Verdidebatt

Menneskesønnens gode nyheter

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ønsker med dette å vise noe av dybden i hva Menneskesønnen er for oss. Jeg vil trekke frem noen tekster og starter med disse:

Fil 2:5-7ab

La dette sinn være i dere, som òg var i Kristus Jesus,

han som, da han var i Guds skikkelse, ikke holdt det for et røvet bytte å være Gud lik,

men gav avkall på det og tok en tjeners skikkelse på seg, da han kom i menneskers liknelse.

Det sinn som var i sønnen av menneskene (Menneskesønnen) og som også skal være i oss, er dette:

1.      Vi er bildet på Gud og la det være en reell tro til enhver tid, her og nå.

2.      I denne guddommelig natur er vi tjenere for vår neste.

Da er vi hellige og bygger på Kristi rettferdighet, fordi vi tror Ham og Hans verk. Å være i Guds skikkelse er å være menneske og Jesus kom i vårt kjød, altså slik vi nå er med degenerasjon og i fallen natur. La teksten synke inn og erkjenn Kristi offer her, med offer menes her at Han ble menneske som oss. Her kommer en sterk tekst:

Heb 2:6-7a

Men det er en som et sted har vitnet:

Hva er et menneske, at du kommer ham i hu? Eller et menneskes sønn, at du ser til ham?

For en kort tid stilte du ham lavere enn englene.

Heb 2:9a-11

Men han som for en kort tid var satt lavere enn englene, .

Da han førte mange barn til herlighet, sømmet det seg for ham, som alt er til for og alt er til ved, å fullende deres frelses høvding gjennom lidelser. For både han som helliggjør, og de som helliggjøres, er alle av én. Derfor skammer han seg ikke ved å kalle dem brødre.

Heb 2:14

Da nå barna har del i kjød og blod, fikk også han på samme vis del i det, for at han ved døden skulle gjøre til intet den som hadde dødens velde, det er djevelen,

Heb 2:16-18

For det er jo ikke engler han tar seg av, men Abrahams ætt tar han seg av.

Derfor måtte han i alle ting bli sine brødre lik, for at han kunne bli en miskunnelig og trofast yppersteprest for Gud til å sone folkets synder. For ved at han selv har lidt og er blitt fristet, kan han komme dem til hjelp som blir fristet.

Det er helt tydelig og helt klart uten tvil at Jesus kom i vår falne natur, fallen natur er for ordens skyld en fallen verden. Det er ikke slik dogmene i fra den mørke middelalder sier at vi arver synden i våre gener og med det ikke kan bli fri synden fordi vi er slik. I så fall snakker ikke skriften sannheten for den sier imot dogmene. Dogmene forsvares kun ut ifra løsrivne tekster krydret med filosofi og eventyr.

Simon Peter, Jonas sønn skjønte at Mennesket Jesus var Gud og at som menneske var Han menneske som ham selv. Det er nøkkelen som gir oppstandelsen og kun på denne tro kan vi bygge Kristi legeme. Årsaken er at en har den tro Han har og at på denne tro bygger man ene alene på Jesus Kristus, Hovedhjørnesteinen.

Matt 16:16

Da svarte Simon Peter og sa: Du er Messias, den levende Guds sønn.

Matt 16:18

Jeg sier deg at du er Peter*, og på denne klippe vil jeg bygge min menighet, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den.

Simon Peter som ser på mennesket ved siden av seg sier at Han er Gud, selv om Han er som Simon Peter selv. Jesus sier at på denne Klippe, altså troen på Menneskesønnen kan Simon Peters tro (Stein) bygges. Har du denne tro (Stein) står du ved siden av Peter kanskje.. ;)

Ordforklaring på Peter* er:

G4074

Πέτρος

Petros

pet'-ros

Apparently a primary word; a (piece of) rock (larger than G3037); as a name, Petrus, an apostle:

- Peter, rock. Compare G2786.

Klippen er slik:

G4073

πέτρα

petra

pet'-ra

Feminine of the same as G4074; a (mass of) rock (literally or figuratively):

- rock.

Her ligger basisen for de gode nyheter, slik at dommen er en god nyhet, slik at vi ikke har noe å frykte for Gud har skapt oss som vi skal være og veien ut av fallen natur er reell som, det vises igjennom Kristi rettferdighet, Hans liv og blod.

Til slutt noen sterke tekster og en liten kommentar til ettertanke:

1Pet 2:4-7

Kom til ham, den levende stein, som vel ble vraket av mennesker, men er utvalgt og dyrebar for Gud,

og bli også selv oppbygd som levende steiner til et åndelig hus, til et hellig presteskap til å bære fram åndelige offer, slike som er Gud til behag ved Jesus Kristus.

For det heter i Skriften: Se, jeg legger i Sion en hjørnestein, utvalgt og dyrebar. Den som tror på ham, skal ikke bli til skamme.

Æren tilhører altså dere som tror. Men for de vantro er den stein som bygningsmennene forkastet, blitt til hjørnestein og snublestein og anstøtsklippe.

Luk 20:18

Hver den som faller på denne steinen, skal bli knust. Men hver den som steinen faller på, ham skal den smuldre til støv.

Dan 2:44

Og i disse kongers dager vil himmelens Gud opprette et rike som i all evighet ikke skal ødelegges. Dette riket skal ikke bli overgitt til noe annet folk. Det skal knuse og gjøre ende på alle de andre rikene, men selv skal det stå fast i evighet.

Hvis vi ser på steiningen i GT, hva kom den av? Hva kan det være ett bilde på, når vi leser disse tekster i fra Lukas og Daniel? Husk for øvrig at Gud er Kjærlighet og at den som feiler er selv ansvarlig for sitt eventuelle hat og uforstand. Det gjelder selv om man ikke tror Gud er.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt