Verdidebatt

Står legens samvittighet alene?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Regjeringen ønsker å fjerne den muligheten for reservasjon som enkelte fastleger har kunnet praktisere mot henvisning til abort og andre kontroversielle helsetjenester. Regjeringen forstår reservasjon som uttrykk for et «privat syn», jevnfør statsminister Jens Stoltenberg i Stortinget onsdag.

Motstanden mot helseministerens rundskriv henviser til legens samvittighet – legene skal få slippe å utføre handlinger som strider mot deres samvittighet. Imidlertid er det viktig å se at dette samvittighetsargumentet har en begrensning, også det ser ut til å fremstille reservasjon som et privat anliggende.

Er det legenes egen individuelle samvittighet som skal stå alene mot det massive presset fra regjeringen? I såfall varer det antakelig ikke lenge før de få legene som har en slik holdning anser seg selv som problemer og ikke orker en slik belastning på egen hånd. At de er et problem ligger allerede i argumentasjonen som brukes, også fra KrF, ”det er tross alt bare et lite mindretall som praktiserer en reservasjon, alle skal få de helsetjenester de har krav på og i praksis så finner man en løsning med kolleger”.

I stedet for denne henvisningen til legers individuelle samvittighet – burde argumentasjonen løftes opp til et nivå hvor den kan bæres av det som samvittigheten er grunnet i. Har ikke Kirken (eller kirkene)et begrunnet standpunkt mot abort? Et standpunkt som endog er forenelig med klassisk legeetikk og humanistisk-kristen arv? I såfall burde det også være kirkeledernes oppgave å ta ansvar og forklare at deres medlemmer ikke kan delta i statens forvaltning av abort. Jeg håper de ser dette ansvaret. Slik kan legene fremstå som representanter for en gruppe i samfunnet, ikke bare som ulike eksotiske samvittigheter. Kanskje kunne regjeringen også i denne saken utfordres til å forholde seg til ulike religiøse grupper i samfunnet som ressurser i stedet for presse individer med totalitære regulativer?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt