Terje Tønnessen

150

"Omvend meg!" - for posører og narsissister?

Er konseptet "Omvend meg!" for posører og narsissister? Avslører det egentlig selve ursynden, grunnproblemet i mennesket - selvopptattheten, selvdyrkelsen?

Publisert: 15. feb 2012

En ateist sier "omvend meg!" En kristen følger opp med "omvend meg!" også...

Noe skurrer...fokus blir feil...

Hva er dette?

En lek? En kunnskapskonkurranse? Intellektuell mannjevning? Verbal kompetansetest? Hvem har lest flest bøker, satt seg inn i flest vitenskaper? Hvem kan snakke best for seg? Hvem har de beste genene for polemikk? 

Et skred av ord, innlegg, kommentarer har fosset inn - men hva er resultatet, den nakne kjerne?

Det minner litt om posering - posører som vil vise seg fram. Konseptet har nok trekk av narsissisme - som defineres som selvdyrking, selvkjærlighet, selvfokus, selvforsvar. Innen psykiatrien har vi en diagnose som kalles narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Jeg sier ikke at det er snakk om det i de aktuelle sakene - men vi står alle i fare for å dyrke vårt ego - selve ursynden - meg selv ikke unntatt...

Men:

Jeg tror IKKE på konseptet "omvend meg!" - ikke i noen retning - det være seg fra ateisme til kristen tro, fra kristen tro til buddhisme, hinduisme, konfucianisme, sikhisme, taoisme, ateisme etc etc etc

Kan du forestille deg apostlene Peter, Jakob og Johannes stå blant jøder og si:

"Omvend meg!"

Paulus på Areopagos?

Justin Martyren? Ignatius? Ambrosius? Antonius? Klemens? Polykarp? Thomas Aguinas?

Det kan ikke jeg!

For det blir så menneskesentrert, egofiksert, selvfokusert

JEG TROR PÅ SAMTALEN, den ærlige, tydelige, sårbare samtalen, på øyekontakt, på å by på seg selv, på raushet, menneskelige møter ansikt til ansikt, levende personlig Kristusvitnesbyrd, jeg tror på et åpent sinn, åpent hjem, lydhørhet, aktiv empatisk lytting...

Men jeg tror IKKE på et menneskesentrert, menneskeskapt "omvend meg!" konsept!

For bare Den Hellige Ånd kan - det er min erfaring - "omvende" mennesker...til Kristus

For at det skal skje, må vi ofte bli tause, stille, tie... med og i all vår påståtte kunnskap, vitenskap, kompetanse, med alle våre intellektuelle refleksjoner og rasjonelle selvforsvar 

Det er krevende...

men jeg tror det er eneste veien inn i og til Sannheten...

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Jeg er enig at dette fenomenet er særdeles patetisk. Det er så jeg rødmer.

Kommentar #2

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Bare de to ordene ”omvend meg” sier meg at her har det feilet allerede i utgangspunktet. Når jeg hører ordene ”omvend meg”, så hører jeg like sterkt, ”prøv å ta meg, kom igjen, kom med dine argumenter, så skal vi se hvem som vinner”. For saken er den at ingen kan omvende noen. Det er bare vedkommende selv som kan velge om han vil omvende seg eller ikke etter å ha hørt evangeliet. En kan ta imot frelsen i Jesus eller la være. Det er synderen selv som sitter på anklagebenken og Gud sitter i dommerstolen. Den uomvendte har ikke hovedrollen. Derfor ser jeg på et slikt opplegg som kun skuespill og en lek med ord iscenesatt av regissøren.

Kommentar #3

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Et tegn på forfallet i tiden.

Publisert nesten 9 år siden

Flott at du tar opp dette, Terje Tønnessen. Jeg har prøvd å forklare (på en annen tråd) han som ville omvendes at jeg ikke trodde på prosjektet. Det oppfattet han som et personangrep, så da så ... Det mest forskrekkende er vel at "Vårt Land" har lagt opp til dette. Overskriften som jeg har på satt på min respons, her, sier i grunnen det meste om hva jeg syns om å prøve å lokke Den Hellige Ånd inn i underholdningsbransjen.

Kommentar #4

Geir Wigdel

37 innlegg  2088 kommentarer

Misjon

Publisert nesten 9 år siden

er altså forfeilet? En misjonerer vel for å omvende?

Ellers er jeg enig i at det som ble presentert her tidligere, kun var spill for galleriet.

Kommentar #5

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Narsissist, vrangforestillinger, psykopater .... de psykiatriske diagnose hagler som monsunregn i regntiden her på VD, og det er så populært at selv en psykolog her klapper begeistret i hendene over dette hovedinnlegget.

Det ble så ille at jeg her om dagen måtte finne opp min egen diagnose på alle de som diagnostiserer over en lav sko. Diagnostiserende personlighetsforstyrrelse. En forferdelig lidelse på alle måter.

Trist når det blir slik spør du meg.... og ikke særlig mandig Terje Tønnesen. Virkelige menn driver ikke med skvalder gjør de vel?

Kommentar #6

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

For meg er hovedsaken at de finner Jesus

Publisert nesten 9 år siden

Om de både er hovmodige (AKP-ml-ere og desslike - ja, unnskyld at jeg nevner disse, men har funnet så mange av disse såkalte posørene og gjerne bedre-viterne innen denne kretsen og det er greit det...men ) om de både er narsisister og posører og hovmodige - så får ikke det hjelpe - bare de finner veien inntil Jesus Kristus. JEG anser dette som den optimale lykke for et menneske. Ja, det høres jo voldsomt ut - men det er slik JEG ser det. Det er klart jeg ønsker ETHVERT MENNESKE PÅ KLODEN at de skal være lykkelige i sitt indre, jeg skulle ikke være oppriktig kristen om jeg ikke ønsket det. Når jeg ser hvordan mennesker sliter med både sykdom og psykiske og nevrotiske lidelser og eksistensiell angst, så føles det urettferdig på en måte at jeg og mange andre kristne skal gå rundt i verden som om vi sitter som trygge barn på Jesu arm. Ja, så sterk er denne følelsen av urett. Det står jo også i Bibelen at vi har fått Barne-kår - hos Gud. Da jeg leste dette, ble jeg så glad. Det er jo nettopp det jeg føler for min himmelske Far, å være et barn av Ham - Jesus Kristus.

Folk får være som de vil, mange søker guddommen på forskjellig vis. Noen er stolte og vil være store og allvitende og at de ikke trenger noe mere - og da er det ikke bare for slike og si tydelig at de føler seg som et Guds barn, eller et barn av Jesus Kristus. De kunne jo tape ansikt blant de intellektuelle. For oss som har fått endel trykker og dulter gjennom livet - både mentalt og legemlig (ja, jeg skal sannelig ikke klage - de skrubbene jeg har fått - har iallefall oppdratt meg - det har jeg iallefall skjønnt i ettertid) - så blir det liksom ikke plass til verken stolthet eller hovmodighet. Kanskje nettopp slike finner lettest veien til Jesus Kristus. Vi som ikke har noe å tape. Men som det står i en norsk folkevise: "du treng sjøl ein storebror". ALLE mennesker trenger en sterk mann (jada, kvinnene får bare protestere). Når det gjelder Jesus føler jeg at Han både har en mors og en fars kjærlighet for sine barn.

Så det å utfordre oss kristne - kan i grunnen være en søken mot høydene og i dybdene i livet - og bare det å ØNSKE å søke etter noe annet som ligger utenfor en selv  - samme hva - er for meg viktig. Ønsker dere alle - SAMME HVA dere er eller har vært - ALT GODT og Gud velsigne dere i Jesu Kristi navn.

 

 

Kommentar #7

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Der kom den ...

Publisert nesten 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Narsissist, vrangforestillinger, psykopater .... de psykiatriske diagnose hagler som monsunregn i regntiden her på VD, og det er så populært at selv en psykolog her klapper begeistret i hendene over dette hovedinnlegget.

Morten, ta deg sammen! Disse begrepene kunne jeg allerede i gymnastiden og det er det sikkert mange som har kunnet, inklusiv Tønnesen. Jeg antar at det er meg du sikter til, men det kan du spare deg. Jeg klapper ikke i hendene, men er fortvilt over samfunnsutviklingen. Tønnesen har hatt et innlegg inne før som lignet veldig på dette, dvs før Breiviks diagnose og før det ble "alminnelig" å prate psykologi som man ikke trengte å studere det først.

Jeg er ikke spesielt interessert i selve mannen fra "Omvend meg" serien, men syns det er svært rart at  noen kunne finne på å lage et slikt konsept som det som har blitt laget. Jeg har kommet til å lure på om det var meg som var blitt for gammel til å følge med i tiden, dvs om det for yngre kristne mennesker virket naturlig med et slikt konsept som "Omvend meg" serien. Riktignok har det blitt moderne å legge seg selv ut på You-tube mm, men er det slik man skal prøve å overlevere kristendommen til kommende generasjoner (Jeg tenker nå på den aktuelle serien)?

Jeg tror det er en svært dårlig måte å gjøre det på nettopp fordi det griper tak i det egosentriske og ikke i det Kristosentriske. I kristen tro er nettopp tankegangen at en selv skal minske og Kristus vokse som er det sentrale. Siden du ikke er kristen, skal jeg ikke ta meg bryet med å forklare deg hva det betyr. Kun den kristne forstår det. Slik jeg leser Tønnesen er det akkurat dette Tønnesen griper tak i; dvs at mennesket settes i sentrum i stedet for Kristus vår Frelser.

Du er selvsagt fri til å sette så mange diagnoser du vil på både deg selv, Tønnesen, alle andre inkludert meg, men jeg skjønner ikke helt hensikten ...

Jeg kan heller ikke skjønne hvorfor du reagerer så sterkt på at Tønnesen har redegjort for betydningen av visse begrep. Vi har alle mer eller mindre av egenskaper som også inngår i psykiatriske diagnoser. Tønnesen skrev da virkelig mht om noen skulle lide av patologi: "Jeg sier ikke at det er snakk om det i de aktuelle sakene - men vi står alle i fare for å dyrke vårt ego - selve ursynden - meg selv ikke unntatt..."

Kanskje du ikke bør være så kvikk med å dømme (diagnostisere?) andre, Morten...


Kommentar #8

Kjersti Aspheim

66 innlegg  895 kommentarer

Typisk for vår tid...

Publisert nesten 9 år siden

Om du ikke innlegget ditt hadde vært så velskrevet hadde du nok blitt moderert. Du kombinerer tross alt spesielt to lett gjenkjennelige forumsdeltagere med ord som narsisstister etc, og det er grovt. Det er det man kaller æreskrenkelse er det ikke?

Til sak, om man kan kalle det for det. "Omvend meg" er den religiøse utgaven av diverse reality seriene vi har. Selv om det ikke hadde blitt en serie på 10 episoder er personifisering tidens ånd.

Vi har ikke handicapede, vi har "Aurora" på 34 som sitter  i rullestol og ikke kommer inn på kafe. Vi har ikke overkjørte barn, vi har "Nita" som ikke ble mer enn 4 år, 3 mnd og en dag... og gråtene foreldre. Så sterkt, så rørende.

Enkeltmennesket i fokus til det ekstreme.

Om du går en del hundre år tilbake var det ikke slik. Enkeltpersonen eksisterte knapt, familien var alt.

Så kan du velge å moralisere, eller å se litt stort på det.

Det finnes ingen fasit, og veien blir til mens vi går. Jeg har ikke tro på det menneskeskapte begrepet omvendelse i det store å hele. Å omvende seg til kristus, enten det er ved hjelp av andre i en personfokussituasjon, gjennom den intelektuelle samtalen eller gjennom den ydmyke stillheten. Det er noe fundamentalt galt med begrepe omvend deg til kristus!

Vi må omvende oss, i betydning flytte fokus, om vårt fokus er på det matriele, det slemme og gale. Vi må finne den gode veien... i Jesu fotspor om du vil formulere deg slik. Er vi på den gode veien, kan folk kalle deg hva de vil, du går likevel trygt. Vi må bli litt flinkere til å gi hverandre tilbakemelding når man gjør gode handlinger, å ikke bare mase om tro, synd og omvendelse når folk setter fot foran fot og leter etter sin vei gjennom en tøff verden...

Så vær forsiktig med hvike stempel du setter på folk, for det sier mer om deg enn om dem.

 

 

Kommentar #9

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Bente Haukaas. Gå til den siterte teksten.

Jeg er ikke spesielt interessert i selve mannen fra "Omvend meg" serien

Det var da denne mannen som ble hengt ut i h.i. og som narsissit for å være sikker. En kar som for meg fremstår som hyggelig og raus. Det Benthe kunne man spart seg for. Å si ifra at det ikke er greit synes jeg ikke man bør spare seg for.

Kommentar #10

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Forskjellig tolkning.

Publisert nesten 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Det var da denne mannen som ble hengt ut i h.i. og som narsissit for å være sikker. En kar som for meg fremstår som hyggelig og raus. Det Benthe kunne man spart seg for. Å si ifra at det ikke er greit synes jeg ikke man bør spare seg for.

Jeg ser vi har tolket Tønnesen forskjellig! Siden det ser ut til å forholde seg slik, så overlater jeg til ham å svare deg, dersom han syns det er nødvendig.

Kommentar #11

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Sterkt og rørende?

Publisert nesten 9 år siden
Kjersti Aspheim. Gå til den siterte teksten.

Jeg har ikke tro på det menneskeskapte begrepet omvendelse i det store å hele. Å omvende seg til kristus, enten det er

Nei, selvsagt forstår ikke du det for du har jo et «alternativt kristent livssyn». Når du er på det nivået i forhold til Gud, så aksepterer jeg det. Jeg har ikke tenkt å vise til verken Bibelen eller andre kilder for å forklare deg meningen med begrepet «omvendelse». Gud viser deg nok veien hvis du vil ...

Derimot er det viktig at mennesker som ønsker å finne Jesus, forstår å skille «klinten fra hveten». Å lage seg sin personlige variant av kristentroen har jeg lite sansen for og vil ikke anbefale den til andre.

Mht det du tar opp om personfokusering: Begrepet 'handicappet' er utdatert, så det blir tull å bruke.

I følge deg så blir det sterkt og rørende at vi har «"Aurora" på 34 som sitter  i rullestol og ikke kommer inn på kafe. Vi har ikke overkjørte barn, vi har "Nita" som ikke ble mer enn 4 år, 3 mnd og en dag... og gråtene foreldre.»

Når du uttrykker deg slik, så gjør du jo deg til representant for de som trenger ekstra stimulans i hverdagen. Det må være sterkt og rørende! Det var faktisk slik jeg tenkte at menneskene bak konseptet «Omvend meg» serien tenkte. De hadde fattet tidsånden.

Spørsmålet blir likevel om seriøse mennesker skal skli på tidsånden når de inviterer noen til å delta i et program som i bunnen kanskje har til hensikt å omvende noen til den kristne tro? Jeg tenker at de for lett henger seg på tidsånden og står i fare for å bli fanget i den. Å spille på andres troskriser/-ønsker syns jeg man skal være forsiktige med.

Derimot tror jeg at «sterke og rørende», for å bruke dine ord, intervjuer med personer som allerede har blitt omvendt vil ha mye mer for seg med tanke på alle de anonyme som tror litt, men som trenger en liten hjelpende hånd for å våge å bekjenne seg til kristentroen.Kommentar #12

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Omvendelse

Publisert nesten 9 år siden

Tenkte jeg skulle nevne litt om ordet "omvendelse" siden det stadig går igjen.

Omvendelse kommer fra det greske ordet ”metanoian”, som betyr på profangresk: forandre sinn, erkjenne etterpå, anta et nytt sinnelag, angre, føle anger, gjøre bot. Men dette er som sagt den profane betydningen av ordet.

Ordet omvendelse i Det Nye Testamente betyr nok litt forskjellig fra profangresk. Fordi Jesus og apostlene talte arameisk og benyttet gammeltestamentlig termini. Omvendelse i NT som i GT er ikke som i jødedommen forandring av livsstil alene, men nyskapelse (2.Ko.5,17).

Omvendelse er å vende seg bort fra det onde og helhjertet til Gud. Grunnen til at mennesker skal omvende seg er fordi mennesket er fortapt i seg selv og død i sine synder (Efes.2,1). Omvendelse er å komme til Jesus. Omvendelsen er en total nyskapelse av menneskets vesen.

Omvendelse betyr et radikalt brudd med det gamle livet. Omvendelsen er menneskets frivillige ja til Guds kall. Men det er Den Hellige Ånd som driver mennesker til omvendelse. Det er Guds godhet som driver oss til omvendelse. Å omvende seg er å gå inn på den frelsesvei som Gud har staket ut i Jesus.

Selv om det er mennesket som kommer frivillig til Gud, så er det Gud som står bak selve omvendelsen og nyskapelsen. Det er hans verk. Det er Gud som gir oss et helt nytt liv.  

Kommentar #13

Kjersti Aspheim

66 innlegg  895 kommentarer

Å spille på andre mennesker i det hele tatt syns jeg man skal være forsiktige med.

Publisert nesten 9 år siden

Slik jeg ser det blir både enkeltmennesket det gjelder og vi andre fanget av tidsånden, vi blir avhengig av underholdning. Som gladiatorkampene i Roma som god samfunnsborgere koste seg med, lar vi oss underholde av andres små og store kriser. Om man ser på hva som har skjedd med reality deltagerene på "Big brother" etc, har det ikke gått like bra med alle... tiden etterpå uten medias søkelys ble tøff.

Noe av poenget mitt, som jeg muligens ikke klarte å formidle, er at vi er blitt litt vel avhengige av at det spilles på følelser for å nå frem. Må man virkelig ty til sterke og rørende enkeltskildringer for å få fram at en vei er farlig? Hvorfor må vi se tårene?

Den personlige prisen som betales når mediafokuset slukkes er tøff.

Jeg aner ikke om noen er blitt mer eller mindre kristne, ateister eller hva som helst av personfokuset. Om det er en god måte å kristne folk på er et åpent spørsmål, det er i hvertfall adskillig bedre en slik Norge ble kristnet første gangen. Bli kristen eller dø...

Jeg tror hverken publikum eller gladiatorene fikk noen intelektuell positiv utvikling i gamle Rom... i dagens gladiatorkamper er det i det minste få som dør.

I en verden der status måles i antall treff på Youtube har de vel gjort det ganske bra, eller?

 

Kommentar #14

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Takk for oppklaringen!

Publisert nesten 9 år siden
Kjersti Aspheim. Gå til den siterte teksten.

Den personlige prisen som betales når mediafokuset slukkes er tøff.

Jeg mener selvsagt at hele svaret ditt er oppklarende. Det er nettopp tidsånden vi trenger motgift mot! Derfor hviler det et ekstra stort ansvar på mediefolk ...

Kommentar #15

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Det ble så ille at jeg her om dagen måtte finne opp min egen diagnose på alle de som diagnostiserer over en lav sko. Diagnostiserende personlighetsforstyrrelse. En forferdelig lidelse på alle måter.

Du diagnostiserte selv, og med rette, Tanem i hans Dommedags-tråd etter det jeg kan huske, så da diagnostiserer du vel også deg selv her med din egen diagnose.

Forfatteren av “The End of Faith” og “Letter to a Christian Nation”, Sam Harris, sier:

“Hvis en person uttaler at Gud taler direkte til ham/henne gjennom bønn, finner de aller fleste ikke noe merkverdig ved det. Hvis den samme personen skulle hevde at Gud taler til vedkommende ved å sende morsesignaler gjennom regnet som faller på vinduet, ville de aller fleste mene at personen har en alvorlig psykisk lidelse. Men hva er egentlig forskjellen?”

og for å sette slike oppfatninger inn i en mer alvorlig sammenheng sier han:

“George W. Bush kunne si på en av sine pressekonferanser at han ofte ba Gud om råd i vanskelige spørsmål, uten at noen reagerte nevneverdig på det. Det finnes overhode ikke noe bevis, eller engang noe som antyder, at den Gud han støtter seg til, er mer reell enn Poseidon og Zevs eller for den del Tor og Odin. Men enhver som hadde sagt det samme som Bush, men med navnet til en av de fire nevnte satt inn i stedet for Gud, ville umiddelbart ha blitt ansett som sinnsyk og diskvalifisert fra å bli tatt alvorlig i resten av sitt liv.” 

Kommentar #16

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Terje

Publisert nesten 9 år siden

Jeg skjønner ikke hvor du vil med innlegget ditt Terje.  Likte du ikke "Omvend meg" programmene på web TV?  Om det er dem du hentyder til så er jeg uenig med deg når du trekker fram ord som "narsissistisk", "selvopptatt".  Kan ikke se at noen av dem som deltok i programmet fremsto som særlig selvopptatte jeg.  En mann, ateist, søker sannheten og lurer på hvilke argumenter, eller hvilke sannheter, kristne presenterer for å overbevise andre om at de har funnet Sannheten.  Hva så?  Er ikke det hva kristne til alle tider har forsøkt, noen ganger med makt, andre ganger med ydmykhet?

Jeg er overbevist om at Kjetil, eller pastoren, ikke gikk inn i konseptet for å dyrke seg selv.  Det var et forsøk på å lære mer om sannhetssøken.

Jeg lærte mye av programmene jeg.  Gjorde ikke du?

Kommentar #17

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.

Du diagnostiserte selv, og med rette, Tanem i hans Dommedags-tråd etter det jeg kan huske, så da diagnostiserer du vel også deg selv her med din egen diagnose.

På ingen måte. At man har en personlighet, temperament og en mer eller mindre stabil verdensforståelse er ikke diagnostisering. Det er kun å fastslå at vi er forskjellige, noe vi alle er.

Kommentar #18

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Mistet man poenget?

Publisert nesten 9 år siden

Jeg opplever at Tønnessens innlegg først og fremst er en invitt til kristne om å tenke seg om, ikke å sette diagnoser på andre, noe han faktisk gjorde klart i sitt innlegg. La meg få lov å utdype:

En gang for lenge siden la Kjetil Hope ut et innlegg med overskriften «Omvend meg». Mange kristne var raskt ute og forklarte ham at ingen kunne omvende ham. Kun ved å åpne seg for Gud og takke ja kunne han bli omvendt.

Det interessante i dette er verken Hopes overskrift eller det at kristne forklarte Hope at ingen kan omvende ham.

Det virkelig interessante er at en kristen opprettet en ny tråd med tittelen: «Omvend meg også». Umiddelbart fortalte denne personen at han ikke vil være dårligere enn Hope som ønsket tilsendt kristen litteratur. Den kristne ville ha tilsendt ateistisk litteratur for å se om hans tro holdt i møte med denne litteraturen.

Umiddelbart kom Terje Tønnessen med sin reaksjon. Han ville ha oss kristne til å tenke oss om mht om det er oss selv vi skal stille i sentrum (egosentrisk/navlebeskuende) eller Kristus (Kristosentrisk/forene våre tanker med Kristus). Er det kristent å rope ut at man nærmest vil duellere med ateisten?

Om det innlegget Tønnessen har lagt ut nå er en reproduksjon av det første innlegget eller er en omarbeidet versjon kan jeg ikke uttale meg om. Jeg husker ikke hele innlegget slik det var opprinnelig presentert, men husker godt begynnelsen, siden jeg også reagerte på den kristnes invitasjon til «duell i omvendelse». Er det slik man får prøvet sin tro eller er det gjennom hverdagens opplevelser i medgang og motgang?

Jeg tror nok det er den siste som egner seg best. Dette mener nok Tønnesen også for han spør:

«Kan du forestille deg apostlene Peter, Jakob og Johannes stå blant jøder og si:

"Omvend meg!"

Paulus på Areopagos?

Justin Martyren? Ignatius? Ambrosius? Antonius? Klemens? Polykarp? Thomas Aguinas?»

Det kan ikke jeg og heller ikke Tønnessen. Det gjør han klinkende klart i sitt innlegg.

Mellom første og andre presentasjon av Tønnessens tema, har det vært en web-TV innspilling med utgangspunkt i Kjetil Hopes «Omvend meg». Jeg har ingen forutsetninger for å vite om det var gjort forhånds intervjuer med Hope hvor man dannet seg et inntrykk av ham for å tenke gjennom om det ville være etisk forsvarlig i forhold til Hope selv, andre deltakere og i forhold til allmennheten å lage programserien "Omvend meg". Jeg regner med at det ble gjort.

Mitt poeng er imidlertid at vi lever i en tid som er svært mediefokusert. Selvsagt bør man ikke la sjansene til å misjonere via media gå fra seg. Det viktige vil bli hvordan man gjør det. Jeg syns ikke det er passende å eksperimentere med andres troskriser/-ønsker (har jeg allerede sagt ovenfor). At den nye mediebruken er kommet for å bli er en kjensgjerning. Mitt anliggende er i den forbindelse å anmode kristne mediefolk til alltid å huske på at det faktisk er mulig å bli så opptatt av denne nye tidsånden i tiden fremover at man ikke oppdager det når man sitter fanget i den ... Blir man fanget i den, vil det danne utgangspunkt for kristne i kommende generasjoner. Det igjen medfører fare for at det kristne budskapet blir utvannet. Det ligger mao spennede og etisk viktige utfordringer foran kristne mediefolk.

Vi nærmer oss den kristne fastetiden, nå. Onsdag 22 februar er det Askeonsdag. Dette er perioden hvor kristne skal prøve å tenke over sitt trosliv. Lever man opp til det kristne budskap eller trenger man en snuoperasjon i livet sitt for å bli mer Kristuslik?

Tidspunktet for presentasjonen av Tønnessens innlegg kunne ikke vært mer passende!

Kristne, kom la oss tenke oss om (i vårt indre)!

GOD FASTE!

Kommentar #19

Terje Tønnessen

150 innlegg  508 kommentarer

Vi er alle posører og narsissister - i varierende grad...

Publisert nesten 9 år siden

Takk til hver enkelt for innspill!

Å bruke ord som "posør" og "narsissist" er selvsagt trøblete hvis man mener slike begreper utelukkende tilhører psykologien/psykiatrien

Men saken er at det gjør de ikke

Mitt poeng var definitivt ikke å sykeliggjøre eller diagnostisere noen - men rett og slett å bruke begreper som tilhører det alminnelige menneskeliv:

Vi er alle - i hvert fall er jeg det! - posører og narsissister...i varierende grad - det er IKKE sykelig, det er menneskelig -

jeg kan jo spørre meg selv:

Hvorfor bruker jeg av min tid - av mitt liv - til å skrive her på verdidebatt?

For å bli sett, hørt, tatt hensyn til, respektert, få oppmerksomhet? Med skjult skam må jeg vel bekjenne...ja, delvis er det sånn...(selv om jeg og mange vil si det er fordi vi er så engasjert, mener så mye, bruker ytringsfriheten og de talenter, den fagkunnskap, innsikt etc etc vi måtte ha)

Løver poserer, tigre poserer, fugler (spesielt hannene!) er superdyktige til å vise seg fram i all sin fargeprakt, fisk, insekter, til og med trær og blomster poserer for hverandre så det står etter -

det gjør også vi mennesker...

evolusjonsbiologisk vil nok noen hevde at det er en del av vår overlevelsesstrategi - men som alt annet menneskelig kommer også dette inn under et radikalt nytt lys - når man er kristen...

Jeg synes Mortens nye diagnosegruppering (sikkert også av meg!) -

 "diagnostiserende personlighetsforstyrrelse" -

er fremragende morsom! Jeg foreslår du henvender deg til de relevante amerikanske helsemyndigheter som visstnok allerede har diagnoser i bøtter & spann i hundrevis innen psykiatrisk diagnostikk...

Men mandig, Morten...synes du ikke det er litt mandig at jeg tør ta fatt i dette temaet? Neivel. Men jeg har testosteron så det holder...

UTGANGSPUNKTET FOR TRÅDEN var at jeg ikke synes dette konseptet er bra. Det står avisen Vårt Land ansvarlig for - det var de som initierte opplegget, etter hva jeg forstår

Du spør, Frode, om jeg ikke lærte noe?

Jovisst kan man lære noe av å høre reflekterte mennesker snakke og diskutere - men ikke med ambisjonen "Omvend meg!" som endestasjon. Man kan prate og debattere og krangle og polemisere og vise seg fram med alle sine kunnskaper, vitenskaper, eksamener, doktorgrader, sin intellektuelle og rasjonelle tvil, sine mentale sår og tidligere dårlige opplevelser -

men det er IKKE opp til et menneske å "omvende" et annet menneske...

Gunnar har en helt ålreit framstilling av hva omvendelse i kristen sammenheng er...

Jeg er personlig veldig glad i dype samtaler og faglige diskusjoner og jeg bryner meg både på sprenglærde professorer, aggressive ateister og sekulære av mange fasonger...

men jeg har til dags dato aldri "omvendt" noen av dem - 

at enkelte av dem senere har kommet til tro på Kristus, skyldes krefter langt sterkere enn mine...

  

Kommentar #20

Terje Tønnessen

150 innlegg  508 kommentarer

EGOsentrisk eller KRISTOsentrisk

Publisert nesten 9 år siden

Takk, Benthe, for mange kloke refleksjoner...

Du har rett:

Dypest sett handler dette om egosentrisitet (jeg - meg - mitt) eller Kristosentrisitet ( Kristus i sentrum)

Det lyder kanskje naivt og enkelt - men er så ubegripelig stort at det er noe av det aller dypeste og innerste i frelsens mysterium...

God & rett & sann faste til deg også!

 

Kommentar #21

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

KRISTOsentrisk

Publisert nesten 9 år siden
Terje Tønnessen. Gå til den siterte teksten.

God & rett & sann faste til deg også!

Takk for det! :)

Kommentar #22

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Taushet.

Publisert nesten 9 år siden
Terje Tønnessen. Gå til den siterte teksten.

For at det skal skje, må vi ofte

Vel talt. I et av sine råd til en ung munk som søker Guds rike sier Thomas av Aquinas: "Vær sen til å tale og sen til å begi deg dit hvor det tales meget."

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere