Verdidebatt

Ufølsom uttalelse

Det blir ikke lettere for Jens Stoltenberg å få støtte fra KrF når regjeringen viser så steil holdning overfor fastleger som vil reservere seg av samvittighetsgrunner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet ber fastleger finne seg noe annet å gjøre dersom de ikke vil henvise pasienter til abort eller assistert befruktning til lesbiske par.

Statssekretærens ufølsomme uttalelser skjer i et intervju i dagens Vårt Land. Statsminister Jens Stoltenberg, som lenge har lokket for å trekke KrF nærmere Arbeiderpartiet, kan umulig være glad for statssekretærens direkte tale. Samvittighetsfriheten for leger står høyt i kurs i KrF. Et så direkte angrep på dette prinsippet, gjør det vanskelig for KrF å samarbeide mot venstresiden.

I oktober sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut rundskrivet som slår fast at fastleger ikke kan reservere seg mot å utføre oppgaver som strider mot legens egen samvittighet. Eksempler på dette er henvisning til abort og assistert befruktning for lesbiske par.

Om lag 170 leger skrevet under på et protestopprop mot rundskrivet. Det har også rundt 30 legestudenter og 60 andre helsepersonell. Mange av underskriverne gjør slike henvisninger selv, men likevel vil de holde fast på at et liberalt samfunn skal holde på slike rettigheter.

Det er ikke på tale for Helse- og omsorgsdepartementet. I intervjuet med Robin Kåss kommer det tydelig frem hva som har vært driveren for at regjeringen har strammet til så kraftig. En lege i Telemark har av samvittighetsgrunner nektet å henvise et lesbisk par i Telemark til assistert befruktning. Det har fått Landsforeningen for lesbiske og homofile til å reagere overfor departementet. Vi vet fra tidligere at den rødgrønne regjeringen er meget følsomme for påvirkning fra dette hold.

Med en smule anstrengelse burde det vært mulig for departementet å finne ordninger som gjør det mulig for fastleger å følge sin samvittighet. Slike liberale ordninger har vi mange av i Norge. Pasifister har kunnet nektet militærtjeneste. Etter den harde abortkampen på 70-tallet, ble det også lagt til rette for at leger kunne reservere seg mot abortinngrep. Det gjelder fortsatt, men for enkelte oppstår det også en samvittighetskonflikt hvis de må gi sin medvirkning til slike inngrep.

Mange klarer ikke å leve seg inn hva en slik samvittighetskonflikt innebærer. Man kan synes det rart at noen tenker slik, men det betyr ikke at man i praksis skal gi yrkesforbud for dem som vil lytte til sin egen samvittighet.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt