Verdidebatt

Er Norge en ”barne” lovbryter?

Hva kan vel være mere helsefarlige tradisjoner en at familiene med barn med lisvtruende og livsbegrensende tilstander, stadig befinner seg i en kampsone for rettigheter som de faktisk har krav på, ikke blir fult opp?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Innlegget er også publisert på Dagsavisen 20.02.12

Ja til lindrende enhet og omsorg for barn(JLOB) tar menneskerettighetene på alvor. Barnas menneskerettigheter som er uttrykt i Barnekonvensjonen. Målet for Barnekonvensjonens er at den skal bli omsatt i praksis i alle land, også i norge. I august 2003 ble Barnekonvensjonen inkorporert i norsk lov. Dette betyr at konvensjonen er direkte anvendelig i norsk rett, og har forrang dersom det skulle oppstå motstrid mellom konvensjonen og annen norsk lovgivning.

Som organisasjon jobber vi for Barns rett til et lindrende tilbud også kalt palliasjon og palliativ behandling, globalt. Det har nå gjennom ICPCN- International Children`s Palliative Care Network blitt utarbeidet et dokument til FNs komité for Barnets rettigheter, der man også foreslår palliasjon for barn som avgjørende for et barns rett til helse.

Norske politikere og myndigheten bør nå børste støvet av Barnekonvensjonen i forhold til syke barn og deres familier. Sette handlig til ord og det helst i går. Vi er nødt til og innses at det som vi har forpliktet oss på som nasjon, faktisk brytes hver eneste dag!

Sakene som TV2 og NRK og en rekke andre medier har belyst om lovbrudd på barns rettigheter og pleiepenger de siste to årene og ukene, viser en rekke alvorlige brudd på Barnekonvensjonens artikkler. Først og fremst den viktigste av dem alle:Artikkel 4, sier at det er statens ansvar å sette Barnerettighetene ut i livet. Staten skal respektere de rettigheter og plikter foreldrene og andre foresatte har for å gi barnet veiledning og støtte slik at barnet skal kunne hevde konvensjonens rettigheter.

Dette gjelder også foreldrenes rett til å hevde og veilede på vegne av sine syke barn.Staten plikter så langt som mulig å sørge for at barn overlever og får utvikle seg.Barna har rett til liv og familien rett til å holde sammen.Barnet skal ikke atskilles fra sine foreldre mot sin vilje, unntatt når dette er nødvendig avhensyn til barnets beste. Her har vi sett media oppslag og hørt om foreldrene som må oppgi sin omsorg i ren utmattelse fordi de ikke klarer og kombinere jobb og pleie av sykt barn. Noen føler også at de ufrivillig adskilles fra sine syke barn i form av kommunalt press om avlastning og institusjon. Familier presses til å ta uverdig valg og må gå på kompromisser med seg selv og sine verdier. Staten skal gi støtte og sikre utvikling av institusjoner, tjenester og tiltak for omsorg for barn, herunder ogsåta hensyn til utearbeidende foreldre. Vil dette si at de tjenester og tiltak som man i har dag, er ut i fra statens behov eller familier med pleietrengende barns behov?

Barn med psykiske og fysiske funksjonsnedsettelser har rett til å leve et fullverdig og anstendig liv under forhold som sikrer deres verdighet, fremmer selvtillit, og letter barnets aktive deltakelse i samfunnet. Er det å fremme verdighet og selvtillit når barn som er alvorlige syke føler seg som en belasting for  sine foreldre og samfunnet, som gråter på riksdekkende tv?

”Et funksjonshemmet barn har retttil særskilt omsorg” heter det i barnekonvensjonen. Betyr ikke dette en ekstra god og riktig omsorg som er beste av det beste? Barnet har rett til å få den best mulige medisinske behandling og hjelp til å komme seg etter sykdom. Her har vi sannelig utallige historier på det motsatte. Staten skal arbeide for å redusere spedbarns- og barnedødelighet, sikre at alle barn får nødvendig legehjelp, gi god helsemessig omsorg til mødre etter fødselen, bekjempe sykdom og gi orientering og utdanning om helse og riktig ernæring. Staten skal også avskaffe helsefarlige tradisjoner. Hva kan vel være mere helsefarlige tradisjoner en at disse familiene stadig befinner seg i en kampsone for rettigheter som de faktisk har krav på, ikke blir fult opp? Foreldre til kreftbarn som må kjempe for ernæring, barn som ikke får nødvendig legehjelp og god nok omsorg etter fødsler som endte ”galt”?, ja listen kan gjøres uendelig.

Staten skal jo sikre at barnet får den sosiale hjelpen og den økonomiske støtten det har krav på etter landets lover.Barn har rett til en levestandard som er tilstrekkelig på alle områder. Foreldrene, eller andre som har ansvar for barnet, har det grunnleggende ansvaret for å sikre de livsvilkårene som er nødvendig for barnets utvikling.Staten har plikt til å støtte de foresatte. Er det statens plikt å frata denne udefinerte gruppen sitt livsvilkår? Og dere rett til å bestemme over egne barn? Tenk om alle disse bruddene hadde blitt gjort ovenfor alle friske barn og ikke bare barn med alvorlig sykdom og tilstander?

Palliativ omsorg er faktisk også avgjørende for et barns rett til helse.Selv om kurativ behandling helt klart skal være et hovedfokus på helsetjenester for barn, er det viktig at slike tjenester også effektivt beskytter barn med kroniske tilstander for unødig lidelse på grunn av smerter og andre symptomer forbundet med sine sykdommer eller behandlinger. Slike tjenester,skal ha ansatte med tilstrekkelig opplæring i pediatrisk palliativ omsorg, blant annet i kommunikasjon, det og kan diskutere prognose og omsorg alternativer med pasienter, foreldrene og søsken.

Vi trenger derfor å erkjenne at barn med livstruende sykdom og livsbegrensende tilstander må sikres et palliativ omsorgtilbud, som er fullt integrert i kurativ behandling for barn. Vi må erkjenne at til tross for innsatsen for å bedre kurativ behandling, vil noen barn fortsetter å dø på grunn uhelbredelige tilstander eller behandlingssvikt. Norge må sikre at barna får hevdet konvensjonen, får tilgang til den riktige omsorg som bør vær tilgjengelig for alle.JLOB har skrevet under en deklarasjon der vi ser på Palliativ(lindrende behandling) for barn som en menneskerettighet og vil fortsette å jobbe for det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt