Verdidebatt

Det viktigste politiske spørsmålet

Hva er en mer grunnleggende politisk oppgave enn å ta hensyn til livsgrunnlaget ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En forutsetning for at det kan drives politikk er at det finnes et skaperverk.

Om vi ikke styrer samfunnet og forvalter innenfor rammene vi er gitt, bruker vi opp vårt eget livsgrunnlag. Vi vil fryse i hjel i et kaldt samfunn omgitt av ødelagt natur, eller dø i et varmt helvete. Så enkelt, så skremmende.

Det trengs over 3 jordkloder dersom alle skulle levd som oss nordmenn. Ressursmangel og effekter av menneskeskapte klmaendringer er noen av trollene vi skaper gjennom overforbruket. Unge og gamle trenger å forstå det. Trollene lurer på oss i fremtiden, og vi gjør dem større og sterkere for hver dag vi ikke tar økologiske hensyn.

Det politiske partiet som legger livsgrunnlaget på jordkloden til grunn for politikken, er jordklodens håp. Det er intet mindre enn det politiske håpet for alle politiske partier.

Menneskets forbruk overskrider jordklodens bæreevne. Samtidig ønsker mange fattige et like stort forbruk som oss. Hva kan vi gjøre med det?

Alle har rett til å strebe etter likeverdige levekår. Vi har ingen rett til å kreve måtehold fra verdens fattige uten selv å redusere forbruket vårt dersom økologiske hensyn krever det. Og måtehold er i høyeste grad påkrevd av oss. Dersom byrden ved en slik reduksjon fordeles sosialt rettferdig, er dette like overkommelig som det er nødvendig. I et sosialt rettferdig og likestilt samfunn kan menneskene være lykkelige, ja kanskje lykkeligere, med et lavere materielt forbruk enn i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt