Verdidebatt

Hva bruker Gud englene til ?

En lang, men likevel kort skisse av englene slik de fremstår i bibelen. Bibelen har ikke noe spesielt budskap om engler. Derimot har englene et sammenhengende sterkt bibelsk budskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Engler i en eller annen form er nevnt over tre hundre ganger i Bibelen. Englene er åndsvesener, men kan materialisere som et menneske, når det er nødvendig.  Eks. Abraham da han fikk besøk av tre «menn» i Mamres terebinterlund.

Englene er Guds tjenere.. De er skapt med en fri vilje til godt og ondt, slik som menneskene, og har ansvar for sine handlinger.  Mennesker er også egentlig åndsvesener, men har altså et dødelig legeme å forholde seg til. Selv om to engler i bibelen er benevnt med mannsnavn, er de sannsynligvis kjønnsløse, fordi det er ikke noe som tyder på at de reproduserer seg slik som menneskene.  Dette kan kanskje være forklaringen på at ikke alle  engler ble styrtet fra himmelen da en av dem syndet mot Gud, men bar de som tok parti med ham som falt.            Derimot drar mennesket med sin reproduksjon med seg hele menneskeslekten.  Men til gjengjeld blir de tilbudt et helt og fullt frelsesverk som vi vet. Men også her gjelder den frie vilje til ta det i mot.

Mennesker er skapt i Guds bilde. Det er ikke mulig å se at englene er det.  De er tjenende ånder som frivillig og med glede går Guds ærend.  Gud tar seg ikke av englene, men han tar seg av mennesket, bl.annet ved englenes hjelp.    Heb 2:16 «For det er jo ikke engler han tar seg av, men Abrahams ætt tar han seg av.»

Englene kan altså opptre på mange måter. Med budskap og hjelp til mennesker som trenger det, også ofte i akutte nød situasjoner. Budskap og/eller advarsler kan også skje i drømme. . At mennesker også i dag ofte vitner om englehjelp på forskjellige måter, er helt i tråd med Bibelen. Noen ganger er det tydelig og merkbart, men sannsynligvis får vi hjelp oftere enn vi selv aner, og uten å vite om det.

.At englene ofte blir fremstilt med vinger, særlig i kirkekunsten, er bare et bilde på deres enorme mobilitet. Å diskutere om de har vinger eller ei er bare tøv. Vinger er fysiske redskaper, mens englene som sagt er åndsvesener. De er som Gud, uavhengig av tid og rom, og kan reise både inn i fremtiden og tilbake i fortiden, noe vi bare kan gjøre med tanken.

Men jeg kan ikke la være å nevne at det finnes to slags engler.  Bibelen forteller om en engel i himmelen ”høy og mektig”   som en gang gjorde bruk av sin frie vilje til å motsette seg sin skaper. Han ville bli som Gud, og enda høyere. Det endte tragisk, og en stor del av himmelens engler som tok hans parti fulgte med ham. Den frie vilje som Gud betror oss viser hans storhet og styrke.  En tyrann derimot, ville sagt det er en svakhet, men det var en risiko Gud måtte ta, nettopp fordi Guds «maktapparat» er kjærlighet.

I bibelen nevnes bare en gang termen ”ond engel”. Derimot har de fått andre navn som onde ånder, urene ånder, demoner m.m..  I følge efeserbrevet foregår det en uhyggelig kamp i åndeverdenen (himmelrommet) mellom disse og himmelens engler, Guds engler er altså i stadig kamp mot Satan og de onde engler, demonene. Onde demoner kan besette et menneske på mange måter dersom mennesket selv innbyr til det. Vi har sett av historien at tilsynelatende intelligente, psykisk friske mennesker, har latt seg innta av onde åndsmakter. De synes ofte å være under en viss beskyttelse i kortere eller lengre tid, slik at de gjennom sine inviterte, iboende ånder kan få gjennomført grusomme handlinger mot menneskeheten. td. Holocaust m.m. Ofte er slike mennesker på forhånd bundet opp av sterke ideologiske krefter som; nazisme, kommunisme, islamisme, høyre og venstreekstreme ideologier og mye mer.

De har ingen unnskyldning for sine handlinger, fordi de på et gitt tidspunkt må ha foretatt et bevisst valg om å «selge» seg, og oppnå makt. Særtrekket for disse er at de aldri makter å innse sine egne uhyggelige handlinger, og er trygge på at de var i sin fulle rett.

Det gode budskapet er likevel at hvert enkelt menneske er beskyttet mot slike onde ånder av de gode englene, med mindre mennesket selv velger bevisst å la seg innta av det onde.

Slik er altså Guds gode engler spesielle redskaper til, også å beskytte mennesker, mot den Onde.

Det skrives bøker om englehjelp og redninger, budskaper og advarsler gjennom disse.       Dette er selvsagt bare tøv for rasjonalisten og ateisten.  Men for den som har opplevd det er det en like stor virkelighet som alt annet en opplever med de sansene en nå engang har fått utlevert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt