Torstein Langesæter

177

Iran vei mot Harmageddon

Tankar

Publisert: 17. feb 2012

Irans vei mot Harmageddon

Av Michal Rachel Suissa, leder for Senter mot antisemittisme, SMA

Prisen for idéen om at den ariske rase skal ha rett til å styre verden, og dermed rett til å utføre folkemord på dem som ikke tilfredsstiller deres krav, har det tyske folket måttet betale.  Den militære opprustningen og gjennomføringen av krigen skjedde på bekostning av befolkningens fremtid og velferd.  Det har vært forbausende vanlig å forsvare nazismens økonomiske politikk med å vise til alle de fattige tyskerne som fikk arbeid og inntekt fra rustningsindustrien og oppbyggingen i 1930-årene, men dette var jo et økonomisk korthus som raste sammen igjen i krigens inferno som disse arbeiderne var med og la grunnlaget for.  Nazistisk samfunnsøkonomi hadde ikke annet formål enn krig og ødeleggelse, – og det fikk de. Den sterkt forsinkete reaksjonen på galskapen fra verdenssamfunnets side kostet alt i alt ca. 55 millioner menneskers liv, og verdens økonomiske utvikling ble satt flere tiår tilbake.  Det var bare etter at krigen var over at verdenssamfunnet tok affære og holdt oppgjør med nazistene for deres ugjerninger mot både jøder og andre.

Blant dem som beundret Det tredje rikets politikk og ideologi var den daværende gamle sjahen av Persia.  Han fikk landet sitt omdøpt til Iran, som betyr ariernes land, og innledet et intenst samarbeid hvor han på mange vis søkte å etterlikne sin tyske læremester.  Dette satte varige spor i det iranske samfunn.  Når man observerer det nåværende iranske regimets økonomiske prioritering av militær oppbygging og satsing på masseødeleggelsesvåpen, og hører på det iranske presteskapets oppfordring om å utføre folkemord på jødene som ledd i deres streben etter å spre den iranske varianten av islam til hele verdens befolkning, er det ubegripelig at det ikke er mulig for verdenssamfunnet å se parallellen til Det tredje riket.  Selv i Nord-Korea er denne likheten iøynefallende, om enn ikke like farlig for Vesten og verden.

Den iranske befolkningen har allerede betalt en høy pris for den islamske revolusjonens galskap.  Atomprogrammet som skal gi Iran et fortrinn når det gjelder islams utbredelse, har spesielt i de siste 30 år skjedd på bekostning av den sosiale velferd og levestandard for folk flest i Iran.  Under det islamske regimet har fattigdommen vokst for hver dag.  Barn er underernærte, store deler av landet har tilgang på elektrisk kraft, vann og gass kun 2 timer pr. døgn.  Dette kommer i tillegg til den generelle ufrihet som ayatollaenes brutale politistat innebærer.  Situasjonen over alt er i alle henseender langt verre enn den noen gang var under sjahens styre. 

Nylig erklærte president Ahmadinejad at han igjen vil doble landets forsvarsbudsjett.  Dette betyr mer fattigdom, mer nød og elendighet og mer penger til et atomprogram som er rettet mot oss andre og som Irans befolkning ikke har nytte av.  Iran behøver heller ikke bruke opp landets ressurser for å utvikle atomraketter for å angripe Israel og USA.  Til det kan de eventuelt bruke primitive våpen som Hizbollah, Hamas og andre terrorister kan avfyre rett fra Israels grense.  USA kan lett angripes fra Latin-Amerika der Iran utvikler militært samarbeid og nærvær.  Irans nye supervåpen er ment å brukes mot Europa og mot deres sunni-muslimske fiender i de arabiske land i Midtøsten.

Et forsøk på preventiv krig mot Iran vil ikke løse problemet, fordi kriger alltid skaper flere og større problemer enn de løser.  Verdenssamfunnet har imidlertid sterke virkemidler i sine hender om det bare hadde vært villig å bruke dem.  Erklæringer og trusler om folkemord på jødene har siden rettsoppgjøret i Nürnberg i seg selv vært å anse som forbrytelser mot menneskeheten.  Det kunne ha vært brukt som begrunnelse for å innlede langt strengere tiltak mot de ekstreme islamistene enn det vi nå ser.  Sanksjoner kunne også ha vært innledet langt tidligere og burde ha vært vedtatt uavhengig av landenes handelsforbindelser med det iranske regimet. 

Iran er i dag verdens ledende eksportør og finansieringskilde for internasjonal terrorvirksomhet.  Denne utviklingen har verden i lang tid valgt å overse, sannsynligvis av handelsmessige grunner.  Verden har også valgt å overse de iranske myndighetenes behandling av landets mange minoritetsbefolkninger (perserne er selv en minoritet i Iran).  Det internasjonale samfunn burde forlengst ha tatt opp leveforholdene for og undertrykkelsen av slike befolkningsgrupper som de 7 millioner iranske kurderne og de 10 millioner arabere som lever i landet under alvorlig diskriminering. Vesten burde støtte den iranske opposisjonen som har som mål å bygge opp det manglende sosial- og velferdssystemet i landet i stedet for romteknologi, våpen- og atomindustri som de millioner av fattige iranere på landsbygda aldri vi få nytte av.

Iran har fra naturens side og i den urbane befolkningens utviklingsnivå et grunnlag for å kunne bli en klar leder for utviklingen av hele den sentralasiatiske region.  Men denne stillingen misbrukes av regimet til å skape et religiøst og militært monster som ikke bare truer velferden til det iranske folk og freden og utviklingen i nabolaget, men som i verste fall vil kunne sette hele verden i brann. 

Det faktiske og riktige i sammenlikningen av det iranske monsteret med Det tredje riket blir mer og mer tydelig, og ettersom tiden går og ingen reagerer effektivt, står også konsekvensene av dette regimets atferd overfor nabolandene i fare for å passe inn i sammenligningen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Iran er vel

Publisert over 8 år siden
Torstein Langesæter. Gå til den siterte teksten.

Det faktiske og riktige i sammenlikningen av det iranske monsteret med Det tredje riket blir mer og mer tydelig, og ettersom tiden går og ingen reagerer effektivt, står også konsekvensene av dette regimets atferd overfor nabolandene i fare for å passe inn i sammenligningen

det minst krigerske landet i regionen. Både India, Pakistan, Kina, Russland og Israel har atomvåpen og er langt meir krigerske statsdanninga. Heilt sidan Iran nasjonaliserte sine oljerikdommar har dei vore ei kvise på auget til vestlege stormakter, som etter evne har skapt problem for landet. Ikkje rart at dei ynskjer atomvåpen for å kunne forsvare seg.

Kommentar #2

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Torstein Langesæter. Gå til den siterte teksten.

sannsynligvis av handelsmessige grunner

Det er på høy tid at Vesten utvikler alternative energikilder. Vår avhengighet av arabisk olje truer med å utløse ny verdenskrig. Det ligger utvilsomt en Nobels fredspris i å utvikle alternative energiteknologier. Avhengigheten korrumperer vår tenkning og våre handlinger. og vi bringes inn i et skitten spill som vi ikke kan vinne. Ordtaket er rett som sier: "Legg deg aldri ut med en drittsekk, for drittsekken har, i motsetning til deg, lang trening i å være drittsekk."

Med utsikt til evig ereksjon og 72 alltid villige jomfruer med store kullsorte øyne, bør det ikke forundre noen at Iran faktisk intenderer å gjøre bruk av atomvåpen.

Fra israelsk etterretning får vi høre at det per nå vil ta minst én måned å destruere atomanleggene i Iran. Viljen til å handle finnes ikke, og de militære resursene er allerede spredt utover. Da er det bare å sette seg ned og vente på at den første iranske atombomben smeller av. 

Jeg fikk en skikkelig støkk i meg når vi for noen dager siden fikk høre at Iran om få dager har en "beskjed til verden" angående sitt atomprogram. Er vi nå helt i Irans hender?

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
12 dager siden / 2982 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
9 dager siden / 1655 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1467 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1413 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
15 dager siden / 1082 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
20 dager siden / 657 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere