis: De som bruker spiral er massemordere.

Det er således påfallende hvor stilltiende profilerte abortmotstandere er i å advare mot spiral.

 

Kommentar #65

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Oss mørkemenn imellom

Publisert over 11 år siden

 

10.05.09 kl. 13:32 skrev Andreas Hesselberg:

Jeg har tenkt en del på dette med spiral og angrepille tidligere, og har kommet til at det må være en ok reserveløsning, spesielt med tanke på voldtekt der den voldtatte ikke ønsker å beholde barnet. Du kan lese mer om mitt abortstandpunkt i noen kommentarer jeg har skrevet til dette innlegget: 

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread2827/

 

Jeg leste det du skrev og som du linket til.

Først til det du skriver her: "Kjærlighet er å ikke dømme/fordømme. De som ikke tåler å høre sannheten om at abort er barnedrap vet nok ikke hva menneskeverd er, tror jeg."

Akkurat.

Videre: Du sier spiral/angrepille er ok, men da spør jeg: Blir et befruktet egg som hindres av spiral og således ikke får leve videre, drept?  Er dette drap?  Hvor går grensen for når det ikke er drap, og når det blir et faktisk drap?

 

 

Kommentar #66

Martin Drange

125 innlegg  1114 kommentarer

svart deg

Publisert over 11 år siden

Har svart deg igjen her, Andreas:  http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread2522/

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere